Zece beneficii uimitoare ale consumului de carne de vită: Ne crește imunitatea, încetinește îmbătrânirea și ne ferește de boli cronice

carne vitaBUn Sursa foto: Pexels

Cu o generație sau două în urmă, părinții și bunicii noștri considerau că este sănătos să mănânci carne de vită – carnea roșie – și o considerau un aliment nutritiv și sănătos. Dar acum? În zilele noastre este mult diferit, iar părerile sunt împărțite. Potrivit beefcentral.com, unii consideră carnea de vită un aliment benefic, în timp ce alții susțin că ea dăunează sănătății noastre. Mai mult, există voci, printre vegani, care au ajuns chiar să ceară autorităților să elimine carnea din aprovizionarea cu alimente.

Oricare ar fi opinia noastră despre carnea roșie, există câteva beneficii importante pentru sănătate ale consumului de carne de vită, ce nu pot fi ignorate. Iată 10 dintre acestea.

1. Este sursă de L-carnitină, un aminoacid bun pentru inimă

L-carnitina este un aminoacid care se găsește, în mod natural, în produsele din carne.

Vezi detalii

Iată câtă L-carnitină conțin 100g de carnea de vită, comparativ cu alte alimente:

  • Carnea de vită: 56-122 mg
  • Brânza: 2 mg
  • Piept de pui: 3-5 mg
  • Lapte integral: 8 mg
  • Asparagus: 0,1 mg
  • Pește Cod: 4-7 mg
  • Înghețata: 3 mg

De ce este importantă L-carnitina

Printre alte funcții, L-carnitina joacă un rol în metabolismul grăsimilor. Ea are rolul de a transporta grăsimile în mitocondriile noastre pentru ardere. Organismul nostru poate sintetiza cantități suficiente de L-carnitină, pentru nevoile generale, acest lucru făcându-l acest aminoacid. Cercetările sugerează că un aport alimentar mai mare de L-carnitină poate avea unele efecte pozitive asupra sănătății.

La ce ajută L-carnitina

  • Sănătatea inimii – L-carnitina exercită un efect benefic asupra hipertensiunii, stresului oxidativ, oxidului nitric și inflamației.
  • De asemenea, L-carnitina este asociată cu o reducere cu 27% a mortalității de toate cauzele la pacienții cu insuficiență cardiacă.
  • Diabet – Studiile arată că un aport mai mare de L-carnitină la pacienții cu diabet de tip 2 îmbunătățește nivelul de glucoză, dimineața, pe nemâncate, și profilul general al colesterolului.
  • Pierderea în greutate – Studiile au arătat că L-carnitina susține procesul de slăbire. L-carnitina din alimente se absoarbe mai eficient în organism, comparative cu cea din suplimente, unde rata de absorbție este de doar aproximativ 14-18% din forma sintetică a nutrientului.

2. Carnea de vită conține glutationul, un „antioxidant principal”

Cunoscut în mod obișnuit ca „antioxidantul principal”, glutationul  are, în organism, următoarele efecte:

  • Beneficii anti-îmbătrânire
  • Creșterea longevității
  • Prevenirea bolilor
  • Reducerea riscului de boli cronice
  • Întărirea sistemului imunitar

Practic, glutationul ajută la protejarea fiecărei celule din corpul nostru în fața deteriorării celulare, care poate duce la multe boli cronice. Pe de altă parte, o deficiență de glutation contribuie la stresul oxidativ și la inflamație. Prin urmare, menținerea nivelului ridicat de glutation este importantă pentru sănătatea noastră generală.

Corpul nostru produce glutation din aminoacizi, iar acești aminoacizi sunt prezenți în carnea de vită.

Glutationul ne detoxifică organismul mai bine decât orice „plan de detoxifiere” sau supliment.

3. Este bogată în proteine ​​și ajută la masa musculară

Există numeroase motive pentru care ar trebui să ne străduim să asigurăm un aport suficient de proteine:

  • Proteina este elementul de construcție pe care corpul nostru îl folosește pentru a repara și a face oase, piele și cartilaj.
  • Proteinele ne ajută să construim și să menținem masa musculară slabă.
  • Dintre toți macronutrienții, proteinele sunt cele mai sățioase și descurajează pofta de mâncare.
  • Carnea de vită este plină de aminoacizi care promovează sănătatea și este una dintre cele mai mari surse de proteine ​​din dieta umană.
  • De exemplu, o porție de 170 g de 80% carne de vită slabă oferă 46 g de proteine.

Cercetările arată că adulții în vârstă cu masă musculară mai mică prezintă un risc mai mare de mortalitate. Având în vedere acest lucru, ar trebui să ne asigurăm că mâncăm o cantitate suficientă de proteine ​​- acest lucru este esențial în special pentru persoanele în vârstă. Din acest punct de vedere, carnea de vită este unul dintre cele mai bune alimente bogate în proteine.

