VIDEO | Rețetele Juanitei: Xató sau Xatonada, o salată lejeră cu gusturi de mare și pământ, un fel de mâncare din zona litoralului catalan

salata xato Foto: G4Food

Xató sau Xatonada este o salată tradițională catalană, tipică regiunilor Garraf și Penedés, a cărei origine este revendicată de orașele Sitges, Vilanova i la Geltrú, El Vendrell și Vilafranca del Penedés. Rețeta variază în ingrediente, în funcție de zona în care este preparată.

Cel mai caracteristic la această salată este sosul care dă felului de mâncare întreaga aromă. Nucile, usturoiul și ardeiul sunt protagoniștii preparării acestuia. Această rețetă provine din regiuni viticolă, de unde și numele. Era mâncarea care se prepara la festivalul „aixetonar”, din catalanul „aixeta”, care înseamnă robinet. Era vorba de robinetul pe care l-au adăugat la butoaie pentru a se bucura de primul vin al sezonului.

Este o rețetă ușor de preparat și cu un rezultat rafinat. Trebuie doar să aveți sosul pregătit și, în câteva minute, xató-ul va fi gata.

salata xato
Foto: G4Food

Ingrediente ale salatei Xató

  • 1 pungă de salată creață (catalanii îi spun escarolla)
  • 1 conservă mică de anșoa
  • 1 conservă de ton
  • 1 conservă de sardine sau file de cod desărat
  • Măsline negre

Ingrediente pentru sos

  • 2 lingurițe de pastă de ardei concentrată
  • 2 căței de usturoi
  • 100 g migdale
  • 100 g alune sau nuci
  • 1 felie de pâine, preferabil prăjită
  • Oțet
  • Ulei
  • Sare

Cum se prepară salata Xató sau Xatonada

Dacă folosiți cod, va trebui să-l desărați. Acest proces poate dura între 24 și 36 de ore. Tăiați codul în fâșii, curățați stratul de sare cu apă rece și puneți-l într-un recipient cu apă rece, la frigider. Acoperiți și schimbați apa la fiecare 8 ore.

Mie nu-mi place codul, mi se pare fad, așa că folosesc sardine din conservă cu ulei de măsline.

Pentru sosul Xató, prăjiți o felie de pâine și scufundați-o în oțet.

Într-un mojar, se zdrobesc complet alunele și migdalele.

Adăugați pâinea, usturoiul și sosul de ardei și pasați până devine o pastă. Toate ingredientele să fie bine integrate. Adăugați ulei în mojar până când sosul are textura dorită. Gustați și adăugați sare dacă e nevoie.

salata xato
Foto: G4Food

Puneți salata pe o farfurie sau într-un castron. Adăugați sosul deasupra. Adăugați și tonul, fileurile de anșoa și măslinele negre. Eu ton nu am pus, că n-am avut.

La final, adăugați codul desărat, scurs în prealabil, dacă puneți. Se servește imediat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *