Zahărul în cafea: Cum influențează combinația de cofeină și dulce ritmul biologic? Ce indică cele mai noi studii ale oamenilor de știință din Japonia

cafea alaturi de lapte si zahar Sursa foto: Freepik

Un nou studiu realizat de cercetători din Japonia a descoperit un efect surprinzător al combinației dintre cofeină și zahăr asupra ritmului biologic. În timp ce pentru unii consumatori de cafea această combinație poate amplifica beneficiile băuturii, pentru alții ar putea fi mai bine să evite zahărul, mai ales seara, conform New Atlas.

Cofeina este binecunoscută pentru efectele sale stimulatoare, blocând acțiunea adenosinei, un neurotransmițător care induce somnolența. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Hiroshima, conduși de Yu Tahara, au observat modificări neprevăzute în comportamentul șoarecilor care au consumat apă îndulcită cu cofeină.

„Examinam caracteristicile comportamentului șoarecilor masculi în timpul consumului de apă cu cofeină îndulcită și am descoperit schimbări comportamentale interesante, pe care nu le așteptam”, a declarat Yu Tahara, profesor asociat la Universitatea Hiroshima. „Așa că ne-am concentrat investigațiile asupra acestor efecte ale zahărului”.

Ce a relevat studiul?

În cadrul cercetării, șoarecii au fost hrăniți cu apă conținând 0,1% cofeină, la care s-a adăugat fie 1% sucroză (zahăr), fie 0,1% zaharină. Doza de cofeină era echivalentă cu jumătate din cantitatea găsită într-o ceașcă de espresso, iar cantitatea de zahăr era de aproximativ o zecime din cea prezentă într-o băutură energizantă obișnuită.

Rezultatele au arătat că șoarecii care au consumat apă cu cofeină îndulcită cu zahăr și-au extins „timpul de funcționare liberă” de la 26 la 30 de ore. Acest termen se referă la perioada în care ritmul biologic al unui organism, cunoscut sub numele de ritm circadian, se resetează. Mai mult, în cazul unor șoareci, combinația de cofeină și zahăr a fost atât de puternică încât și-au schimbat programul biologic, devenind diurni în loc de nocturni.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Dulceața adăugată nu a schimbat cantitatea de apă cu cofeină consumată de șoareci, astfel încât efectele nu puteau fi rezultatul unei doze mai mari de cofeină”, a adăugat Tahara. „Trebuia să fie combinația dintre cofeină și îndulcitor”.

De ce se întâmplă acest lucru?

Efectele combinației au fost observate chiar și în condiții de întuneric constant, ceea ce sugerează că acestea sunt independente de acțiunea nucleului suprachiasmatic, o parte a hipotalamusului care reglează ciclurile zi-noapte în funcție de lumină. Cercetătorii suspectează că atât cofeina, cât și zahărul activează sistemul de recompensă din creier, determinând eliberarea de dopamină, care poate perturba ciclul normal somn-veghe.

Deși este nevoie de studii suplimentare pentru a verifica dacă aceste efecte se aplică și la oameni, Tahara sugerează că ar putea merita să adăugați puțin zahăr în cafea, mai ales dacă aveți nevoie de un impuls suplimentar dimineața. „Dacă vrei să fii și mai energic dimineața, ar fi bine să-ți bei cafeaua cu ceva dulce la micul dejun”, a concluzionat el. Totuși, dacă aveți dificultăți în a adormi, poate fi mai bine să renunțați la zahăr în cafeaua de seară.

Cum să-ți optimizezi consumul de cafea?

Acesta nu este primul studiu care explorează modalitățile de a maximiza sau tempera efectele cafelei. Potrivit altor cercetări:

  • Consumul cafelei după micul dejun poate reduce impactul băuturii asupra răspunsului glicemic al organismului.
  • Adăugarea unei cantități mici de lapte poate amplifica proprietățile antiinflamatorii ale cafelei.
  • Savurarea cafelei cu aproximativ o jumătate de oră înainte de exercițiile fizice poate crește efectele de ardere a grăsimilor în timpul activității aerobice.

Noul studiu a fost publicat în revista npj Science of Food.

Comentarii

  1. Cafeaua duce la cancer anal și de vezică! Cafeaua scade neuroplasticitatea! Nu mai contează cu ce bei zeama de scrum numită cafea, e clar că dăunează grav sănătății! Nici un studiu comandat de cei care vând cafea nu o să eclipseze studiile care spun adevărul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *