Femeile care beau peste 400 de mililitri de lapte de vacă zilnic au un risc mai mare de a muri de boli de inimă/Studiile recente au arătat asocierea între consumul excesiv de lapte și bolile cardiace

Consumul de lapte de vacă în exces dăunează Foto: Dreamstime

Consumul de lapte de vacă ar putea crește riscul femeilor de a avea o afecțiune mortală. Chiar și laptele cu conținutul scăzut de grăsimi este un pericol, avertizează experții. Un studiu recent a arătat că consumul de latte mari făcut cu lapte de vacă ar putea crește riscul unei femei de a face boli de inimă cu până la 12%, notează Daily Mail.

Oamenii de știință au descoperit că femeile care beau cel puțin 400 ml de lapte zilnic, de-a lungul vieții au mai multe șanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral decât cele care beau mai puțin.

Descoperirile au fost valabile, indiferent de conținutul de grăsime al laptelui pe care l-au băut femeile, cu versiuni degresate la fel de riscante.

Vezi detalii

Cercetătorii din spatele studiului, de la Universitatea Uppsala din Suedia, au teoretizat că zaharurile din lapte, numite lactoză, pot declanșa inflamația în celulele corpului în timp, punând o presiune suplimentară asupra inimii. Ei au adăugat că riscul crescut ar putea afecta doar femeile, deoarece se știe că digeră lactoza mai bine decât bărbații.

Consumul mai mare de lapte crește riscul unor boli

Studiul, publicat în revista BMC Medicine, a analizat două studii mari pe populație, care au implicat 101.000 de persoane, inclusiv aproape 60.000 de femei și aproximativ 40.000 de bărbați.

Participanții au fost rugați să completeze un chestionar despre stilul lor de viață și dieta și au fost urmăriți 33 de ani mai târziu.

Mai exact, persoanele care au consumat zilnic echivalentul unui latte mare, deci cu lapte, pentru întregul studiu au avut un risc cu cinci la sută mai mare de boli coronariene – inclusiv insuficiență cardiacă, atacuri de cord și accident vascular cerebral. S-a constatat că, cu cât femeile beau mai mult lapte, cu atât riscul lor cardiac crește.

La femeile care au băut 600 ml de lapte pe zi a crescut riscul cu 12% și cu 21% atunci când au băut 800 ml.

Ceștile mari de cafea de la cafenelele stradale conțin adesea peste 500 ml de băutură, din care cea mai mare parte este lapte, într-un latte sau cappuccino.

Cercetătorii au spus că descoperirile au fost similare pentru laptele integral, cu conținut mediu de grăsimi și cu conținut scăzut de grăsimi.

Ei au sfătuit că schimbarea laptelui din dietă cu produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, ar putea atenua o parte din risc.

Aceste produse lactate fermentate conțin mai puțină lactoză decât laptele, deoarece procesul de fermentație descompune o parte din lactoza laptelui.

Sub 300 ml/zi este un consum mai sigur

Scriind în revista BMC Medicine, autorul studiului, profesorul Karl Michaelsson, a spus: „Analiza noastră susține o asociere între consumul de lapte mai mare de 300 ml pe zi și rate mai mari de boli cardiace ischemice și infarctul miocardic [atac de cord] în special, la femei, dar nu și la bărbați. Riscul mai mare la femei a fost evident indiferent de conținutul de grăsime al laptelui. Înlocuirea laptelui nefermentat cu un aport moderat de lapte fermentat ar putea reduce riscurile”.

Boala cardiovasculară, care include atacuri de cord și accident vascular cerebral, afectează aproximativ 2,3 milioane de oameni din Marea Britanie. Este de obicei asociată cu acumularea de depozite de grăsime în interiorul arterelor și crește riscul apariției cheagurilor de sânge.

Laptele și produsele lactate sunt o sursă excelentă de calciu fosfor, proteine ​​și alți nutrienți vitali pentru sănătatea oaselor. Fundația Internațională pentru Osteoporoza a explicat că calciul este un element important al scheletului nostru.

Dacă nu obțineți suficient calciu, acesta poate duce la slăbirea oaselor în timp, crescând riscul de osteoporoză – determinând oasele să devină fragile și mai probabil să se fractureze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *