Cartofi și istorie | Turiștii lasă cartofi pe mormântul lui Frederic cel Mare al Prusiei, rostogolind un mit german fals/ Generații de nemți cred că împăratul este cel care a adus cartoful în Germania

cartofi si istorie Colaj foto: G4Food

Legenda spune că regele Frederic al II-lea al Prusiei ar fi dorit ca supușii săi să mănânce cartofi, aduși în Europa în secolul XVI din America de Sud. Dar oamenii din Prusia, care ulterior a devenit parte a Germaniei unite, refuzau să atingă tuberculul, scrie AP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Așa că monarhul din secolul XVIII a apelat la șiretlicuri: a amplasat gărzi regale de-a lungul grădinii palatului, creând iluzia că cartofii sunt o recoltă rară și valoroasă, rezervată familiei regale și prietenilor aristocrați. Însă gărzile se retrăgeau în fiecare seară, oferind localnicilor oportunitatea de a „fura” cartofii.

Astfel a început pasiunea gastronomică a nemților pentru modestul Kartoffel și redenumirea regelui ca Der Kartoffelkönig, Regele Cartofului.

Mitul este fals

Jürgen Luh, istoric la Fundația Palatelor și Grădinilor Prusace, spune că regele de fapt nu consuma cartofi, preferând mâncarea italiană și vinul francez. Cartoful era cultivat în regiunea Bavaria încă din 1647, iar marele său străbunic îl introdusese în Brandenburg în anii 1650 doar pentru aspectul frunzelor. Abia după războaiele napoleoniene, după moartea lui Frederic în 1786, cartoful a devenit popular în Prusia și în centrul și estul Europei.

Povestea grădinii păzite este, așadar, un mit. Totuși, legenda are rădăcini adânci și aduce profit: turiștii care vizitează Palatul Sanssouci din Potsdam lasă cartofi cruzi și coroane de hârtie pe mormântul regelui, iar magazinele palatului vând suveniruri cu cartofi, de la cărți poștale și cărți pentru copii până la șorțuri de 35 de euro cu mesajul „Kartoffelkönig”.

Cartoful rămâne o parte esențială a identității culturale germane. În Germania, este un aliment de bază, iar rețetele regionale – salate de cartofi, cartofi fierți sau prăjiți, găluște și clătite de cartofi – fac parte din patrimoniul gastronomic al țării.

Pentru Anke Schoenfelder, manager de proiect la compania germană de marketing pentru cartofi Kartoffel-Marketing GmbH, tradiția cartofului se leagă de familie: de exemplu, prepararea Kartoffel-Karotten-Gugelhupf (chec cu cartofi și morcovi) pentru reuniunile familiale. În plus, cartoful poate fi folosit și ca produs de înfrumusețare sau chiar pentru curățenie.

În prezent, legenda lui Der Kartoffelkönig trăiește mai departe. În timp ce Jürgen Luh vorbea despre regele Frederic în fața mormântului, doi turiști au lăsat ofrande de cartofi și chiar și-au făcut selfie-uri. Istoricul a glumit: „Ar trebui să vin aici seara, când nu am cartofi acasă. Aș putea să-i iau și să am o masă bună după aceea.”

Citește și

Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 6-12 octombrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *