Moda urmăririi pe rețelele sociale a diverșilor specialiști pentru a avea acces la „secrete” de alimentație, longevitate, sănătate este din ce în ce mai răspândită. Ideal, atunci când avem întrebări ar trebui să ne adresă medicului pentru o consultație specializată, dar în cazul în care preferăm o informare din spațiul digital, cei pe care îi „consultăm” să fie profesioniști recunoscuți și nu oameni care dau sfaturi după ureche.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În acest caz, un specialist argentinian în longevitate, binecunoscut pe rețelele sociale, dr. Sebastián La Rosa explică faptul că magneziul combate unul dintre mecanismele cheie care accelerează deteriorarea organismului și afectează sănătatea ta cardiovasculară.
Știința a demonstrat în ultimii ani că o viață lungă și sănătoasă, nu depinde atât de banii pe care îi avem și îi investim în tratamente de rejuvenare sau de gene, cât de ceea ce mâncăm, de exercițiul fizic, de modul în care socializăm și de felul în care ne abordăm existența. Nu este vorba doar de decizii individuale, ci și de mediul în care trăim.
La ce servește magneziul: proprietăți și beneficii
„Magneziul poate încetini procesul de îmbătrânire? Da, acționează asupra mai multor mecanisme care explică deteriorarea odată cu vârsta, aceleași care afectează oamenii și animalele”, indică doctorul Sebastián La Rosa, într-una dintre ultimele sale publicații de pe rețelele sociale.
Consumul de suplimente de magneziu este la modă pentru că favorizează recuperarea mușchilor și articulațiilor și chiar pentru ajută la relaxarea corpului în general, inclusiv la un somn mai liniștit. Cu toate acestea, el poate fi luat și din multe alimente care, deși consumatorii nu știu, sunt surse tradiționale de magneziu și bogate în acest mineral.
Beneficiile magneziului pentru sănătate sunt mai multe decât ne-am putea imagina:
Întărește oasele și previne osteoporoza.
Contribuie la sănătatea dentară, evitând demineralizarea și întărind smalțul.
Îmbunătățește funcția cerebrală, memoria și învățarea.
Favorizează un somn profund, reglând neurotransmițătorii relaxanți.
Ajută la funcția musculară, permițând contracții și relaxări adecvate și reducând crampele.
Reglează tensiunea arterială, contribuind la relaxarea vaselor de sânge.
Diminuează stresul și îmbunătățește starea de spirit prin reglarea neurotransmițătorilor și a cortizolului.
Stimulează metabolismul energetic, reducând oboseala.
Contribuie la echilibrul zahărului din sânge, îmbunătățind sensibilitatea la insulină.
Are efect antiinflamator, ajutând la reducerea inflamației și a riscului de boli asociate.
De ce magneziul este mai important decât credem
Medicul argentinian explică de ce al patrulea mineral cel mai abundent în corpul uman, după calciu, sodiu și potasiu, ar putea fi una dintre cheile pentru menținerea sănătății metabolice și reducerea vitezei cu care îmbătrânim.
Magneziul, participând la peste 300 de reacții biochimice din organism, îndeplinește un rol esențial în producția de energie, fixarea calciului și funcția musculară și nervoasă. Iar impactul său asupra longevității merge mai departe, potrivit doctorului.
Magneziul acționează și asupra inflamației cronice
La Rosa susține că unul dintre principalii factori este relația magneziului cu inflamația sistemică, un fenomen pe care el îl definește ca pe o fuziune între inflamație și îmbătrânire.
„Relația dintre inflamație și îmbătrânirea accelerată este atât de mare încât astăzi putem folosi markeri din sânge corelați cu inflamația pentru a măsura vârsta biologică și a înțelege cât de repede îmbătrânește corpul în comparație cu vârsta reală, susține specialistul. Și în acest fel putem prevedea eventuale probleme de sănătate legate de îmbătrânire”.
Deficitul de magneziu, avertizează el, poate crea un mediu corporal nefavorabil: „Când ne lipsește magneziul, creștem eliberarea de interleukina 1 și TNF alfa, împreună cu alți markeri inflamatori”, explică el.
Aceste substanțe favorizează un climat proinflamator în țesuturi și celule, care accelerează daunele legate de îmbătrânire și crește riscul de boli cronice. Nu numai atât: „Lipsa de magneziu crește ceva ce numim agregare plachetară, plachetelor (trombocitele – componente ale sângelui) de a se lipi una de alta”, adaugă el. Acest mecanism contribuie la formarea cheagurilor și afectează direct sănătatea cardiovasculară.
Top 10 alimente cele mai bogate în magneziu
- Caju
- Spanac gătit
- Migdale
- Ciocolată cu peste 85% cacao
- Linte
- Ovăz
- Pâine integrală
- Iaurt
- Avocado
- Banane.
Cum aceste alimente, menționate ca fiind extrem de benefice pentru aportul de magneziu, au și alte beneficii și proprietăți pentru sănătate este bine să le includem cât mai des (și mai variat) în dieta zilnică și astfel putem contribui pe cale naturală la prelungirea unei vieți sănătoase și active.

FOTO: Freepik





