Semnal de alarmă al apicultorilor italieni: mierea ieftină din China le pune în pericol activitatea; România și-a dublat importurile din țări terțe

Miere cu scandal în Spania! Filieră românească, miere chinezească? Lanțulalimentar.ro a semnalat, în premieră, creșterea fără precedent a importurilor de miere efectuate de România din țări-terțe Miere cu scandal în Spania! Filieră românească, miere chinezească? Lanțulalimentar.ro a semnalat, în premieră, creșterea fără precedent a importurilor de miere efectuate de România din țări-terțe

Piața italiană este invadată de miere care ajunge din China la prețuri foarte mici (1,24 € / kg), o miere adulterată și amestecată cu miere naturală pentru a induce în eroare autoritățile de control, a acuzat anul trecut cea mai puternică organizație a fermierilor italieni, CIA-Agricultori, citată de publicația agricultura.it.

Mierea se află pe locul trei din cele zece alimente cu cel mai mare risc de fraudare, prin adăugarea de sirop de zahăr și prin metode de producție neconforme în Europa. Mierea falsificată, dificil de detectat cu mijloacele aflate în uz la frontieră, reprezintă o concurență neloială care afectează puternic apicultura italiană (preț mediu de producție 3,99 EUR / kg), sectorul apicol din Peninsulă înregistrând pierderi de 70 de milioane de euro, în 2019, sector oricum afectat de schimbările climatice , care au dus la prăbușirea producției cu 50%.

Pentru a proteja sectorul, organizația agricolă italiană propune Uniunii Europene să impună țărilor terțe să respecte definiția europeană a mierii, substanță produsă exclusiv de albine miere și căreia nu i se poate adăuga nicio altă substanță. De asemenea, sunt necesare controale mai mari la frontierele UE și noi metode de analiză, din cauză că adulterările sunt din ce în ce mai sofisticate. Totodată, apicultorii italieni cer introducerea etichetării țării de origine pe amestecurile de miere, pentru a evita frauda.

Scăderea producției de miere, cauzată de schimbările climatice din ultimii ani, este o problemă cu care se confruntă toată apicultura mondială, dar nu pare să preocupe China, care își mărește capacitatea de producție de la un an la altul. Exporturile de miere chinezească spre Uniunea Europeană s-au ridicat la 80.000 de tone, confirmând bănuielile răspândite în comunitatea științifică internațională. Producția industrială, mai rapidă și mai ieftină, accelerează procesele de dezumidificare și maturare pe care albinele le desfășoară într-un timp mult mai lung, dar fac produsul final lipsit de caracteristicile autentice ale mierii.

Daunele economice care decurg din dificultățile de piață ale apicultorilor italieni au pus în genunchi un sector care în Italia are 63.000 de apicultori, un milion și jumătate de stupi, 220.000 de roiuri, 23.000 de tone de miere. Efectele negative ale concurenței neloiale practicate de China nu privesc doar lanțul de aprovizionare, ci toată agricultura italiană care depinde în proporție de 70% de albine, datorită funcției lor de polenizatori.

Lantulalimentar.ro a semnalat că în primele luni ale anului 2020, România a dublat importul din țări terțe față de aceeași perioadă a anului precedent

În perioada ianuarie – august 2019, pe piața românească a ajuns o cantitate de miere de 700 t, din țări din afara spațiului comunitar. Anul acesta, în aceeași perioadă, am importat din țări terțe o cantitate de 1553 tone. Cu 121% mai mult!

În total, Uniunea Europeană a importat mai mult cu 4,9% față de perioada de referință a anului trecut, sărind de la 101 471 t la 106 451 t.

Fermele apicole europene produc numai 60% din necesarul de miere al pieței interne. De aceea, piața Uniunii Europene apelează la importuri, cei mai mari furnizori fiind Ucraina, China, Argentina și Mexic.

Miere cu scandal în Spania! Filieră românească, miere chinezească? Lanțulalimentar.ro a semnalat, în premieră, creșterea fără precedent a importurilor de miere efectuate de România din țări-terțe

Comentarii

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *