Trufele gigantice și ritualul legendarelor licitații din Piemonte, Italia: o trufă albă adjudecată la prețul unui apartament de lux /„Cine vrea paste cu trufe, și le aduce în buzunar, eu nu îmi mai permit”

Alba Hong Kong Italia licitatii licitatii de trufe trufe, actiuni caritabile foto: freepik.com

Fraza în ghilimele din titlu este reală și am auzit-o rostită de proprietara unui restaurant din Moncalvo, zona Monferrato, patria trufelor, nu mai departe de anul trecut. Era un răspuns plin de frustrare la întrebarea mea normală, dacă putem avea două porții de paste cu trufe. Frustrarea era legată de faptul că prețul lor a ajuns atât de mare, încât un local tradițional nu și le mai poate permite în meniu. ”Ar însemna să vă cer 50 de euro pe o porție de paste, și nu pot să fac asta. Tuturor clienților care întreabă, asta le spun, să le cumpere ei, iar eu le adaug peste paste”.

La creșterea prețului lor, o importantă contribuție au avut-o de-a lungul anilor și licitațiile care au reușit să dea notorietate și valoare de piață unui produs până atunci cunoscut doar pe plan local.

Licitațiile de trufe au început în 1999

De 25 de ani încoace, trufele recoltate din pâmânt cu ajutorul câinilor din pădurile din zona colinară a regiunii Piemonte sunt an de an obiectul licitațiilor internaționale. Poate părea ceva fără sens ca cineva să plătească pe un produs alimentar un preț dublu decât cel al aurului, dar așa funcționează legile cererii și ale ofertei. Nici un preț nu e prea mare atât timp cât de partea cealaltă cineva este dispus să plătească. Cu atât mai mult, dacă banii obținuți merg în acțiuni de binefacere și o parte din ei se întorc în folosul comunității, așa cum se întâmplă cu sumele rezultate din aceste licitații.

Vezi detalii

Este și cazul licitației de zilele trecute de la Castelul Grinzane Cavour, organizată prin legături live cu localuri din Hong Kong, Singapore, Viena, Frankfurt, Seul și Bangkok, ultima dintre destinații fiind new entry, scrie ziarul La Repubblica. În anii din urmă, la aceste licitații participarea era live, dar în epoca postpandemică s-a mutat și ea în spațiul virtual, mai comod și cu economie de timp. Însă chiar și așa, evenimentul s-a bucurat de participarea unor oficiali de prim rang din administrația italiană: ministrul agriculturii și guvernatorul regiunii Piemonte, semn al importanței pe care autoritățile italiene o dau valorizării produselor locale tradiționale.

Aproape 400.000 de euro, suma totală în urma licitației

Suma totală rezultată în urma licitației a fost de 395.500 de euro, iar supriza a serii s-a înregistrat abia la final: cele mai mari cotații le-au înregistrat ultimul lot. Mai precis, două trufe totalizând în total 905 grame, vândute la prețul de 140.000 euro. Adică 154 de euro pentru un gram. Au fost adjudecate de un antreprenor din Hong Kong, al doilea preț în istoria acestor licitații, după cei 184.000 de euro obținuți în 2022.  Tot în Hong Kong a mers și o sticlă de vin Barolo de 40.000 de euro din aceeași zonă de proveniență, bătută la licitație cu circa o lună în urmă.

Alte trufe mari propuse la licitație au cântărit 210, 235 și, respectiv, 505 grame, fiind adjudecate de de doi chefi italieni, cu 5.000 și, respectiv, 7.000 de euro, iar a treia de chinez, cu 11.000. Dealtfel, și în cazul celor două de aproape 1 kg, adjudecate de restaurantul din Hong Kong, italienii au luptat să câștige licitația, dar ultimul dintre ei s-a oprit la nivelul de 110.000 de euro. Încă un semn, dacă mai era nevoie, a puterii financiare a economiilor asiatice.

De la prima licitație din 1999 și până astăzi, la licitațiile de trufe s-au strâns în total peste 7 milioane de euro, destinați acțiunilor de binefacere, locale dar și în străinătate.

Cum se folosesc trufele albe

Trufele albe sunt un aliment relativ rar, se recoltează toamna din pământ în zonele împădurite, de regulă cu ajutorul unor câini special antrenați în acest scop. Sunt considerate produse de lux și au o valoare de piață mai mare decât trufele negre, mai puțin aromate. De ce sunt atât de scumpe cele albe? Cresc doar unde vor ele, nu pot fi cultivate, sunt disponibile doar o dată pe an și a o aromă care cu greu se compară cu a oricărui alt aliment.

Conferă valoare adăugată oricăror preparate peste care sunt adăugate și sunt foarte căutate la nivel mondial.  În Italia, zona unde cresc cel mai mult este zona orașului Alba, în Piemonte, în centrul zonei colinare împădurită Langhe & Monferrato, coborând dinspre Torino spre Genova.

Se folosesc peste preparatele calde, pentru că temperatura crescută ajută la eliberarea aromei: se rad fin la moment peste preparate din paste, orez, cartofi, ouă, chiar preparate din carne.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *