Prima țară din lume care introduce o taxă pentru emisiile agricole, inclusiv pentru cele generate de animalele de fermă / Veniturile generate de această taxă vor fi utilizate pentru implementarea tehnologiilor verzi 22 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Alge bio cultivate într-o mică fermă marină din Galicia, pe coasta Atlanticului/ Sunt cerute de bucătari de pe tot globul 20 noiembrie Redacția 0 comentarii
COP29 | Reprezentantul regional FAO: Schimbările climatice sunt un factor semnificativ al insecurităţii alimentare 19 noiembrie Redacția 0 comentarii
Danemarca va converti 15% din său terenul arabil în păduri şi habitate naturale, în încercarea de a reduce consumul de îngrăşăminte 18 noiembrie Redacția 0 comentarii
Prosciutto de Parma, pe cale de dispariție? Cum afectează schimbările climatice și febra porcină africană unul dintre cele mai iubite delicii italiene 18 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Expoziţie multimedia “Apa ne spune povestea”, la Casa Avramide din Tulcea/ Lucrări semnate de 11 artişti, pe teme legate de ecologia apei, Dunăre şi impactul poluării asupra mediului 16 noiembrie Redacția 0 comentarii
Macrofermele, partea întunecată a creșterii intensive a porcilor/ Ecologiștii trag semnale de alarmă în legătură cu numărul mare de animale, modalitatea în care sunt ținute și hrănite și cantitatea de dejecții poluante pe care le deversează în sol și apă 16 noiembrie Redacția 0 comentarii
Schimbările climatice modifică și gastronomia tradițională/ Brânza Gouda, muștarul de Dijon, trufele albe sau chiar banalii cartofi prăjiți ar putea dispărea de pe mesele europenilor 13 noiembrie Redacția 1 comentarii
COP29: FAO solicită o transformare a sistemelor agroalimentare pentru reducerea emisiilor de carbon și a limita încălzirea globală / „Criza climatică este o criză a costului vieții. Dezastrele climatice cresc costurile pentru gospodării și afaceri” 13 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Uniunea Europeană vrea să ofere asistență statelor membre afectate de dezastre naturale / „Țările UE vor putea folosi fondurile nealocate din dezvoltarea rurală 2014-2020 pentru a oferi asistență de urgență fermierilor, silvicultorilor și afacerilor afectate de dezastre climatice” 13 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Candidaţii la prezidenţiale şi parlamentare, invitaţi de echipa “România sălbatică” să răspundă la trei întrebări legate de gestionarea responsabilă a resurselor de apă, limitarea poluării şi refacerea ecologică a zonelor umede din lungul marilor râuri 12 noiembrie Redacția 0 comentarii
Fermă verticală într-un complex de peșteri din Norvegia/ Verdețuri proaspete, microverdețuri și, în curând, ciuperci se cultivă la o temperatură constantă, tot timpul anului/ „Restaurantele par să aprecieze asta.” 12 noiembrie Redacția 0 comentarii
Un nou program de finanțare, demarat de guvernul italian, pentru agricultură și industrie – Tranziția 5.0/ Se pune accent pe sustenabilitate și reducerea impactului ecologic 11 noiembrie Redacția 0 comentarii
Exploatările aurifere afectează producția de cacao. În 2025 se așteaptă prețuri record la ciocolată și alte produse care includ cacao și unt de cacao 7 noiembrie Otilia Ignat 0 comentarii
Fermentarea, o soluție pentru a combate risipa alimentară și schimbările climatice / Ce este „koji”, mucegaiul japonez care produce enzime ce descompun nutrienții în zaharuri savuroase 5 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Inundații devastatoare în Spania: Agricultorii se confruntă cu pierderi catastrofale din cauza fenomenelor meteo extreme / Impactul nu se limitează la culturi: Infrastructura agricolă, inclusiv zidurile, digurile, sistemele de irigație, grajdurile și serele au fost spulberate sau distruse 1 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Cultivarea hranei fără lumină, o inovație care ar putea reduce suprafața agricolă necesară în SUA cu aproape 90% / O echipă de cercetători americani combină electroliza dioxidului de carbon cu sisteme biologice, pentru a spori eficiența producției alimentare și a reduce impactul asupra mediului 1 noiembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Schimbările climatice provocate de emisiile generate de arderea combustibililor fosili provoacă creşterea temperaturilor până la niveluri periculoase, agravând în acelaşi timp seceta şi securitatea alimentară: „De la an la an, decesele asociate schimbărilor climatice sunt în creştere” 30 octombrie Redacția 0 comentarii
STUDIU: Românii, cei mai îngrijoraţi locuitori din Europa Centrală şi de Est de creşterea sărăciei, dar şi de posibile crize alimentare sau de apă pentru perioade mai lungi 30 octombrie Redacția 0 comentarii
Cum a ajuns un DJ promotor al agriculturii regenerative: Andy Cato își dedică viața agriculturii ecologice în Franța și Marea Britanie, unde a creat o rețea de peste 100 de fermieri, ale căror produse sunt apreciate de marii retaileri și de Prințul William 29 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Mai mult de o specie de arbori din trei, ameninţată cu dispariţia, conform unui organism internaţional 28 octombrie Redacția 0 comentarii
Studiu: Peste jumătate dintre ambalajele utilizate în industria alimentară ar putea fi reduse sau înlocuite complet / Această schimbare ar contribui semnificativ la scăderea poluării cu plastic, un material care nu se descompune natural și poate persista în mediu timp de până la 1.000 de ani 28 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Criza apei din Republica Moldova, subiect al dezbaterii dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo / Stoianoglo: „Vom elabora un program care prevede achiziționarea apei potabile, inclusiv pentru agricultură”/ Sandu: „De unde veți lua banii pentru apă? Nici cei care vă susțin nu au acești bani” 28 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Descoperire revoluționară în domeniul siguranței alimentare: Nanotehnologia, folosită pentru a combate E.coli din culturile de orez / Echipa de cercetători a testat noi metode pentru a proteja sistemele alimentare globale de amenințările bioterorismului 28 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Soluția găsită de fermierii din Japonia pentru a combate risipa alimentară: Strugurii nevânduți și resturile provenite din producția de vin sunt folosite ca hrană pentru animale sau ca ingredient pentru oțetul de vin 27 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Ce poți face cu pâinea veche – idei de utilizare pentru a combate risipa. De la crutoane, budincă de pâine sau chiar pâine cu usturoi 27 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Ministrul Agriculturii vrea un referendum la nivel european privind viitorul Politicii Agricole Comune după 2027: „Fermierii trebuie să dea un vot clar, astfel încât PAC să rămână separat faţă de alte fonduri care sunt alocate fiecărui stat” 24 octombrie Redacția 0 comentarii
Comisarul european pentru Agricultură, după discuțiile privind politica agricolă comună a UE după 2027: „Chestiunea securității alimentare este principala funcție a agriculturii. E nevoie de stabilitate în privința veniturilor fermierilor” 24 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Industria ciocolatei, față-n față cu penuria globală de cacao! / Se prevede un deficit de cacao de până la 500.000 de tone, în următorii ani! / Prețurile au atins niveluri record, depășind 11.000 de dolari pe tonă metrică 22 octombrie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Generația Z își face griji pentru schimbările climatice și este preocupată de impactul alegerilor alimentare asupra mediului: „Alimentele procesate sunt noile țigări” 22 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Comisia Europeană ia măsuri suplimentare pentru a sprijini statele membre afectate de dezastre fără precedent legate de climă/România, printre statele beneficiare/Fermierii, categorie eligibilă 22 octombrie Filip Constantin 0 comentarii
Dezbaterea globală asupra apei/ Brazilia va trebui implicată, deoarece deține 12% din rezerva mondială 22 octombrie Redacția 0 comentarii
Producția agricolă, influențată profund de tendința de aridizare/ Raport: Temperaturile extreme vor afecta jumătate din populația urbană a României până în 2040 20 octombrie Redacția 0 comentarii
Kitchen Battle, un eveniment culinar în scop caritabil din Europa, revine în România pentru al doilea an / Chef Adi Hădean: „Avem o misiune clară: să hrănim mai mulți oameni și să tragem un semnal de alarmă asupra risipei alimentare” 17 octombrie Ingrid Georgescu 1 comentarii
1.3 milioane de vizualizări online și peste 1500 de participanți offline în primele două zile de Climate Change Summit (parteneriat) 17 octombrie Viviana Anton 0 comentarii
Ordonanța secetei, publicată în Monitorul Oficial: sunt compensați financiar fermierii ale căror culturi agricole au fost calamitate în procente mai mari de 30%/Guvernul așteaptă decizia Comisiei Europene pentru o sumă de 2 miliarde de lei acordată din bugetul MADR 16 octombrie Filip Constantin 0 comentarii
A început la București Climate Change Summit 2024/ Experţi în energie, agricultură, oraşe sustenabile, biodiversitate şi finanţare dezbat provocările lumii actuale 15 octombrie Redacția 0 comentarii
Combaterea deșertificării în Uniunea Europeană: Consiliul îndeamnă la acțiune pentru un viitor durabil/Frecvența și gravitatea secetelor, în creștere, alături de exacerbarea deșertificării și a degradării terenurilor 14 octombrie Filip Constantin 0 comentarii
Reducerea emisiilor de metan din agricultură, o nevoie urgentă pentru protejarea mediului / Clean Air Task Force: „Este nevoie de o combinație de soluții tehnologice și politici adaptate la nivel regional” 12 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Nord-Estul României, sub amenințarea furtunilor severe și a secetei / InfoClima: „Datele arată că trecem printr-o perioadă de uscare continuă” 11 octombrie Redacția 0 comentarii
Starbucks cumpără în premieră plantații de cafea în America centrală de teama perturbațiilor pe piață datorate schimbărilor climatice 9 octombrie Mihaela Găneț 0 comentarii
Tranziţia verde, energiile regenerabile, politicile publice, biodiversitatea şi economia circulară în a doua ediţie a Climate Change Summit/ Manifestarea aduce la Bucureşti, în perioada 15-17 octombrie, experţi mondiali de mediu 9 octombrie Redacția 0 comentarii
Lista celor 12 echipe de startup-uri cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est. În top se află și o companie din Polonia care dezvoltă soluții pentru prelungirea duratei de viață a fructelor și legumelor după recoltare, pentru a reduce risipa alimentară și a crește profiturile agricultorilor 8 octombrie Redacția 0 comentarii
Produsele alimentare cultivate în laborator, tot mai aproape de aprobarea în Marea Britanie / Autoritățile fac cercetări riguroase pentru a se asigura că aceste alimente sunt sigure pentru consum 8 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Populaţia de somoni de Atlantic a scăzut în Anglia la un nou nivel minim istoric / Agenţia britanică de Mediu: Acesta este un indicator al faptului că ecosistemele marine şi de apă dulce din această ţară sunt murdare şi poluate 7 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Galaţi: Pagube de peste 44 milioane de lei produse în sectorul agricol de inundaţiile din 14-15 septembrie / Suprafaţa totală a culturilor calamitate se ridică la aproape 13.000 de hectare / Cele mai afectate sunt culturile de porumb și floarea soarelui 7 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Schimbările climatice din această toamnă prelungesc sezonul pepenilor, în vestul României / Alături de nuci, mere și gutui, pepenii își fac loc pe tarabele din piețe, chiar și în luna octombrie 7 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Expoziție de artă ecologistă la Palatul Parlamentului. 50 de elevi au desenat cum văd ei colectarea și reciclarea plasticului flexibil, un material folosit în special pentru ambalajele din industria alimentară 7 octombrie Redacția 0 comentarii
În câteva vii din sud-estul Spaniei, un proiect universitar experimental a umbrit vița de vie, instalând panouri fotovoltaice. Cercetarea dorește să afle dacă astfel producția și calitatea vinului pot fi îmbunătățite, iar mediul mai bine protejat 5 octombrie Redacția 0 comentarii
Campanie Slow Food: 7 acțiuni cotidiene legate de alimentație care pot ajuta clima. Pentru un kilogram de carne produs în sistem intensiv se consumă în total peste 15.000 l apă 4 octombrie Mihaela Găneț 0 comentarii