4. Carnea de vită este foarte bogată în minerale

Dacă doriți să creșteți aportul de diferite minerale, atunci carnea de vită este una dintre cele mai bune opțiuni.

Iată ce minerale există în 170 g de carne de vită slabă:

  • Calciu – 4 mg
  • Fier – 26 mg
  • Cupru – 8 mg
  • Magneziu -10 mg
  • Potasiu – 18 mg
  • Fosfor – 38 mg
  • Seleniu – 52 mg
  • Zinc – 72 mg

5. Ajută la prevenirea anemiei cu deficit de fier

Din păcate, amploarea anemiei cu deficit de fier este în creștere în întreaga lume. Numai în SUA, statisticile arată că  anemia a spitalizat 146.000 de persoane, într-un an, iar 5.219 dintre aceste persoane au murit.

La nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1,62 miliarde de oameni suferă de anemie cu deficit de fier.

Fierul hem și non-hem

Există două tipuri de fier disponibile în alimente și ne referim la ele ca fier hem și non-hem.

Fierul hem:  Este cea mai biodisponibilă formă de fier, iar carnea și alte alimente de origine animală o conțin exclusiv. Carnea de vită conține o cantitate substanțială de fier hem, cea mai bună sursă fiind ficatul de vită.

Fier non-hem: Se găsește în alimentele vegetale, cum ar fi fructele, legumele și nucile.

6. Carnea de vită conține carnozină

Un alt avantaj al consumului de carne de vită este că ea conține o cantitate importantă de carnozină. Acesta este un aminoacid care se găsește în tot organismul și are mai multe roluri importante în sănătatea umană. Deoarece carnea de vită este una dintre cele mai mari surse de carnozină (conținând aproximativ 50% mai mult decât carnea de pasăre), acesta este un alt beneficiu pentru sănătate.

În primul rând, carnozina are proprietăți antiglicozilare, reducând glicația, adică procesul de îmbătrânire și riscul de ateroscleroză și diverse boli cronice. De asemenea, întărește sistemul imunitar și reduce inflamația.

7. Carnea de vită este plină de vitamine

Există mulți nutrienți importanți în carnea de vită, iar cei prezenți în cantități semnificative includ gama de vitamine B. Iată conținutul pentru 170g:

  • B 12 – 82 mg
  • B3 – 50 mg
  • B 6 – 36 mg
  • B2 – 18 mg
  • B5 – 14 mg

În plus, carnea de vită conține și cantități mai mici de vitamine E și K.

Vitamina B12 (cobalamina) este un nutrient esențial și este disponibilă numai din alimente de origine animală. Această vitamină are, de asemenea, o mulțime de beneficii care includ îmbunătățirea pielii, starea de spirit pozitivă, un somn mai bun și regenerarea neuronală.

Este important de știut că vitamina B12 insuficientă poate crește, de asemenea, riscul de depresie și probleme de sănătate mintală. Din fericire, o porție de 170 g de carne de vită oferă aproape 100% din cantitatea recomandată de B12.

Cei mai expuși riscului de deficiență de B12 sunt vegetarienii/veganii.

8. Acidul linoleic conjugat, din carnea de vită, ajută la slăbit

Altfel cunoscut sub numele de CLA, acidul linoleic conjugat este o grăsime trans naturală.

Studiile sugerează că:

  • Acidul linoleic conjugat ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină
  • CLA pare să promoveze pierderea de grăsime
  • În special, cea mai mare parte a dovezilor sugerează că obținerea CLA din alimente reale este mai bună decât suplimentarea.

9. Carnea de vită conține creatină

Aproape toată lumea cunoaște versiunea suplimentului alimentar de creatină, dar știați că și carnea de vită o conține?De fapt, 100g de carne de vită conține cam 350 mg creatină.

Beneficiile pentru sănătate pe care le aduce creatina includ:

  • Performanță îmbunătățită la exerciții fizice
  • Creatina ajută la creșterea și dezvoltarea mușchilor
  • Oferă mușchilor un aport mai mare de energie și îmbunătățește rezistența
  • Stimulează mărimea masei musculare

De asemenea, este de remarcat faptul că ficatul nostru poate produce aproximativ 2 g de creatină pe zi, în funcție de precursorii disponibili. Precursorii creatinei includ arginina, glicina și metionina. Nu numai că toți acești aminoacizi sunt prezenți în carnea de vită, dar carnea de vită este una dintre cele mai importante surse alimentare pentru ei.

10. Carnea de vită este, în fapt, accesibilă

S-ar putea să auzim despre carnea de vită că este mult mai scumpă decât legumele și alte alimente pe bază de plante.

Din anumite motive, aceste afirmații compară, adesea, broccoli, de exemplu, și carnea de vită. Da, broccoli este mai ieftin, dar 200 g de carne de vită vor furniza aproximativ 550 de calorii, iar 200 g de broccoli conțin doar 70 de calorii. Asta înseamnă că  100 g, carnea de vită oferă de opt ori mai multă energie decât broccoli.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *