Alimentul bogat în proteine care este „subestimat”, conform nutriționiștilor / Poate preveni dezvoltarea celulelor canceroase și poate contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2 și al bolilor cardiovasculare / Este ușor de preparat, accesibil și versatil

Tofu și alimentele di nsoia reduc riscul de cancer la sân Sursa foto: Eatingwell, Ali Redmond

Tofu, un aliment proteic bogat și versatil, ar trebui să fie mai des prezent pe mesele noastre, potrivit nutriționiștilor. Deși proteinele animale sunt de obicei considerate cele mai eficiente surse de proteine, tofu se dovedește a fi o alternativă surprinzător de valoroasă, mai ales pentru cei care urmează diete vegetariene sau vegane, conform Eating Well.

Ce este tofu?

Tofu este un produs obținut din boabe de soia, cu o istorie de peste 2.000 de ani în China, devenind ulterior un aliment de bază și în Japonia și Coreea.

Procesul său de fabricație implică transformarea laptelui de soia în brânză, prin adăugarea unui coagulant, de obicei sulfat de calciu, care contribuie și la conținutul său de calciu.

Vezi detalii

Beneficii pentru sănătate

Tofu oferă proteine complete, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari organismului. Într-o porție de 85 de grame de tofu ferm, găsim aproximativ 7 grame de proteine, comparabile cu un ou mare sau 30 de grame de pește.

Iată câteva dintre beneficiile principale:

  • Sănătatea oaselor: Dacă este preparat cu sulfat de calciu, tofu furnizează 15% din necesarul zilnic de calciu într-o porție. De asemenea, cercetările sugerează că proteinele din soia pot reduce riscul de osteoporoză la femeile aflate la menopauză.
  • Sănătatea inimii: Bogat în fitochimicale, tofu poate contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Un studiu arată că o porție zilnică de aproximativ 30 de grame de tofu poate scădea riscul de boli cardiovasculare cu 18%.
  • Protecție împotriva cancerului de sân: Isoflavonele și calciul din tofu pot preveni dezvoltarea celulelor canceroase. De exemplu, femeile care consumă tofu în mod regulat au un risc cu 22% mai mic de a dezvolta cancer de sân, conform cercetărilor.

Tipuri și utilizări culinare

Tofu vine în mai multe variante de textură:

  • Tofu silken: Cu un conținut ridicat de apă, este ideal pentru deserturi, smoothie-uri sau dressinguri.
  • Tofu ferm și extra-ferm: Perfect pentru rețete consistente, cum ar fi salate, fripturi sau tacos vegani.

Un mare avantaj al acestui aliment este versatilitatea sa. De la mic dejunuri bogate, cum ar fi un „tofu scramble” cu spanac, până la cine savuroase, precum tofu la grătar cu glazură BBQ, tofu poate fi integrat în orice masă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *