Samfaina, un fel de zacuscă a catalanilor, rudă bună cu ratatouille sau cu caponata siciliană/ Un buchet de gusturi și vitamine într-un preparat vegan extrem de simplu
Samfaina sau sanfaina catalană, conține legumele din care preparăm noi zacusca, dar modalitatea de gătire aduce aminte mai mult de ratatouille-ul francezilor sau de caponata siciliană. Este o încântare pentru papile, un preparat vegetarian care poate fi consumat ca atare sau folosit ca garnitură alături de carne sau pește.
Ingrediente pentru samfaina
Foto: G4Food
1 vânătă
1 dovlecel
1 ardei roșu
1 ardei verde
1 ceapă
3 căței de usturoi
5 roșii
Ulei de măsline
Sare, piper, cimbru.
Preparare samfaina
Spălăm bine legumele, curățăm ceapa, ardeii, usturoiul. Dacă nu vă place, scoateți și coaja vinetei sau dovlecelui. Eu la dovlecel o las, la vânătă o curăț.
Radem roșiile și le punem deoparte, apoi tăiem toate legumele în cuburi mici, cu excepția cepei și usturoiului, pe care le tocăm foarte fin.
Punem câteva linguri de ulei de măsline într-o tigaie adâncă la foc mediu, adăugăm ceapa și o lăsăm vreo 5 minute să se călească. Apoi adăugăm usturoiul și mai lăsăm 2 minute.
Foto: G4Food
Adăugăm apoi ardeii, dovlecelul, vinetele și crenguța de cimbru (sau cimbru uscat), potrivim de sare și piper, și gătim la foc mediu timp de 20 de minute.
Incorporăm roșiile rase și gătim în continuare la foc mediu până când apa din roșii se evaporă și rămâne un amestec de legume semi-uscat, tot cam 20 de minute.
Cu ce se poate servi samfaina catalană
Cu aproape orice. Ca garnitură la carne sau pește, dar și ca atare alături de orez alb, paste, o omletă simplă sau o tortilla de cartofi. Sau cu pâine proaspătă ori pan con tomate, împreună cu un ou ochi sau poșat.