Micul dejun al spaniolilor seamănă destul de bine cu al francezilor; înainte de a merge la muncă își iau un croissant sau un sandviș cu pâine tip baghetă și o cafea sau un suc de portocale. Ce pun pe baghetă? Jamon în primul rând, jamon serrano sau iberico, alte mezeluri din porc, brânză, ton sau tortilla – omleta spaniolă cu cartofi.
N-ai să vezi spaniol alergând în grabă cu pachetul sau covrigul spre birou. În această țară, micul dejun (și în general orice masă) este ceva important, care se desfășoară în tihnă și bucurându-te de fiecare îmbucătură.
Oamenii în general ajung la birou, „fac prezența”, cum spunem noi și apoi ies, organizat, la micul dejun. Evident, nu toți odată, mai ales în zonele unde se lucrează cu publicul. Dar fiecare angajat are dreptul la 30 de minute pentru micul dejun.
Majoritatea ies la terasele din preajmă, fie vară sau iarnă; de cele mai multe ori, locația pentru mic dejun este aceeași, chelnerul sau omul de la bar știe exact ce tip de cafea dorește clientul. Îl salută, povestesc despre familie, ce li s-a mai întâmplat, apoi clientul își consumă tacticos sandvișul ales și dă pe gât cafeaua. La cafea nu există tihna pe care o au în cazul mâncării, Cafeaua aici e cam ca apa, o bei și pleci. Nu o „legumești” cum facem noi. Destul de mulți spanioli fumează, deși restricțiile privind aprinderea unei țigări merg până la terasele semi-închise sau plaje.
Profitând de vremea bună, chiar și în perioada de iarnă, terasele nu se închid niciodată. Pentru friguroși există încălzitoare, din ce în ce mai puține din cauza creșterii prețurilor la energie sau păturele. Nu e ceva neobișnuit să vezi poze din timpul unei furtuni în Madrid, cu terasele pline de zăpadă, dar și de clienți.
Care este oferta pentru micul dejun
Spaniolilor le plac foietajele dulci, așa că pe lângă croissant găsești și palmieri sau melci din foietaj cu stafide sau un fel de ștrudel (pe care îl numesc napolitana) cu dovleac. Tartele cu cremă de vanilie și fructe sunt și ele cu baza din foietaj. Foarte populare sunt donut-urile simple sau cu crema de vanilie ori glazură de ciocolată. Pe lângă modelul american, globalizat, spaniolii au în mod tradițional și chuches, gogoși umplute cu cremă, care seamănă cu ale noastre sau în anumite perioade buñuelos, gogoșele mici, aromatizate cu anason.
În ce privește sandviș-urile, cele mai populare sunt cu jamon iberic, dar varietatea este foarte mare. De la jumătăți sau treimi de baghetă cu diverse umpluturi, până la croissante cu șuncă și brânză sau bikini, un fel de croque madame în stil spaniol. În afară de jamon, găsești și sandviș-uri cu brânză, cu brânză și șuncă, cu omletă simplă sau cu cartofi, cu ton sau vegetariene.
În anumite locuri, în special în weekend sau în zonele industriale unde lucrul începe foarte devreme, există un tip de mic dejun-brunch pe care spaniolii îl numesc almuerzo. Poți lua de la ore dintre cele mai timpurii o farfurie cu mâncare gătită sau oua, cartofi și cârnați.
Cafeaua poate fi un cortado (cafea scurtă, cam ca espresso) ori cortado cu lapte; cafe con leche (cafea lungă cu lapte); americano (o băutură lungă, diluată și fără gust). Cafele sofisticate se găsesc în puține locuri, gen Starbucks (foarte populare în Spania) sau în cafenele mai dedicate cafelei ca produs de lux. În timpul verii însă poți cere un cub de gheață, lapte rece și să îți prepari singur un ice coffee. Majoritatea chelnerilor nu vor ști însă ce dorești dacă o ceri ca atare, iar gheața va costa ceva în plus față de prețul cafelei.
În majoritatea cafenelelor există și un tip de lapte vegetal, dar sortimente mai divesificate, nu țin decât cafenelelor mai de fiță.
Așadar, oriunde ai călători în Spania, vei găsi dimineața, între 8 și 10 cam toate mesele ocupate în cafenele și pe terase și cozi destul de lungi la care oamenii își așteaptă rândul pentru o cafea și un mic dejun frugal. În cafeneaua unde am intrat era chiar și un porumbel care găsise o autoservire.