Rețeta spaniolă cu patru morcovi sau cum să transformi rapid banalitatea în savoare

morcovi, Spania, ulei de masline, bucatarie foto: abc.es

Grăbiți cum suntem și, cei mai mulți dintre noi, lipsiți de suficientă pricepere și inspirație ca să abordăm în bucătărie rețete complicate, găsim totuși timp și curaj să punem în practică rețetele simple. 

Alfonso López, owner al site-ului Recetasderechupete.com și colaborator al publicației spaniole abc.es, s-a gândit fix la noi, cei grăbiți și nepricepuți, ca să ne pună sub ochi ceea ce el numește: ”o rețetă incredibil de simplă și delicioasă”. Este vorba de un mod de preparare la cuptor a câtorva morcovi, tăiați fâșii și amestecați cu ulei și condimente.

Am dezvăluit cumva ingredientele. Iată-le prezentate în mod explicit:

  • 4 morcovi mari,
  • 1 linguriță de pulbere de ierburi provençale,
  • 100 ml de ulei de măsline extra virgin și
  • sare roz de Himalaya sau fulgi de sare, gen Maldon. 

Și acum, la acțiune!

Mai întâi încălzim cuptorul, ca să ajungă la 200 de grade Celsius. În timp ce temperatura urcă, noi ne ocupăm de morcovi. Îi spălăm bine, îi curățim și îi retezăm la capete. Apoi, îi tăiem longitudinal, fâșiuțe, și îi punem într-un vas pentru a-i condimenta.

Mai exact, turnăm uleiul de măsline extra virgin și presărăm pulberea de ierburi și sarea, apoi amestecăm cu mâinile bine de tot, pentru ca morcovii să se impregneze cu uleiul și condimentele puse în vas.

Amestecul rezultat este întins într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, pe care o introducem în cuptorul încins a cărui temperatură a ajuns la 200 de grade Celsius. După 20 – 25 de minute, ne asigură bunul Alfonso, mâncarea este gata, putând fi și o excelentă garnitură pentru fripturi din carne de pasăre sau de pește. 

Autorul își face milă de noi și ne oferă și câteva sfaturi:

200 de grade Celsius sunt optime deoarece este temperatura la care căldura pătrunde cu adevărat în interiorul morcovului. Nu ne recomandă setarea cuptorului la o temperatură mai mică, fiindcă durata de coacere va fi mai mare. 200 de grade Celsius reprezintă temperatura cea mai bună în raport cu timpul și coacerea perfectă. Setarea la o temperatură mai mare, probabil ar cauza arderea mâncării;

Morcovii sunt legume incredibil de fibroase, astfel încât, de felul în care îi tăiem, depinde timpul de coacere. Cu cât fâșia este mai lată, cu atât va fi necesar mai mult timp de coacere.

foto: abc.es

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *