Rețetele Juanitei | Tocană de cartofi cu falcă de porc bine gătită și sos de buchet de legume, cu cât mai multe cu atât mai bine

retetele juanitei, tovana de cartofi cu falca de porc Foto: G4Food

Deși în general esto o mâncare de iarnă, tocănița de cartofi cu carne de porc – tradițional românească – merge și în perioada mai caldă. Mai ales când nu prea ai timp și inspirație la gătit. Doar că eu prefer să-i pun în sos multe legume pentru un gust aromat și de primăvară. Dacă găsim cartofi noi va fi și mai bine. Inclusiv timpul de preparare va fi mai scurt.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ingrediente

3-4 bucăți de falcă de porc

4-5 cartofi

1 ceapă sau un praz

1 morcov

1 rădăcină de pătrunjel

1 tijă cu sau fără frunze de țelină apio

1 ardei roșu și 1 verde

1 dovlecel

1-2 frunze de dafin

Bulion de roșii după gust

Boia,

Cimbru (sau ce vă place, eu am pus ierburi de Provence)

Sare, piper

2 linguri ulei de măsline extravirgin

Pătrunjel proaspăt

Preparare tocană de cartofi

Punem bucățile de falcă de porc la fiert într-o oală sub presiune (jumătate de oră) sau la facem slow la cuptor (temperatură 160 de gr C, cam 2 ore). Evident cu sare și piper.

Separat, curățăm și spălăm legumele și cartofii. Tocăm legumele mărunt (sau dăm pe răzătoare ori prin blender). Tăiem cartofii în cuburi sau felii.

Călim legumele în uleiul de măsline încins și lasăm la gătit 10 minute. Adăugăm cartofii, două căni din apa în care a fiert porcul sau doar apă, sarea și condimentele și lăsăm să fiarbă 20-30 de minute la foc mic – mediu. Mai completăm cu apă dacă scade prea mult. Punem carnea în sos și mai lăsăm 10 minute, apoi completăm cu bulion și mai fierbem câteva minute.

Carnea s-a fărâmat și s-a amestecat cu sosul, iar gustul este divin.

La final adăugăm pătrunjelul, în prealabil spălat și tocat mărunt.

Falca poate fi înlocuită cu o altă bucată de porc, preferabil mai grasă, pentru savoare, iar alegerea legumelor e la liber: ce ai în frigider, ce-ți place, important e să fie cât mai multe, să dea aromă.

Poftă bună!

Citește și

Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 27 aprilie – 4 mai

Rețetele Juanitei | Cartofi cu sos de iaurt tzatziki, garnitura perfectă pentru friptura de miel/ Aduce pe masă un aer de Grecia

Rețetele Juanitei: Gulaș de porc/ Iute ca focul sau cu mai puțină paprika, îl preparăm după gust/ În rețeta clasică se pun găluște de făină sau cartofi, eu am pus paste de cartofi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *