Peste 37 de milioane de tone de roșii procesate anual, la nivel global/Statul american California prelucrează cea mai mare cantitate, 9.514.000 tone

Peste 37 de milioane de tone de roșii sunt procesate în fiecare an în fabricile aparținând celor mai mari companii din industria alimentară globală, potrivit Consiliului Internațional pentru Procesarea Tomatelor/World Processing Tomato Council (WPTC). Producția anuală de roșii proaspete, la nivel global, este de aproximativ 160 de milioane de tone. Pentru comparație, recolta de cartofi este de două ori mai mare, în timp ce producția de orez este de patru ori mai mare. Aproximativ un sfert din cele 160 de milioane de tone de roșii recoltate sunt livrate pentru industria de procesare, ceea ce face din roșie leguma principală destinată procesării la nivel mondial. Principalele regiuni de producție a roșiilor pentru industrializare sunt situate în zone temperate, aproape de paralelele de 40 de grade nord și sud. Cea mai mare parte a producției este concentrată în emisfera nordică, unde aproximativ 90% din recolta mondială este procesată între lunile iulie și decembrie. Restul de 10% este procesat în emisfera sudică între lunile ianuarie și iunie. O excepție este Brazilia, singura țară din emisfera sudică ce procesează mai mult de un milion de tone pe an, în același timp cu emisfera nordică. Statul american California prelucrează cea mai mare cantitate: 9.514.000 tone, în 2022. Pe locul doi se plasează China, cu 6.200.000 de tone. Italia, locul trei, cu 5.476.000 tone, în 2022. Și Turcia este un mare procesator: locul patru, cu 2.350.000 tone. WPTC a dat publicității și un raport privind stadiul culturilor și al procesării tomatelor, la nivel global, în luna septembrie. În Bulgaria, se estimează că aproximativ 50.000 de tone din prognoza de 60.000 de tone au fost deja procesate. Calitatea este bună, cu un brix ( nivel de zahăr, n.m. ) mediu de aproximativ 5, și este un sezon de succes. Recoltarea ar trebui să se încheie în jurul datei de 10 octombrie. În Egipt, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, sezonul de vară s-a încheiat mai devreme decât se aștepta. Recoltarea culturii Nili ( denumire națională pentru culturile de tomate de toamnă ) ar putea să înceapă la mijlocul lunii octombrie, iar transplantarea culturii de iarnă va fi finalizată până în noiembrie. Vremea foarte instabilă, cu ploi, vânt și schimbări de temperatură, întârzie plantările, în Franța. Deși acestea au început devreme, pe 18 martie, până în prezent au fost plantate doar aproximativ 50% din suprafețe. Sunt așteptate mai multe ploi săptămâna aceasta și săptămâna viitoare. În Grecia, ploaia de care s-au temut experții în timpul ultimei actualizări ( 20 septembrie ) nu a avut loc, iar vremea a fost frumoasă de atunci. Randamentele pentru cultura târzie au fost bune, așa că estimarea a fost ridicată la 510.000 de tone. Recoltarea este acum finalizată în sud și va continua săptămâna aceasta și poate încă o zi săptămâna viitoare în centru. Deși brix-ul a scăzut ușor, acesta a fost bun în acest sezon, cu o medie de aproximativ 5. Finalul de sezon a fost dificil în Ungaria, din cauza ploilor care au sosit la mijlocul lunii septembrie, iar livrarea și producția s-au finalizat pe 25 septembrie. În cursul sezonului 2024, au fost procesate aproximativ 120.000 de tone de roșii. Randament mediu este de aproximativ 75 t/ha (calculat pentru întreaga zonă, în care furtunile de grindină din iulie au avut un impact major). Procesarea s-a încheiat în sudul Iranului, dar continuă în vest și nord, probabil până la sfârșitul lunii octombrie, deoarece recolta este cu 2-3 săptămâni întârziată. Unele roșii sunt redirecționate către piețele de consum proaspăt și de export, care oferă prețuri mai mari, astfel încât estimarea volumului total procesat este acum redusă la 1,4 