Tratamente pentru constipație pe care le poți încerca acasă, înainte să ajungi la medic și laxative / Alimentele care pot rezolva problema

constipatie, constipatie tratament, firbe, probiotice

O mulțime de oameni se confruntă cu constipația în mod regulat. Femeile au constipație mai des decât bărbații. Acest lucru poate avea legătură cu mișcarea mai lentă a alimentelor prin intestinele unei femei, precum și cu efectele hormonilor feminini asupra tractului gastrointestinal, transmite publicația WebMD.

Uneori problema poate fi rezolvată simplu. Dacă nu puteți merge la toaletă, de multe ori acest lucru este cauzat de faptul că nu există suficientă apă în scaun, o problemă care apare atunci când nu beți suficiente lichide.

Ce este constipația?

Potrivit National Digestive Diseases Information Clearinghouse, parte a National Institutes of Health, pacienții suferă de constipație când au mai puțin de trei scaune într-o săptămână, iar scaunele sunt tari și uscate, ceea ce le face dureroase și greu de eliminat. Unii oameni au în mod natural o mișcare intestinală de câteva ori pe zi, în timp ce alții merg doar de câteva ori pe săptămână la toaletă. Nu aveți nevoie de tratamente pentru constipație decât dacă mergeți la baie mult mai rar decât de obicei.

Tratamente pentru constipație

Există multe opțiuni pentru tratarea constipației. Iată câteva remedii pe care le puteți încerca acasă:

Mâncați mai multe fibre. Fibrele fac scaunul mai voluminos și mai moale, astfel încât este mai ușor de eliminat. Creșteți treptat cantitatea de fibre din alimentația dumneavoastră până când obțineți cel puțin 20 până la 35 de grame de fibre zilnic. Surse bune sunt: cerealele integrale, orezul brun, fasolea, legumele și fructe proaspete sau uscate. Prunele uscate și cerealele din tărâțe sunt remedii testate și eficiente împotriva constipației.

Citește și: Tania Fântână, nutriționist: Câteva cuvinte despre cântare și cântărire / Am avut experiențe bizare cu oameni pe cântar, care insistau să-și dea și lenjeria intimă jos / Care-i treaba cu dispozitivele smart?

Rămâneți hidratat. Apa este importantă și pentru a preveni constipația. Încercați să beți cel puțin opt pahare de apă pe zi.

Încercați cafeaua. În timp ce băuturile cu cofeină și alcoolul te pot deshidrata, există dovezi că o ceașcă de cafea sau de ceai dimineața te poate ajuta să elimini scaunul.

Limitați alimentele bogate în grăsimi/scăzute în fibre. Brânza și alte produse lactate, alimentele procesate și carnea pot înrăutăți constipația.

Prebiotice și probiotice. Este posibil să aveți probleme digestive, inclusiv constipație, din cauza unui dezechilibru al bacteriilor care trăiesc în mod natural în intestinele dumneavoastră. Suplimentele sau alimentele care conțin prebiotice, cum ar fi bananele și fulgii de ovăz, și probiotice, cum ar fi iaurtul și alimentele fermentate, vă pot ajuta.

Alte lucruri pe care le puteți face pentru a ameliora constipația includ:

Faceți exerciții fizice în mod regulat. Mișcarea corpului vă va menține și intestinele în mișcare.

Ajustați-vă postura la toaletă. Poate fi mai ușor să faceți treaba mare dacă vă ghemuiți, ridicați picioarele sau vă aplecați pe spate.

Verifică-ți medicamentele. Multe medicamente eliberate pe bază de rețetă pot duce la constipație. Întrebați-vă medicul dacă aceasta ar putea fi problema și dacă există o alternativă.

Masaj. Masarea propriului abdomen într-un anumit model poate ajuta la încurajarea mișcărilor intestinale.

Clisme. Vă puteți iriga colonul fie cu apă de la robinet, fie cu un preparat fără prescripție medicală, pentru a înmuia și elimina conținutul.

Supozitoare. Unele medicamente fără prescripție medicală pentru constipație pot fi introduse direct în rect. De obicei, acestea acționează mai rapid decât laxativele pe care le luați pe cale orală.

Laxative pentru tratamentul constipației

Laxativele nu ar trebui să fie, potrivit WebMD, ultimul lucru la care apelezi pentru a ameliora constipația. Păstrați laxativele ca ultimă soluție dacă situația nu se ameliorează după ce ați adăugat fibre și apă în dieta dumneavoastră.

Dacă medicul vă recomandă laxative, întrebați ce tip este cel mai bun pentru dumneavoastră și pentru cât timp trebuie să le luați. Este bine ca acestea să fie luate doar pe termen scurt, deoarece nu doriți să începeți să vă bazați pe ele pentru a merge la baie. De asemenea, întrebați cum să renunțați mai ușor la laxative atunci când nu mai aveți nevoie de ele. Oprirea lor prea bruscă poate afecta capacitatea colonului de a se contracta.

Sursa foto: Pexels/Miriam Alonso

Comentarii

  1. Verificat în mai mult de 30 ani: tărâțe de grâu de bună calitate , frământate cu apă picurată și ev. puțină miere; perișoare din tărâțe, una cu 20-30 minute înainte de masă mestecate cu multă apă. Se țin în frigider.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *