Analiză | Supraproducția de cartofi din Europa de Vest a destabilizat piața europeană / Producătorii sunt avertizați să reducă suprafețele cultivate cu cartofi, în 2026 3 decembrie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
EDITORIAL | 107 ani de la Marea Unire, vreo 10 de la marea dezbinare culinară / Cosmin Dragomir: „Urlăm că ostropelul nu e mâncare românească pentru că tomatele vin din Americi, dar la piață cautăm roșii românești” 1 decembrie Cosmin Dragomir 0 comentarii
Sunt student, ce mănânc? Obiceiuri alimentare ale studenților români din țară și străinătate/ Ce mânâncă, ce cumpără și mai ales cum și ce gătesc 30 noiembrie Ioana Costescu 0 comentarii
ANALIZĂ | Cum ar putea floarea-soarelui cultivată de fermierii români să alimenteze avioanele Europei / Andre Negreiros (Corteva), despre potențialul biocombustibililor: „Este o oportunitate uriașă pentru fermierii din România” 30 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
ANALIZĂ | În România se construiesc de peste trei ori mai multe supermarketuri decât piețe agroalimentare/ Lidl, Kaufland și Profi sunt cei mai puternici jucători. Compania de pe locul 4, Carrefour, pregătește vânzarea 26 octombrie Economedia 0 comentarii
Cine domină retailul alimentar din România. Sectorul supermarketurilor a încheiat anul 2024 cu afaceri de aproape 150 miliarde lei și profit net cumulat de peste 4 miliarde lei 24 octombrie Economedia 0 comentarii
ANALIZĂ | Piața internațională a îngrășămintelor, în alertă/ China vrea să-și restricționeze exporturile, în ultimul trimestru al anului 2025/ Măsura vine în ajutorul fermierilor chinezi 22 octombrie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
ANALIZĂ | „Hamburgerul vegetal” și războiul denumirilor/ Cum influențează decizia Parlamentului European industria produsele vegetale care imită carnea, dar și producția tradițională 20 octombrie Ioana Radu 0 comentarii
Războiul comercial SUA-China schimbă piața globală a soiei: Europa riscă să devină tot mai dependentă de importuri 14 octombrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Analiză | Cum va arăta agricultura globală în următorii 10 ani/ Perspectivele OCDE–FAO pentru 2025–2034/ Se estimează o creștere a producției agricole și pescărești de 14%/ Scăderea prețurilor, o provocare pentru micii fermieri 24 septembrie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
ANALIZĂ | Ce îi lipsește Bucureștiului, din punct de vedere gastronomic: „Bucureștiul gastronomic e prea scump pentru ce oferă” / „Suntem ceea ce mâncăm, iar fără rețetele noastre, Capitala va deveni un oraș plin de trenduri reciclate” / „Prea puține localuri au semnătura unui Chef pe meniu” 17 septembrie Cosmin Dragomir 1 comentarii 1527 vizualizări
EXCLUSIV | De ce s-a blocat programul „Cornul și laptele”/ Explicațiile MADR și semnalul de alarmă tras de procesatori/ Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale a Laptelui: „Acel 2% la TVA a blocat tot programul/ Eu vă spun: dacă din octombrie n-o să vedeți TVA de 24%, e mare minune” 13 septembrie Aura Alexa Ioan 0 comentarii 1959 vizualizări
Iubim cu toții ciocolata dar producția de cacao e în criză. 14 startup-uri studiază sau chiar produc deja alternative fără cacao sau din celule cultivate în laborator 10 septembrie Laura Soare 0 comentarii
Analiză | Sectorul global al ciocolatei, la un pas de criză / Cargill suspendă măcinarea boabelor de cacao în Coasta de Fildeș, pe fondul deteriorării calității producției / În Ghana, al doilea producător mondial, recolta este la cel mai scăzut nivel 9 septembrie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Sugar tax vs. fat tax. În Italia, unde a intrat in vigoare din iulie taxa pe produsele cu mult zahăr, se discută și despre o taxă pentru produsele cu grăsimi în exces. O experiență similară în Danemarca a eșuat după doar un an 27 august Mihaela Găneț 0 comentarii
Scumpiri în serie pe piața lactatelor, pe fondul creșterii prețului laptelui crud/ Acesta a urcat la o medie de 484,96 euro/tonă/ Lactatele premium s-au scumpit cel mai mult/ Costul unui pachet de unt va crește cu 10-15% până la sfârșitul anului, iar al brânzeturilor maturate, cu 20%! 22 august Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Salina nu mai poate fi salvată, dar Praidul, da: Una dintre soluții – renașterea prin gastronomie / Turismul culinar, colac de salvare pentru locuitorii zonei calamitate: „Oamenii întotdeauna o să aibă nevoie de mâncare” / Ce spun specialiștii 19 august Cosmin Dragomir 0 comentarii
ANALIZĂ | Cum poate inteligența artificială să revoluționeze agricultura de precizie și securitatea alimentară globală / Ce riscuri există 15 august Andreea Neacșu Drăghici 0 comentarii
ANALIZĂ | UE anticipează scăderi în producția de carne roșie în Europa, în 2025 / Brazilia, Argentina, SUA și Canada se „bat” pe piață, prin prețuri mai mici la carnea de vită, porc și oaie 14 august Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Analiză | Cum vor evolua prețurile alimentelor, până la sfârșitul lui 2025/ Prețurile la cereale și uleiuri vegetale ar putea depăși +12% până în decembrie/ Prețul la carne și lactate va crește cu 7–9% 10 august Aura Alexa Ioan 0 comentarii
ANALIZĂ | Recolta record de grâu a Franței riscă să devină un excedent dificil de gestionat / Exporturile franceze de grâu comun ar putea crește la 7,5 milioane de tone către țări terțe/ România vs. Franța: cine câștigă în noul context de piață? 5 august Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Prețurile la alimente în Europa și în lume. Care sunt orașele cu cele mai scumpe cumpărături la supermarket? 30 iulie Laura Soare 0 comentarii 2495 vizualizări
ANALIZĂ | Șapte motoare ale economiei României – agricultura este unul dintre cele care acum s-ar putea urni 19 iulie Ioana Radu 0 comentarii
Prognoze optimiste pentru culturile oleaginoase din România: UkrAgroConsult revizuiește în creștere estimările pentru 2025/2026/ Fermierii români trebuie să obțină o producție de cel puțin 2,5 milioane de tone la floarea soarelui și tot atât la rapiță 19 iulie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
ANALIZĂ | Profil urban: ce cumpără bucureștenii, sector cu sector/ Cum arată profilul consumatorului ”Act for Good”, comunitatea digitală cu 3 milioane de utilizatori/ În topul preferințelor se regăsesc morcovii românești, fructele de sezon și produsele bio 7 iulie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Producătorii de vin din Italia au o nouă problemă: produc din ce în ce mai mult dar mult vin riscă să rămână nevândut, pe fondul scăderii consumului 4 iulie Laura Soare 0 comentarii
Achim Irimescu: Simplificarea politicii agricole comune, din păcate, a luat-o pe o cale greșită / Se vorbește despre tăieri din bugetul Agriculturii și plafonarea subvențiilor 2 iulie Grigoriev Alexandru 0 comentarii
OPINIE Patriotismul alimentar sau cum vom plăti de două ori biscuitul românesc / INVESTALIM: peste jumătate de miliard de euro pentru o mână de beneficiari, fără garanții de succes în piață 27 iunie Filip Constantin 0 comentarii 1132 vizualizări
OPINIE | România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan/ Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? 25 iunie Redacția 0 comentarii
Raport Bank Pekao: Un posibil acord cu Mercosur ar afecta grav fermierii europeni/ Anul trecut, UE a importat alimente în valoare de 24,1 miliarde de euro din America de Sud/ În schimb, a exportat de doar 3,3 miliarde euro! 19 iunie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
RAPORT | Piaţa de bunuri de larg consum din România a crescut cu circa 9%/ Inflaţie peste medie la lapte, iaurt, băuturi răcoritoare carbogazoase, apă şi bere 5 iunie Redacția 0 comentarii
POLITICO: Gripa aviară lovește puternic Polonia, punând în pericol cel mai eficient sistem de producție de carne din Europa: „Aceasta este mai mult decât o criză agricolă” 6 mai Ingrid Georgescu 0 comentarii
ANALIZĂ Val de restaurante, cofetării și cafenele noi în România. Apar și food-hall-urile/ Piața devine mai competitivă, iar specialiștii se așteaptă să apară noi concepte, inclusiv francize internaționale 21 aprilie Economedia 0 comentarii
PIAȚA OBOR: Ce legume de sezon găsești primăvara asta și cât costă 21 aprilie Andreea Drăghici 0 comentarii 2121 vizualizări
OPINIE: De Paști, când ne strângem în jurul mesei cu bucate, îi celebrăm și pe cei care muncind ne-au dat ocazia să avem farfuria plină 19 aprilie Filip Constantin 0 comentarii
Cu cât se vinde carnea de miel pe OLX | Fermieri: „Față de anul trecut, e mai slăbuț”. „Vindem 20% din ce vindeam în anii trecuți” / Iedul câștigă teren în fața mielului 18 aprilie Andreea Drăghici 0 comentarii
Analiză/Prețul dulce al tradiției: Iepurașii de ciocolată elvețieni, mai scumpi ca niciodată/ Elveția a produs 23 milioane de iepurași de ciocolată/ În România, prețul variază între 20 și 60 de lei 18 aprilie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
ANALIZĂ LA RAFT | Vopsea, stickere și sidef: Ce opțiuni sunt în magazine pentru colorarea ouălor de Paște 18 aprilie Andreea Drăghici 0 comentarii
ANALIZĂ LA RAFT | Dulciurile de Paște au invadat supermarketurile: Ce oferte găsim și la ce prețuri 17 aprilie Andreea Drăghici 0 comentarii
Cu cât se vinde carnea de miel în Piața Obor din Capitală / Care e diferența de preț față de anul trecut 17 aprilie Andreea Drăghici 1 comentarii 20776 vizualizări
ANALIZĂ | Numărul vacilor din UE a scăzut cu un milion, într-un singur an / Prețurile de producție au atins niveluri record 16 aprilie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
ANALIZĂ | Băuturile nealcoolice sunt tot mai cumpărate, în special ceaiurile reci și produsele de tip cola/ Următoarea în lista de consum a băuturilor fără alcool este apa 15 aprilie Redacția 0 comentarii
ANALIZĂ LA RAFT | Cât costă carnea de miel înainte de Paște, în marile lanțuri de magazine? Unde găsești cele mai ieftine produse și ce supermaket are oferta cea mai variată 15 aprilie Andreea Drăghici 0 comentarii 1378 vizualizări
Secetă severă la început de primăvară | Lipsa ploilor de aprilie din Europa Centrală și de Est poate crea probleme serioase pentru agricultori și lanțurile de aprovizionare 15 aprilie Redacția 0 comentarii
Inflația schimbă meniul Europei / Românii caută promoții, dar plătesc mai mult pentru cele premium și sănătoase de la producătorii și fermierii locali 14 aprilie Redacția 1 comentarii
ANALIZĂ | Invazia tăcută a animalelor sălbatice: Când urșii coboară în sate și mistreții distrug culturile / Cum facem să păstrăm echilibrul între conservarea faunei pădurilor și agricultură 14 aprilie Anamaria Ionescu 0 comentarii
Sărbătorile pascale, mai scumpe în 2025. Cum au crescut într-un an prețurile la carnea de miel, ouă și vin 12 aprilie Economedia 0 comentarii
EXCLUSIV | Cum vor fi afectați fermierii de războiul tarifelor vamale americane / Negocierile pe bugetul pentru viitorul Cadru Financiar Multianual sunt extrem de dure: -20% din bugetul agriculturii / Achim Irimescu, Bruxelles: „Veștile nu sunt deloc bune, din păcate!” 4 aprilie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
ANALIZĂ | „Liberation Day” declanșează un val de schimbări în economia mondială. În ce măsură și cum va fi afectată economia europeană? 3 aprilie Anamaria Ionescu 0 comentarii
Analiză | Cum a evoluat comerțul cu utilaje de prelucrare a cărnii / Producția de mașini de procesare și ambalare a alimentelor din Germania a ajuns la 17 miliarde euro / SUA, Rusia și Olanda, pe primele 3 locuri, în topul pieței de vânzare pentru mașinile importate 26 martie Aura Alexa Ioan 0 comentarii