milioane de tone. Ploi afectează acum nordul țării. În Italia, în nord, ultimele date disponibile din 22 septembrie indică un volum procesat de 2,2 milioane de tone, cu un brix mediu de 5,03. Se poate estima că alte 100.000 de tone au fost procesate săptămâna trecută, aducând totalul la aproximativ 2,3 milioane de tone la sfârșitul lunii septembrie. Procesarea va continua într-un ritm foarte lent până la jumătatea lunii octombrie, dar se așteaptă ca volumul final să fie de aproximativ 2,4 milioane de tone, o reducere cauzată de randamentele mai mici ale fermierilor și de întreruperile provocate de ploi în timpul sezonului. În sudul țării, sezonul a mers bine, cu peste 2,75 milioane de tone procesate până la 22 septembrie și se așteaptă peste 2,8 milioane de tone în total, aducând volumul total estimat în Italia la 5,25 milioane de tone. Majoritatea fabricilor sunt acum închise, iar volumele primite sunt mici, unele fabrici procesând passata pentru companiile din nord. Deși volumul total de roșii proaspete este mai mare decât în 2023, randamentul industrial a fost scăzut în acest an din cauza unui brix redus și a unei selecții mai stricte pentru a menține nivelurile de calitate ridicate, în prezența unor roșii mai arse de soare. Din acest motiv, volumul produselor finite (roșii întregi decojite, pulpă, passata etc.) va fi mai mic. Portugalia: se estimează că aproximativ 80% din volumul total a fost procesat până la 30 septembrie. Două fabrici s-au închis la sfârșitul săptămânii trecute, iar câteva se vor închide săptămâna aceasta sau la începutul săptămânii viitoare. Calitatea roșiilor a fost bună până la sfârșitul sezonului, cu foarte puține fructe prea coapte. Vremea se schimbă și sunt prognozate ploi, dar sezonul este aproape de final. Volumul final va fi aproape de prognoza de 1,5 milioane de tone. Spania: în Andaluzia, ultima fabrică s-a închis pe 20 septembrie, iar în Extremadura, fabricile au început să se închidă cu câteva săptămâni în urmă, deși câteva mai procesează încă în această săptămână. Vremea a fost bună pe tot parcursul lunii septembrie, cu câteva ploi, dar fără întreruperi majore ale recoltei, iar calitatea fructelor a fost foarte bună, chiar mai bună decât la cultura timpurie. În nord, recolta este foarte întârziată și ar trebui să continue până la începutul lunii noiembrie. Se estimează că aproximativ 3 milioane de tone au fost deja procesate, iar totalul ar putea ajunge la aproape 3,1 milioane de tone dacă condițiile din nord rămân bune. Tunisia: volumul procesat a ajuns la 958.000 de tone la sfârșitul lunii septembrie. Turcia: recolta în principalele zone producătoare s-a încheiat, iar majoritatea fabricilor sunt închise. Regiunea târzie Konya continuă cu întârzieri mici din cauza ploilor localizate. Aproximativ 90% din recoltă a fost procesată. În SUA - California, în general, recolta continuă să prezinte unele seturi împărțite din cauza căldurii din prima parte a anului. Volumele vor continua să scadă săptămânal, iar procesarea va continua până în a doua parte a lunii. Estimarea actuală pentru recoltă este puțin sub 10 milioane de tone metrice. În celelalte state din SUA, recolta ar trebui să se finalizeze până pe 15 octombrie, cu volume conform prognozei. Vremea din sezonul de recoltare a fost în general mai uscată, în special în zona de mijloc a țării. Japonia Recoltarea în regiunea Hokkaido va continua până în jurul datei de 10 octombrie, marcând astfel sfârșitul recoltei în Japonia. Prognoza totală rămâne la 28.000 de tone. WPTC nu a furnizat date despre China. foto: 123rf.com/@annapustynnikova

Peste 37 de milioane de tone de roșii sunt procesate în fiecare an în fabricile aparținând celor mai mari companii din industria alimentară globală, potrivit Consiliului Internațional pentru Procesarea Tomatelor/World Processing Tomato Council (WPTC).

Producția anuală de roșii proaspete, la nivel global, este de aproximativ 160 de milioane de tone. Pentru comparație, recolta de cartofi este de două ori mai mare, în timp ce producția de orez este de patru ori mai mare. 

Aproximativ un sfert din cele 160 de milioane de tone de roșii recoltate sunt livrate pentru industria de procesare, ceea ce face din roșie leguma principală destinată procesării la nivel mondial.

Principalele regiuni de producție a roșiilor pentru industrializare sunt situate în zone temperate, aproape de paralelele de 40 de grade nord și sud. Cea mai mare parte a producției este concentrată în emisfera nordică, unde aproximativ 90% din recolta mondială este procesată între lunile iulie și decembrie. 

Restul de 10% este procesat în emisfera sudică între lunile ianuarie și iunie. 

O excepție este Brazilia, singura țară din emisfera sudică ce procesează mai mult de un milion de tone pe an, în același timp cu emisfera nordică.

Statul american California prelucrează cea mai mare cantitate: 9.514.000 tone, în 2022.

Pe locul doi se plasează China, cu 6.200.000 de tone. Italia, locul trei, cu 5.476.000 tone, în 2022.

Și Turcia este un mare procesator: locul patru, cu 2.350.000 tone.

rosii, procesare, California
foto WPTC

WPTC a dat publicității, în 6 octombrie, și un raport privind stadiul culturilor și al procesării tomatelor, la nivel global, în luna septembrie.

În Bulgaria, se estimează că aproximativ 50.000 de tone din prognoza de 60.000 de tone au fost deja procesate. Calitatea este bună, cu un brix ( nivel de zahăr, n.m. ) mediu de aproximativ 5, și este un sezon de succes. Recoltarea ar trebui să se încheie în jurul datei de 10 octombrie.

În Egipt, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, sezonul de vară s-a încheiat mai devreme decât se aștepta. Recoltarea culturii Nili ( denumire națională pentru culturile de tomate de toamnă ) ar putea să înceapă la mijlocul lunii octombrie, iar transplantarea culturii de iarnă va fi finalizată până în noiembrie.

Vremea foarte instabilă, cu ploi, vânt și schimbări de temperatură, întârzie plantările, în Franța. Deși acestea au început devreme, pe 18 martie, până în prezent au fost plantate doar aproximativ 50% din suprafețe. Sunt așteptate mai multe ploi săptămâna aceasta și săptămâna viitoare. 

În Grecia, ploaia de care s-au temut experții în timpul ultimei actualizări ( 20 septembrie ) nu a avut loc, iar vremea a fost frumoasă de atunci. Randamentele pentru cultura târzie au fost bune, așa că estimarea a fost ridicată la 510.000 de tone. Recoltarea este acum finalizată în sud și va continua săptămâna aceasta și poate încă o zi săptămâna viitoare în centru. Deși brix-ul a scăzut ușor, acesta a fost bun în acest sezon, cu o medie de aproximativ 5.

Finalul de sezon a fost dificil în Ungaria, din cauza ploilor care au sosit la mijlocul lunii septembrie, iar livrarea și producția s-au finalizat pe 25 septembrie. În cursul sezonului 2024, au fost procesate aproximativ 120.000 de tone de roșii. Randament mediu este de aproximativ 75 t/ha (calculat pentru întreaga zonă, în care furtunile de grindină din iulie au avut un impact major).

Procesarea s-a încheiat în sudul Iranului, dar continuă în vest și nord, probabil până la sfârșitul lunii octombrie, deoarece recolta este cu 2-3 săptămâni întârziată. Unele roșii sunt redirecționate către piețele de consum proaspăt și de export, care oferă prețuri mai mari, astfel încât estimarea volumului total procesat este acum redusă la 1,4 milioane de tone. Ploi afectează acum nordul țării.

În Italia, în nord, ultimele date disponibile din 22 septembrie indică un volum procesat de 2,2 milioane de tone, cu un brix mediu de 5,03. Se poate estima că alte 100.000 de tone au fost procesate săptămâna trecută, aducând totalul la aproximativ 2,3 milioane de tone la sfârșitul lunii septembrie. Procesarea va continua într-un ritm foarte lent până la jumătatea lunii octombrie, dar se așteaptă ca volumul final să fie de aproximativ 2,4 milioane de tone, o reducere cauzată de randamentele mai mici ale fermierilor și de întreruperile provocate de ploi în timpul sezonului.

În sudul țării, sezonul a mers bine, cu peste 2,75 milioane de tone procesate până la 22 septembrie și se așteaptă peste 2,8 milioane de tone în total, aducând volumul total estimat în Italia la 5,25 milioane de tone. Majoritatea fabricilor sunt acum închise, iar volumele primite sunt mici, unele fabrici procesând passata pentru companiile din nord. Deși volumul total de roșii proaspete este mai mare decât în 2023, randamentul industrial a fost scăzut în acest an din cauza unui brix redus și a unei selecții mai stricte pentru a menține nivelurile de calitate ridicate, în prezența unor roșii mai arse de soare. Din acest motiv, volumul produselor finite (roșii întregi decojite, pulpă, passata etc.) va fi mai mic.

Portugalia: se estimează că aproximativ 80% din volumul total a fost procesat până la 30 septembrie. Două fabrici s-au închis la sfârșitul săptămânii trecute, iar câteva se vor închide săptămâna aceasta sau la începutul săptămânii viitoare. Calitatea roșiilor a fost bună până la sfârșitul sezonului, cu foarte puține fructe prea coapte. Vremea se schimbă și sunt prognozate ploi, dar sezonul este aproape de final. Volumul final va fi aproape de prognoza de 1,5 milioane de tone.

Spania: în Andaluzia, ultima fabrică s-a închis pe 20 septembrie, iar în Extremadura, fabricile au început să se închidă cu câteva săptămâni în urmă, deși câteva mai procesează încă în această săptămână. Vremea a fost bună pe tot parcursul lunii septembrie, cu câteva ploi, dar fără întreruperi majore ale recoltei, iar calitatea fructelor a fost foarte bună, chiar mai bună decât la cultura timpurie.

În nord, recolta este foarte întârziată și ar trebui să continue până la începutul lunii noiembrie.

Se estimează că aproximativ 3 milioane de tone au fost deja procesate, iar totalul ar putea ajunge la aproape 3,1 milioane de tone dacă condițiile din nord rămân bune.

Tunisia: volumul procesat a ajuns la 958.000 de tone la sfârșitul lunii septembrie.

Turcia: recolta în principalele zone producătoare s-a încheiat, iar majoritatea fabricilor sunt închise. Regiunea târzie Konya continuă cu întârzieri mici din cauza ploilor localizate. Aproximativ 90% din recoltă a fost procesată. 

În SUA – California, în general, recolta continuă să prezinte unele seturi împărțite din cauza căldurii din prima parte a anului. Volumele vor continua să scadă săptămânal, iar procesarea va continua până în a doua parte a lunii. Estimarea actuală pentru recoltă este puțin sub 10 milioane de tone metrice.

În celelalte state din SUA, recolta ar trebui să se finalizeze până pe 15 octombrie, cu volume conform prognozei. Vremea din sezonul de recoltare a fost în general mai uscată, în special în zona de mijloc a țării.

Japonia
Recoltarea în regiunea Hokkaido va continua până la jumătatea lunii octombrie, marcând astfel sfârșitul recoltei în Japonia. Prognoza totală rămâne la 28.000 de tone.

WPTC nu a furnizat date despre China.

Vă recomandăm să vizionați un mini-documentar despre recoltarea și procesarea industrială a tomatelor, realizat de canalul de youtube The Smart Farm:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *