Deși în general esto o mâncare de iarnă, tocănița de cartofi cu carne de porc – tradițional românească – merge și în perioada mai caldă. Mai ales când nu prea ai timp și inspirație la gătit. Doar că eu prefer să-i pun în sos multe legume pentru un gust aromat și de primăvară. Dacă găsim cartofi noi va fi și mai bine. Inclusiv timpul de preparare va fi mai scurt.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ingrediente
3-4 bucăți de falcă de porc
4-5 cartofi
1 ceapă sau un praz
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel
1 tijă cu sau fără frunze de țelină apio
1 ardei roșu și 1 verde
1 dovlecel
1-2 frunze de dafin
Bulion de roșii după gust
Boia,
Cimbru (sau ce vă place, eu am pus ierburi de Provence)
Sare, piper
2 linguri ulei de măsline extravirgin
Pătrunjel proaspăt
Preparare tocană de cartofi
Punem bucățile de falcă de porc la fiert într-o oală sub presiune (jumătate de oră) sau la facem slow la cuptor (temperatură 160 de gr C, cam 2 ore). Evident cu sare și piper.
Separat, curățăm și spălăm legumele și cartofii. Tocăm legumele mărunt (sau dăm pe răzătoare ori prin blender). Tăiem cartofii în cuburi sau felii.
Călim legumele în uleiul de măsline încins și lasăm la gătit 10 minute. Adăugăm cartofii, două căni din apa în care a fiert porcul sau doar apă, sarea și condimentele și lăsăm să fiarbă 20-30 de minute la foc mic – mediu. Mai completăm cu apă dacă scade prea mult. Punem carnea în sos și mai lăsăm 10 minute, apoi completăm cu bulion și mai fierbem câteva minute.
Carnea s-a fărâmat și s-a amestecat cu sosul, iar gustul este divin.
La final adăugăm pătrunjelul, în prealabil spălat și tocat mărunt.
Falca poate fi înlocuită cu o altă bucată de porc, preferabil mai grasă, pentru savoare, iar alegerea legumelor e la liber: ce ai în frigider, ce-ți place, important e să fie cât mai multe, să dea aromă.
Poftă bună!
Citește și
Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 27 aprilie – 4 mai