De la friptură la food art: Simona Trușcă și Brîndușa Bîrsan, urmărite de zeci de mii de români pe TikTok, vin cu idei creative și delicioase pentru a transforma resturile de la Paște în preparate noi

Simona Trușcă și Brîndușa Bîrsan, creatoare de conținut pe TikTok Simona Trușcă și Brîndușa Bîrsan, creatoare de conținut pe TikTok

Sărbătorile de Paște vin cu bucurie, familie și, inevitabil, cu o abundență de preparate delicioase. Însă, odată ce festivitățile se încheie, ne putem trezi cu frigiderul plin de resturi. În loc să le privim ca pe o corvoadă, comunitatea #FoodTok de pe TikTok ne arată cum să transformăm aceste resturi în adevărate festinuri, economisind în același timp și reducând risipa alimentară. Două creatoare de conținut populare, Simona Trușcă și Brîndușa Bîrsan, au împărtășit pentru G4Food din experiența lor și oferă sfaturi prețioase pentru a aborda creativ resturile culinare post-Paște.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Inspirație din experiență și comunitate

Pentru Brîndușa Bîrsan, preocuparea pentru sustenabilitate și evitarea risipei alimentare este adânc înrădăcinată în experiența sa din copilărie. Așa cum spune ea, a avut norocul de a copilări într-o gospodărie care funcționa ca un ecosistem complet, ceea ce a făcut-o să aprecieze foarte mult valoarea mâncării.

„Aveam o mică grădină, păsări și uneori alte animale pe care părinții mei le creșteau, iar eu și sora mea ajutam. Toată familia contribuia pe tot parcursul anului pentru alimentele pe care le găteam și ulterior le puneam pe masă. Asta te face să apreciezi foarte mult valoarea mâncării, să știi nu doar cât efort și resurse presupune creșterea lor, dar și cât timp durează ca ele să ajungă la maturitate. Și, astfel, devine aproape imposibil să poți arunca mâncarea – o vezi ca pe ceva sacru, vital, parte din tine și din natură. Iar în cazurile rare în care existau resturi, acestea deveneau hrană pentru animale sau compost, deci niciodată gunoi”, a povestit Brîndușa, pentru G4Food.

Simona Trușcă, la rândul său, găsește inspirație în diverse surse, inclusiv de la musafirii săi.

Deși încerc să nu gătesc mai multă mâncare decât avem nevoie, în perioada sărbătorilor este aproape imposibil să nu faci asta, pentru că vrei să fii pregătit în cazul în care primești unul sau doi musafiri în plus față de cei deja anunțați.

Iar în momente de genul acesta, încerc să fiu inventivă și mă inspir de peste tot: din online (am o listă lungă cu rețete care mi-au făcut cu ochiul și pe care le-am salvat), din locurile în care am mers să mănânc și am încercat preparate inedite și chiar de la musafirii mei (de exemplu, de Crăciunul trecut, o prietenă de familie ne-a adus o salată cu sfeclă roșie, nuci și brânză — a fost delicioasă și am preparat-o și eu, negreșit!).

Am câteva rețete dragi care au prins avânt în online și la care apelez și eu de multe ori. Două dintre ele: salata cu ou și avocado (care cred că este cea mai virală rețetă de pe profilul meu) și quesadilla făcută cu resturile de pui (aici, fiecare poate să fie inventiv și să înlocuiască puiul cu tipul de carne care i-a rămas)”, a povestit Simona, pentru G4Food.

Ambele creatoare subliniază importanța interacțiunii cu comunitatea lor de pe TikTok, un spațiu efervescent unde ideile culinare se nasc și se răspândesc rapid. Brîndușa afirmă că urmăritorii săi o asociază cu ideea de a găti pornind de la ce are în frigider, nu de la o listă de cumpărături.

Brîndușa Bîrsan, creatoare de conținut pe TikTok
Brîndușa Bîrsan, creatoare de conținut pe TikTok

Quesadilla făcută cu resturile de friptură

Brîndușa a împărtășit rețete de succes create din resturi de Paște: „au fost chiar câteva rețete speciale pentru Paști care au avut mare succes – cerealele din cozonacul care nu mai e așa proaspăt și care sunt mai delicioase decât clasicele biluțe cu ciocolată sau sendvișul cu ouă în stil japonez (Tamago Sando), făcut din ouăle roșii pe care le-ai spart pentru ritual, dar nu le-ai mâncat”.

Simona menționează salata cu ou și avocado și quesadilla făcută cu resturile de pui, adăugând că „aici, fiecare poate să fie inventiv și să înlocuiască puiul cu tipul de carne care i-a rămas”.

Simona Trușcă, creatoare de conținut pe TikTok
Simona Trușcă, creatoare de conținut pe TikTok

„Oamenii sunt deschiși să încerce să dea «o nouă viață» mâncării rămase”

Ambele creatoare observă un interes semnificativ din partea comunităților lor față de conținutul legat de reutilizarea alimentelor. „Sunt foarte interesați de asta – postez de mulți ani idei din zona #NoFoodWaste”, spune Brîndușa.

Simona adaugă: „Cei mai mulți sunt deschiși să încerce să dea «o nouă viață» mâncării rămase, iar cel mai frumos este că mulți revin în comentarii și lasă propriile lor variante ale preparatului”.

Brîndușa crede că este „un proces de educare care funcționează prin inspirație și expunere la informație, fără să o cauți neapărat. Dacă vezi astăzi că poți face o supă din oasele rămase de la un pui la cuptor– poate astăzi nu ai un pui în cuptor să o prepari pe loc. Dar la un moment dat o să ai și o să-ți amintești că poți să faci acea supă. 

Dar partea mea preferată este nu doar despre cum genul acesta de conținut  schimbă, ci despre cum ajută oamenii. Am primit mesaje de la doamne care au pregătit rețeta mea de pască și mi-au spus „Îti multumesc pentru aceasta rețetă economă. Nu doar ca mi-a ieșit bine, dar nu a trebuit să cumpar și să folosesc multe ingrediente”. Evitarea risipei începe de la pregătirea într-un mod sustenabil, prin a fi cât mai resourceful în folosirea ingredientelor. Ca și receipe developer, am posibilitatea să testez o rețetă doar cu gălbenușuri, de exemplu, și să merg la sigur – sau să testez și să ajustez, astfel încât să folosesc tot oul și să nu le ofer posibilitatea oamenilor să arunce albușurile nefolosite”.

Simona simte din plin „că genul acesta de conținut chiar poate schimba ceva în comportamentul urmăritorilor mei. Nu doar că primesc mesaje sau comentarii în care oamenii îmi spun că au încercat o rețetă și le-a plăcut, dar și că le-a dat idei noi despre cum să nu mai arunce mâncare.  Cred că, atunci când le arăți soluții simple, practice și ușor de pus în aplicare — cum e congelarea sau transformarea resturilor în preparate noi — oamenii prind curaj. Iar când văd că nu sunt singurii care fac asta, că mai sunt alții care comentează, povestesc și se implică, se creează o comunitate în care risipa alimentară nu mai pare «o problemă mare», ci ceva ce poate fi evitat pas cu pas, de fiecare dintre noi”.

Sfaturi practice pentru a evita risipa

Pentru cei care doresc să reducă risipa alimentară după sărbători, Brîndușa recomandă: „Le recomand să înceapă cu propriul congelator, pe care să îl folosească la maximă capacitate”.

Simona oferă un sfat similar: „Am un sfat foarte ușor de aplicat pentru cei care vor să combată risipa alimentară după sărbători: congelați!”. Ea detaliază cum congelează cozonacul, pâinea, sarmalele și legumele.

„Tăiați cozonacul rămas în felii, puneți hârtie de copt între ele, băgați-le într-o pungă și apoi în congelator. Când aveți poftă de cozonac, scoateți câte o felie și lăsați-o să se dezghețe lent, la temperatura camerei, sau introduceți-o în cuptorul cu microunde pentru câteva secunde.

Eu folosesc această metodă atât pentru pâine, cât și pentru banana bread.

La fel procedez și cu sarmalele, brânzeturile și legumele (pe acestea le tai în cubulețe și le pun în punguțe, pentru a fi folosite ulterior la supe-creme sau ciorbițe)”.

Brîndușa Bîrsan, creatoare de conținut pe TikTok
Brîndușa Bîrsan, creatoare de conținut pe TikTok

Rețeta ideală post-Paște: rapidă, sănătoasă și spectaculoasă

Ambele creatoare gravitează în jurul ideii de a transforma resturile în preparate care să pară și să aibă gust de ceva nou. Brîndușa descrie o rețetă ideală ca fiind una „care se bazează pe ce am deja în frigider, însă care schimbă profilul de gust astfel încât să mă facă să simt că mănânc ceva nou”. Exemplul ei este „gyros de miel – desfac friptura clasică de miel în fâșii și o reîncălzesc cu oregano. Castraveții rămași de pe platoul de aperitiv îi amestec cu iaurt și fac un tzatziki”.

Simona gândește similar: „De obicei pornesc de la ce a rămas prin frigider — ouă, friptură, legume, brânzeturi — și le transform într-un preparat care arată bine, e gustos și nu necesită ore în bucătărie”. Ea propune un „wrap cald cu resturi de friptură, legume proaspete și un sos rapid de iaurt cu verdeață”.

Influența comunității #FoodTok și rețete din copilărie

Atât Simona, cât și Brîndușa recunosc influența semnificativă a comunității #FoodTok. „Core-ul meu rămâne același, însă mă influențează felul în care interacționează membrii din comunitate cu mine” spune Brîndușa.

Simona exclamă: „Nu aș putea să descriu în cuvinte cât de mult m-a ajutat comunitatea #FoodTok să-mi îmbunătățesc atât stilul de gătit, cât și cunoștințele în această „artă”, cum îmi place mie să-i spun”.

Ambele împărtășesc amintiri legate de rețete create din resturi în copilărie. Brîndușa menționează principiul „nose to tail” învățat în familie, iar Simona își amintește cu drag de „Pizza copilăriei mele! Nu are blat clasic, nu are toppinguri fancy… dar are suflet! Blatul era făcut din felii de pâine, iar peste puneam ce rămăsese de la masa de ieri”.

Simona Trușcă, creatoare de conținut pe TikTok
Simona Trușcă, creatoare de conținut pe TikTok

Beneficiile comunității #TikTokFood și inspirația pentru conținut

„Cel mai frumos lucru pentru mine în a face parte din comunitatea #TikTokFood în România e că pot să dau mai departe din cunoștințele mele”, mărturisește Brîndușa, subliniind dorința sa de a inspira oamenii.

Simona rezonează cu acest sentiment: „Cel mai frumos lucru este feedbackul primit de la oameni… Tot datorită acestei serii, multe persoane mi-au scris că au fost motivate să înceapă să-și aducă pachețelul de acasă”. Ambele sunt de acord că TikTok le oferă oportunitatea de a ajunge la oamenii care au nevoie de inspirație culinară.

Tendințe #FoodTok actuale

Fiind doctorandă în Etică în Influencer Marketing, Brîndușa este atentă la tendințe: „Îmi place că sunt multiple surse de de inspirație și pentru mine, nu doar rețete, dar și stiluri de editare ale creatorilor pe care îmi place să îi urmăresc. De exemplu, ador trendul de «Clean Out the Fridge Meals», care sunt în zona de #NoFoodWaste și îmi dau mereu idei noi”.

Simona observă mai multe tendințe interesante: “Una dintre ele este mâncarea simplă, dar sofisticată… Apoi, tot mai multă lume începe să experimenteze cu ingrediente locale și sezoniere… Folosirea resturilor de mâncare și transformarea lor în preparate creative a început să fie tot mai populară… Îmi mai plac și trendurile care implică mâncarea sănătoasă dar gustoasă… Totodată, trendul cu preparatele rapide, de genul „15-minute meals”, îmi face viața mai ușoară.” Ambele apreciază creativitatea și deschiderea comunității #FoodTok de a explora și învăța lucruri noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *