Zece alimente bogate în carbohidrați care sunt incredibil de sănătoase și pe care nu ar trebui să le evităm

Zece alomente bogate în carbohidrați Foto: Pexels

Carbohidrații au o reputație proastă în alimentație, fiind asociați cu creșterea în greutate, diabetul de tip 2 și multe alte afecțiuni. Cu toate acestea, există alimente bogate în carbohidrați, dar care sunt, de fapt, extrem de sănătoase.

Este adevărat că alimentele procesate bogate în zahăr și cerealele rafinate sunt, de obicei, lipsite de vitamine și minerale importante. Cu toate acestea, multe alimente bogate în nutrienți și în fibre pot fi, de fapt foarte bune, cu toate că pot conține un nivel mare de carbohidrați.

Zece alimente bogate în carbohidrați care sunt sănătoase

1. Quinoa

Quinoa este o sămânță nutritivă care a devenit incredibil de populară în rândul persoanelor preocupate de sănătate. Conține 70% carbohidrați, cu toate acestea, este, o sursă bună de proteine și fibre, scrie Healthyline.

Quinoa este bogată în multe minerale și compuși vegetali și a fost asociată cu o serie de beneficii pentru sănătate. Are efect benefic asupra gestionării glicemiei și sănătății inimii. În plus, nu conține gluten, ceea ce o face o alternativă populară la grâu pentru cei care urmează o dietă fără gluten. De asemenea, este foarte sățioasă, fiind destul de bogată în fibre.

2. Ovăz

Ovăzul este o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți. Ovăzul crud conține 70% carbohidrați. O porție de o cană (81 de grame) conține 54 de grame de carbohidrați, inclusiv 8 grame de fibre. Este deosebit de bogat într-un anume tip de fibre, numit beta glucan de ovăz. Este, de asemenea, o sursă relativ bună de proteine și conține mai multe proteine decât majoritatea cerealelor. Cercetările sugerează că poate contribui la scăderea colesterolului și reduce nivelul glicemiei, în special la diabetici.

3. Hrișcă

Hrișca nu conține gluten. În stare crudă conține 75 de grame de carbohidrați, în timp ce hrișca gătită conține aproximativ 19,9 grame de carbohidrați la 100 de grame. Este foarte hrănitoare, conținând atât proteine, cât și fibre. De asemenea, are mai multe minerale și antioxidanți decât multe alte cereale. În plus, studiile efectuate la oameni și animale sugerează că ar putea fi deosebit de benefică pentru sănătatea inimii și pentru reglarea glicemiei.

4. Bananele

Bananele sunt unul dintre cele mai populare fructe. O banană mare (136 de grame) conține aproximativ 31 de grame de carbohidrați, fie sub formă de amidon, fie sub formă de zaharuri. Sunt, de asemenea, bogate în potasiu și în vitaminele B6 și C și conțin mai mulți compuși vegetali benefici. Datorită conținutului ridicat de potasiu, bananele pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii. Cele necoapte sunt mai bogate în amidon. Acesta se transformă în zaharuri naturale pe măsură ce bananele se coc.

5. Cartofii dulci

O jumătate de ceașcă (100 de grame) de piure de cartofi dulci fierți, cu tot cu coajă, conține aproximativ 20,7 grame de carbohidrați, care constau în amidon, zahăr și fibre. Sunt, de asemenea, o sursă bogată de vitamina A, vitamina C și potasiu. Mai mult, sunt bogați în antioxidanți, care sunt compuși ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din celule pentru a proteja împotriva bolilor cronice.

6. Sfecla roșie

Sfecla, crudă sau gătită, conține aproximativ 10 grame de carbohidrați la 100 de grame, în principal din zahăr și fibre. De asemenea, este bogată în vitamine și minerale, împreună cu antioxidanți puternici și compuși vegetali. Sfecla roșie este, de asemenea, bogată în nitrați anorganici, care sunt transformați în oxid nitric în organism. Oxidul nitric scade tensiunea arterială și poate scădea riscul mai multor boli. Sucul de sfeclă este, de asemenea, foarte bogat în nitrați, iar sportivii îl folosesc uneori pentru a-și îmbunătăți performanțele fizice. Acest lucru se datorează faptului că oxidul nitric relaxează vasele de sânge, permițând oxigenului să circule mai eficient în timpul exercițiilor fizice.

7. Portocale

Acestea conțin circa 15,5 grame de carbohidrați pe porție de 100 de grame. Portocalele sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre și sunt deosebit de bogate în vitamina C, potasiu și unele vitamine B. În plus, ele conțin acid citric, precum și mai mulți compuși vegetali puternici și antioxidanți. Consumul de portocale poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. De asemenea, ele pot crește absorbția fierului din alte alimente.

8. Afinele

Afinele conțin 14,5 grame de carbohidrați la 100 de grame. Sunt foarte bogate în antioxidanți și conțin, de asemenea, cantități mari de multe vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K și mangan. Studiile au arătat că afinele pot ajuta la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi dăunători și pot chiar să îmbunătățească memoria la adulții în vârstă.

9. Grepfrut

Conține aproximativ 8% carbohidrați și este bogat într-o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți. Potrivit unor studii efectuate la om și la animale, grepfrutul ar putea spori sănătatea inimii și îmbunătăți gestionarea zahărului din sânge. Alte cercetări sugerează că anumiți compuși care se găsesc în grepfrut ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, la scăderea nivelului de colesterol și chiar ar putea încetini creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

10. Merele

Merele conțin în general aproximativ 14-16 grame de carbohidrați la 100 de grame, deci fac parte din lista de alimente bogate în carbohidrați. Sunt o sursă bună de vitamina C, antioxidanți și fibre. Merele pot oferi, de asemenea, mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv o mai bună gestionare a zahărului din sânge și sănătatea inimii. Cercetările timpurii sugerează că merele pot reduce riscul unor anumite tipuri de cancer.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *