Cele mai bune alimente neperisabile pentru persoanele cu diabet/Pot sta în cămară chiar și peste un an și sunt ingrediente excelente pentru o masă bogată în nutrienți

Alimente neperisabile, recomandate diabeticilor Foto: Freepik

Persoanele care suferă de diabet s-ar putea să fie preocupate de menținerea unei alimentații sănătoase, pentru a evita complicațiile acestei afecțiuni. O serie de alimente neperisabile pe care să le aibă mereu la îndemână sunt parte dintre-o strategie pentru gestionarea afecțiunii. Asta va reduce la minimum drumurile la magazin și le va asigura ingredientele utile pentru o masă nutritivă, notează Health.

Este de remarcat faptul că numeroase alimente congelate sau care nu au nevoie de condiții speciale de păstrare au un impact minim asupra nivelului glicemiei.

Iată 12 dintre cele mai bune alimente neperisabile pentru persoanele cu diabet.

Vezi detalii
  1. Năut uscat sau la conservă

Năutul este un ingredient popular în multe preparate. Deși conține carbohidrați, este bogat în fibre, proteine și grăsimi sănătoase, care ajută la minimizarea efectului său general asupra nivelului glicemiei.

Acest ingredient versatil poate fi folosit pentru a prepara hummus, falafel sau poate înlocui carnea în diverse rețete. De asemenea, poate fi adăugat în supe, salate sau mâncăruri prăjite la tigaie. Năutul uscat, depozitat într-un spațiu răcoros și întunecat, poate rezista până la 3 ani.

  1. Roșii la conservă

Roșiile la conservă adaugă savoare multor preparate, cum ar fi supele și tocănițele.

Aceste fructe roșii sunt bogate în antioxidanți precum licopenul, care poate sprijini sănătatea inimii. În plus, au un conținut scăzut de carbohidrați, ceea ce înseamnă că influențează glicemia într-o măsură redusă.

Se pot folosi la gătit sau pentru a prepara sosuri. Roșiile la conservă, ca și alte legume conservate, au termen de valabilitate de câțiva ani de la achiziție.

  1. Unt de arahide

Untul de arahide este o sursă accesibilă de proteine sănătoase, grăsimi și fibre, având în același timp un conținut redus de carbohidrați. Este ideal pentru gustări mai consistente. Poate fi adăugat pe pâine prăjită, biscuiți, în smoothie-uri sau ca dip pentru felii de măr sau morcovi. De asemenea, este excelent în preparate sărate, cum ar fi rețetele asiatice inspirate din bucătăria thailandeză.

Este recomandat să alegeți un produs cât mai natural, fără adaos de zahăr, pentru a menține controlul glicemiei. După deschidere, untul de arahide are o valabilitate de aproximativ 1 an.

  1. Fistic

Fisticul este din categoria oleaginoaselor, bogat în proteine sănătoase și grăsimi. De asemenea, este o sursă excelentă de fibre, ceea ce îl face o gustare potrivită pentru persoanele cu diabet. Poate fi adăugat în salate, unde aduc o textură crocantă sau măcinat, pentru a face un strat crocant pentru pește sau pui.

Fisticul are o durată de valabilitate de aproximativ 6 luni dacă este depozitat la temperatura camerei, iar refrigerarea îi prelungește considerabil durata de viață.

  1. Somon la conservă

Somonul la conservă este bogat în acizi grași omega-3, care sprijină sănătatea creierului și reduc inflamația. În plus, conține proteine și nu are carbohidrați. Conserva de somon include adesea oase comestibile, care sunt o sursă bună de calciu.

Poate fi folosit în salate sau pentru a face chifteluțe de somon. De obicei, somonul la conservă este valabil până la 2 ani de la achiziție.

  1. Crackers din semințe (biscuiți crocanți)

Crackers-urile din semințe sunt preparate dintr-o varietate de semințe, precum cele de susan, in sau chia. Semințele sunt o sursă sănătoasă de grăsimi și fibre, care ajută la încetinirea efectului acestor biscuiți asupra nivelului glicemiei.

Pot fi consumate cu unt de arahide sau brânză ca gustare ori incluse într-o masă ușoară, cum ar fi o salată de pui sau o supă. Dacă sunt depozitate într-un loc uscat, bine sigilate, crackerele din semințe rezistă până la 1 lună.

  1. Semințe de chia

Semințele de chia sunt mici, negre sau albe, și contribuie la sănătatea digestivă datorită conținutului lor ridicat de fibre solubile. Acestea formează un gel în stomac, ceea ce încetinește digestia și previne creșterile rapide ale glicemiei.

Se pot adăuga în salate și smoothie-uri pentru un plus de textură. De asemenea, sunt folosite pentru a prepara budinca de chia, un desert delicios alături de fructe proaspete.

Semințele de chia au o durată de valabilitate de până la 4 ani dacă sunt păstrate corespunzător.

  1. Fructe de pădure congelate

Fructele de pădure conțin relativ puțin zahăr și sunt bogate în fibre, comparativ cu alte fructe, cum ar fi bananele sau merele. Astfel, ele au un impact mai redus asupra nivelului glicemiei. De asemenea, sunt pline de nutrienți și antioxidanți benefici pentru sănătate.

Fructele de pădure congelate pot fi folosite în smoothie-uri, gătit sau copt, și rezistă până la 1 an în congelator, deși trebuie verificate ocazional pentru a preveni arsura de congelator.

  1. Conopidă congelată

Conopida este un ingredient versatil, care poate înlocui piureul de cartofi, orezul și chiar anumite paste, precum macaroanele. Aroma sa neutră o face o alternativă excelentă pentru aceste alimente bogate în carbohidrați. De asemenea, are un conținut foarte scăzut de carbohidrați.

Conopida congelată poate fi păstrată în congelator până la 1 an, dar trebuie verificată periodic pentru arsuri de congelator.

  1. Quinoa

Quinoa este o cereală integrală cu o textură asemănătoare orezului brun, dar conține mai multe proteine și fibre și mai puțini carbohidrați totali, ceea ce o face ideală pentru persoanele cu diabet.

Se păstrează între 6 luni și 1 an dacă este depozitată corect într-un recipient sigilat, în cămară.

  1. Ciuperci la conservă

Ciupercile la conservă, care au un gust mai delicat decât cele proaspete, adaugă un plus de nutrienți într-o varietate mare de preparate, fiind populare mai ales în supe și mâncăruri wok. Sunt bogate în fibre și sărace în carbohidrați, având un efect neglijabil asupra glicemiei. Anumite soiuri, precum champignon, conțin ergothioneină, un aminoacid cu proprietăți antioxidante, care poate ajuta la gestionarea glicemiei.

Ciupercile la conservă sunt de obicei valabile până la 2 ani de la achiziție.

  1. Spanac la conservă sau congelat

Spanacul are un conținut foarte scăzut de carbohidrați și calorii, ceea ce înseamnă că poate fi consumat în cantități mari fără un impact semnificativ asupra glicemiei.

Poate fi gătit ca garnitură sau adăugat în supe, mâncăruri wok și alte preparate pentru a crește aportul de fibre, antioxidanți și provitaminele A și K.

Spanacul la conservă rezistă până la 4 ani, iar cel congelat până la 1 an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *