De câte ori mergem la restaurant vedem verdeața din supă sau alte preparate, tocată mărunt, uniform. La noi acasă, pătrunjelul rămâne cam măricel și în niciun caz tăiat egal. Mai mult vedem pe la concursurile culinare, că jurații se uită în farfurie și spun: „Ăsta e bucătar, îmi dau seama după cum a tocat leușteanul”.
Cum taie un bucătar un mănunchi de verdeață?
Așează frunzele pe tocător și le grupează făcând un clește cu degetele. Întotdeauna, degetele sunt flexate și orientate spre exterior. În același timp, cuțitul mereu va fi înclinat spre interior, atingând degetele, ca în video-ul de mai jos. Astfel, chiar dacă ne alunecă din greșeală cuțitul pe tocător, nu ne vom tăia.
Se folosește „cuțitul bucătarului”, un cuțit mai lung, cu lamă lată și vărf ascuțit. Nu tocăm verdeața (și nici legumele) cu cuțitașe mici.
Fixăm vârful cuțitului pe tocător și tăiem folosind zona mai groasă de la baza cuțitului. În pași mici. Ulterior, după ce tot mănunchiul este tocat (cu excepția codițelor pe care le aruncăm), fixăm din nou vârful cuțitului pe tocător și cu mâna în care nu ținem cuțitul, apăsăm pe partea superioară a lamei, astfel încât să tocăm fin de tot frunzele, în toate direcțiile.
Vom obține o mână de verdețuri mărunt și uniform tocate.