Fie că este tăiat fileuri și preparat în friteuză, fie că este copt în cuptor, în bucăți mari, cu unt, somonul este un aliment de bază, gătit de mai toată lumea în bucătăria de acasă, notează publicația Eater.com.
Clienții restaurantelor din Statele Unite nu se satură de somon. Alimentul acesta este pe locul doi, în clasamentul cererii de produse extrase din mare, după creveți.
Pe de altă parte, fiind ușor de gătit, savuros și pretabil pentru tot felul de marinade și stiluri de gătit, nu este de mirare că somonul este un pește atât de căutat, mereu la îndemână, și pentru meniuri preparate acasă.
Fie că este vorba despre gătitul într-o seară obișnuită sau despre un fel principal impresionant pentru o petrecere de cină, iată rețetele de somon pe care editorii Eater le iubesc cel mai mult:
1. Somon preparat în friteuză / Lisa Bryan, Downshiftology
„Somonul este alimentul care m-a făcut să înțeleg de ce atât de multor oameni le place să își folosească friteuzele. (Să mai adaug faptul că din friteuză rezultă cei mai crocanți nuggets într-un mod foarte rapid.) În general, urmez o abordare similară cu cea de pe blogul Downshiftology: gătesc timp de aproximativ 8 până la 10 minute la 400 de grade Fahrenheit/204,4 grade Celsius sau până când somonul se desface ușor și capătă o crustă ușor maro. Îmi place că nu trebuie să aștept ca friteuza să se încălzească, spre deosebire de cuptor. De apreciat și tehnica de a adăuga muștar Dijon deasupra peștelui, deși nu schimbați cu nimic parametri de gătit dacă înlocuiți Dijon-ul cu o glazură sau optați pentru o marinadă. Dacă tot ce ar face bine o friteuză ar fi numai nuggets și somon, ambele perfecte și rapid de obținut, cred că tot aș iubi-o.” – Bettina Makalintal, reporter senior
2. Boluri de Somon cu Susan / Kay Chun, NYT Cooking
„Având doi copii mici acasă, nu sunt multe mese care să-i satisfacă pe toți membrii familiei mele. Ori fac ceva nu prea complicat, ori — așa cum se întâmplă cel mai des — mănânc ceva asemănător cu chicken fingers sau paste. Această rețetă de bază cu somon este una dintre puținele excepții și este cumva și plină de substanțe nutritive și suficient de simplă pentru o seară ocupată, în timpul săptămânii. Este un adevărat unicorn al unui fel de mâncare și merită cu adevărat locul său permanent în repertoriul nostru culinar săptămânal.
Nu este nimic deosebit, trebuie să spun: Somonul se gătește direct în orezul cu oțet, iar apoi totul este adunat în boluri și presărat cu avocado, castraveți și o salată de susan. Acum improvizez adăugând orice legumă populară pe care o am la îndemână: edamame (un preparat japonez din păstăi crude de soia fierte), morcovi rași, broccoli prăjit — până acum, totul a mers strună. Garnisit cu foi de alge prăjite zdrențuite (folosesc gustări de alge cumpărate din magazin), gustul obținut îl sugerează pe cel sushi, pe care îl iubim cu toții, și este extrem de flexibil. Am ajuns chiar să adaug un strop de Kewpie (o marcă japoneză de maioneză) și sos de sriracha (un sos obținut din ardei iuți) pentru a tușa convingător gustul mâncării.” – Lesley Suter, editor de proiecte speciale
3. Somon cu linte și cu muștar – piure de ierburi / Shelley Wiseman, Epicurious
„Această rețetă, care este pe o orbită semi-regulată în casa mea, este cea după care judec alte rețete de somon, este o rețetă-etalon. Timpul de pregătire este cronometrat cu precizie la 40 de minute. Cel mai important lucru: rețeta aceasta oferă un echilibru frumos al aromelor, datorită în parte untului care este incorporat în fiecare etapă a gătitului (și dă somonului o crustă frumoasă și unturoasă). Fiecare mușcătură catifelată se încheie cu o lovitură ascuțită de lămâie și muștar. Deși rețeta solicită unt nesărat, îmi place să folosesc unt sărat.” – Brenna Houck, manager editorial zona urbană
4. Somon cu unt, ceapă roșie, căpșuni și mărar / Alison Roman, A Newsletter
„Îmi place să numesc această rețetă ‘Somon de Petrecere’. Este una dintre alegerile mele atunci când vreau să pregătesc o rețetă ca să-i impresionez pe ce câțiva oaspeți ai mei: este ceva special și pentru asta merg la piața de pește pentru a alege o bucată mare de somon. O calitate unică a rețetei este că (după cum sugerează Alison Roman) este inspirată de bagel-uri (un bagel, scris uneori și beigel, este un produs de patiserie originar din Polonia, făcut din aluat cu drojdie, care în mod tradițional este rulat manual în formă de inel. Cel mai vechi document păstrat care menționează bagel sunt izvoarele iudaice din Cracovia din 1610) deoarece folosește porții generoase de căpșune, mărar, ceapă roșie — și cine nu iubește un bagel bun?
Dacă ești novice în gătitul peștelui, stai liniștit: este greu să eșuezi pregătind o astfel de rețetă. După ce prăjești topping-ul într-o tigaie, pui peștele la cuptor pentru o perioadă scurtă de timp. Iese frumos: tot ce trebuie să faci este să-l acoperi cu mărar. Gustul și textura untoasă a somonului combinate cu acidul de la căpșune, lămâie și ceapă conferă o senzație nemaipomenită și întotdeauna primesc multe complimente de la oaspeții mei.” – Terri Ciccone, director asociat
5. Somon cu lămâie și salată de fenicul și portocale / Adeena Sussman
„Partea de somon a rețetei implică două ingrediente principale: somon și pastă de lămâie, întinsă pe carnea peștelui. Totul este garnisit cu felii de lămâie și un pic de paprika, copt până când este gata, iar apoi plasat pe grătar pentru a căpăta puțină culoare. Când oamenii spun că o rețetă nu ar putea fi mai simplă, despre asta este vorba. Chiar dacă faci și salata de fenicul și portocale care o însoțește, și pe care o recomand, rețeta necesită, totuși un efort redus, unul care oferă recompense disproporționate față de investiția inițială necesară. Somonul, lămâia și sarea creează o armonie de-a dreptul muzicală.” – Rebecca Flint Marx, editor al Eater at Home