Sezon promițător pentru fermierii din Republica Moldova: pregătiri pentru exportul de prune, cireșe și struguri de masă, pe piața europeană

cirese, struguri de masa, prune, Moldova foto: Pixabay

Republica Moldova devine rapid o sursă majoră de fructe proaspete pentru Uniunea Europeană. De câțiva ani, din fermele moldovenești au fost exportate cantități semnificative de prune, iar, mai nou, cireșele și strugurii de masă sunt fructele ofertate pentru consumatorii europeni, notează publicația freshplaza.com.

Organizația de producători de fructe Moldova Fruct a demarat un nou program de instruire pentru export, special pentru producătorii și exportatorii de cireșe, prune și struguri.

”Săptămâna trecută, 12 companii au fost vizitate de Fred Janssen, specialist în marketing și management, și Piet Schotel, expert în sectorul FFV ( Fresh, Fruits and Vegetables). Companiile selectate sunt instruite în scrierea unui plan de marketing pentru export și în modul de a face afaceri cu cumpărătorii europeni”, a declarat Iurie Fala, director executiv al Moldova Fruct.

”Se pare că producția moldovenească de fructe proaspete s-a dezvoltat foarte rapid în ultimii ani”, a spus Schotel. „Nu numai că o parte majoră a producției este certificată GlobalGap ( coduri de bune practici agricole, n.m. ), dar sunt implementate și alte protocoale precum GRASP și SMETA. Următorul pas, deja în proces, este certificarea liniilor de ambalare cu IFS sau BRC”.

Facilitățile de ambalare și depozitare sunt mari și moderne, pentru cireșe sunt deja instalate multe hidro-răcitoare, iar pentru prune și struguri sunt pregătite linii de ambalare, inclusiv pentru vânzarea cu amănuntul. Cu calitatea fructelor, cu volumele necesare, cu opțiunile de ambalare și certificări la zi, exportatorii moldoveni sunt gata să se conecteze la business-ul european de retail.

foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *