Un fost ofițer de rang înalt, acum patron de firmă de protecție și pază, a înființat cea mai mare fermă legumicolă din județul Dâmbovița și vinde legume în hypermarketuri

Un fost ofițer de rang înalt, acum patron de firmă de protecție și pază, a înființat cea mai mare fermă legumicolă din județul Dâmbovița și vinde legume în hypermarketuri Un fost ofițer de rang înalt, acum patron de firmă de protecție și pază, a înființat cea mai mare fermă legumicolă din județul Dâmbovița și vinde legume în hypermarketuri

Afacerea a început cu un solar de 500 de mp, construit chiar în curtea casei părintești din comuna Produlești. Primele roșii au fost vândute în piața din Târgoviște. Apoi, fermierul a construit numeroase solarii, suprafața totală în spațiu protejat ajungând la 2 ha, cea mai mare suprafață în spațiu protejat din județ, după cum este precizat într-un reportaj publicat de revista-ferma.ro.

Mirela Voicu, administratorul firmei: ”Suntem zece angajaţi permanenţi, dar sunt perioade când avem şi zilieri, de obicei din localitate. Am adus şi am cazat şi zilieri din altă parte, dar nu au stat prea mult, au plecat. Nevoia cea mai mare de forţă de muncă o avem la recoltare. Anul trecut, în iulie, am produs 27 de tone. E o producţie mare, e nevoie de mână de lucru ca să o scoţi din solar şi să o pregăteşti pentru piaţă. Ieri, de pildă, am livrat o tonă de roşii unui hypermarket din Bucureşti”.

Producătorul nu a beneficiat de sprijinul guvernamental oferit în cadrul Programului ”Tomate româneşti în spaţii protejate”. De altfel, roşiile, aici, au început să se coacă după 15 iunie, termenul limită până la care ar fi trebuit depus dosarul. Abia spre sfârşitul lunii iunie au fost bune de cules. 

Când a revenit în sat, Marin Dan a observat că sunt multe terenuri agricole lăsate de izbelişte. A întrebat în stânga şi în dreapta cine sunt proprietarii şi nimeni n-a ştiut să-i spună. A făcut investigaţii şi a aflat că terenurile erau ale urmaşilor unor săteni care plătiseră cu libertatea, prin întunecaţii ani ’50 ai secolului XX, pentru faptul că erau mai răsăriţi în comună. Regimul comunist le-a spus chiaburi şi i-a băgat la închisoare. Urmaşii lor erau împrăştiaţi prin toată ţara. Finalmente, Marin Dan şi moştenitorii proprietarilor de altădată au bătut palma, au încheiat contracte de arendă. Fermierul lucrează acum o suprafaţă totală de peste 450 ha, arenda plătind-o în bani. Trei sunt culturile preferate: grâul de toamnă, floarea-soarelui şi porumbul.

Citiți reportajul integral în revista-ferma.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *