Tania Fântână, nutriționist: Nu există o oră obligatorie pentru micul dejun / Trebuie să fie aceasta principala masă a zilei?

mic dejun, ora mic dejun, tania fantana, nutritionist

Sunt sigură că printre cei care citesc aceste rânduri sunt practicanți de mic dejun, dar și oameni care îl ocolesc. Foarte bine. Diversitatea e bună. Avem de învățat unii de la alții.

În practica mea întâlnesc atât oameni care se trezesc chiar mai devreme ca să aibă timp să mănânce un mic dejun copios, dar și persoane care se îngrozesc la gândul că s-ar putea trezi din somn ca să mestece.

Cred că ținem cu toții minte ideea aceea că micul dejun trebuie să fie principala masă a zilei. Nu știu exact în ce context a apărut credința aceasta și de unde, dar știu sigur că un stomac umplut până la refuz încă de dimineață o să ne răpească mult din energia de peste zi. Un mic dejun copios atunci când ai de urcat pe munte, alergat, făcut sport este iarăși contraindicat.

Eu cred că fiecare ar trebui să facă ceea ce simte că îi priește referitor la micul dejun. Dacă sunt zile în care ai mânca ceva dimineața, atunci poți face acest lucru. Dacă simți că încă mai e mâncare de digerat din seara precedentă și nu te atrage nimic de pe masă, nu te forța. Probabil că ai dreptate. Bea cafea sau ceai, hidratează-te și când o să vină foamea vezi tu ce faci cu ea.

Sunt câteva studii făcute care arată că un copil care a luat micul dejun o să fie mai activ și mai atent la școală și o să aibă rezultate mai bune decât unul care nu a mâncat nimic înainte să meargă la scoală. Deci dacă aveți copii, poate că este bine să insistați un pic pe acest subiect și să le pregătiți totuși ceva de mâncare dimineața. Fie că vorbim de celebrele cereale cu lapte, fie de ou, brânză, sandvișuri etc. Nu, covrigul, merdeneaua, luate din curtea școlii sau din apropiere, nu reprezintă mâncare. Calorii, da, dar nu mâncare hrănitoare.

Despre ce am putea mânca noi adulții la micul dejun aș spune următoarele:

1. Există două mari categorii de mic dejun: proteic sau pe baza de carbohidrați.

Variante proteice: ouă, brânzeturi, preparate din carne sau pește.

Variante bogate în carbohidrați: fructe, cereale, musli, paste vegetale de tipul humus/fasole bătută/pastă de linte/soia, zacuscă, salată de vinete.

O variantă auxiliară de mic dejun vine din partea celora care preferă grăsimile sau care urmează o dietă de tip ketogenică: unt de arahide, iaurt cu diverse semințe, smântână, șuncă, gălbenuș de ou.

Citește și: Tania Fântână, nutriționist: De ce e mai greu după 40 de ani? / Clientă: „Eu am așa o viață bună că n-am cum să fiu altfel decât grasă”

2. Este bine și sănătos pentru noi ca pe parcursul unei săptămâni să variem micul dejun. Nu face o obsesie din a mânca în fiecare zi ouă fierte, dar nici cereale. Fiecare variantă vine cu aportul ei de nutrienți. Oferă-i corpului diversitate și dă-i timp să-și ia tot ce are nevoie din variantele oferite de tine.

3. Alege ce mănânci la micul dejun și în funcție de ce știi că o să mănânci în restul zilei. Dacă e o zi în care vrei să ții post și o să mănânci mâncare de ciuperci de exemplu, nu alege la micul dejun zacuscă, de exemplu, ci budincă din semințe de chia cu nuci. La fel, dacă știi că o să mănânci friptură la prânz, nu mânca prosciutto dimineața, ci ouă sau brânză sau, mai bine, variante vegetale.

4. Nu exagera cu cantitatea. Știu că atunci când avem o zi mai agitată avem tendința de a mânca mai mult dimineața pentru că știm că prânzul o să-l luăm mai târziu decât de obicei. Modul în care suntem făcuți și în care funcționăm este că oricât de mult mănânci la o masă ca și cantitate, în 4-5 ore o să-ți fie foame din nou. Alege în schimb alimente sățioase, care țin bine de foame chiar dacă ele sunt mâncate în gramaje mici/normale. Aici sursele animale dețin medalia de aur. Variantele proteice merg cel mai bine.

5. Nu există o oră obligatorie de luat micul dejun. Depinde de fiecare persoană în parte. Dacă este o persoană matinală poate lua micul dejun la 6-7. Dacă are o pornirea mai lentă dimineața, micul dejun poate fi luat la fel de sănătos și la ora 9-10.

6. Micul dejun îți poate crește buna dispoziție sau starea de spirit, dacă ai o zi mai (hai să nu zic proastă) melancolică. Prin faptul că îți crește glucoza din sânge, e posibil să vezi și partea plină a paharului. În cazul meu, dacă treaba asta nu vine și cu minim un ibric de cafea nu are nici un rezultat.

7. Înainte de a lua micul dejun nu uita și de importanța hidratării imediat după trezire sau în prima parte a dimineții. Nu uita de cănile de apă/ceai din jurul tău.

8. Dacă vă confruntați cu constipație, probleme legate de nivelul glicemiei din sânge, probabil că este o idee bună să mâncați totuși ceva dimineața.

9. Indiferent dacă alegi sau nu să mănânci dimineața, nu uita că este sănătos pentru tine să ai 2-3 reprize de alimentare pe parcursul zilei.

10. Dacă vrei să slăbești nu este definitoriu să iei micul dejun. Studiile arată că nu există o influență mare asupra procesului de slăbit. Ce contează însă este să ai grijă la ce și cât mănânci pe parcursul zilei. Clasic, ce să zic, nimic surprinzător.

Cam astea ar fi gândurile mele pentru astăzi.

Sper ca fiecare dimineața să vă găsească optimiști, plini de energie și gata să cuceriți lumea. Lumea voastră, cea pe care o doriți pentru voi și copiii, pisicile sau cățeii voștri. Pentru diminețile cu nori pe cer vă prescriu o cană sau mai multe de cafea, un pic de dulce bun, un telefon către un om care știți că știe să asculte, o muzică mai altfel decât ascultați de obicei, o comandă online de ceva ce știți că vă bucură sufletul și, bineînțeles, să ieșiți din casă. Oriunde. Câteodată pereții strâng prea tare o minte care e oricum înghesuită de prea multe gânduri. Lăsați să picure de acolo din cap până când totul devine din nou senin și lejer. Când o să fie când-ul acesta nu știu, dar pentru ce atâta graba?„ Little steps”, spunea o clientă de-a mea zilele trecute. Așa să fie!

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână

Sursa foto: Pixabay/StockSnap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *