VIDEO Rețetele Juanitei: Musaca de cartofi/ Nu e varianta grecească, e fără vinete, fără prăjeală și cu carne de porc/ O rețetă de toamnă-iarnă

musaca Foto: G4Food

Musacaua grecească face deliciul meselor de la tavernă chiar și în sezonul de plajă. Are vinete și gust mediteraneean și este înecată în ulei de măsline. Deh, cartofii prăjiți, vinetele prăjite, carnea trasă la tigaie…

Pentru sezonul de toamnă-iarnă am mers pe o variantă, evident nu dietetică, musacaua are ingrediente calorice, dar cu mai puțină prăjeală și fără vinete. Și cu carne de porc, doar e de sezon.

Deci, nu prăjim cartofii, ci îi fiebem și îi punem așa la cuptor, amestecăm carnea cu ceva legume și nu-i mai punem ulei, avem destulă grăsime de la carne. Plus că deasupra vom evita bechamelul și vom gratina preparatul folosind o leacă de brânză rasă.

Ingrediente pentru musaca (eu am făcut pentru 8 persoane)

musaca
Foto: G4Food

2 kg de cartofi

1 kg de carne de porc (mai grasă) tocată o dată

2 cepe

2 morcovi

1 ardei roșu

3 linguri ulei măsline

Bulion de roșii 400 de gr

Brânză pentru gratinat (300-400 de gr)

Sare, piper, oregano.

Preparare musaca

Se pun cartofii la fiert în coajă (după ce i-am spălat bine). Se curăță mărunt sau se rad (eu le-am tocat în blender) ceapa, morcovii, ardeii, se toacă mărunt, se călesc 10 minute în două linguri de ulei de măsline.

Se adaugă carnea de porc, se călește 5-10 minute, se adaugă bulionul (se păstrează câteva linguri) și sare, piper, oregano. Se fierbe la foc mic 20 de minute până scade.

musaca
Foto: G4Food

Se scot cartofii din apă, se curăță (calzi, ca să fie mai ușor de curățat) și se lasă la răcit. Apoi se taie felii. Se feliază mai ușor reci.

musaca
Foto: G4Food

Tava în care veți monta musacaua se unge cu puțin ulei și o lingură de bulion. Se pun feliile de cartofi una lângă alta până formează un strat, se pun sare și piper. Adăugăm un start de carne și ultimul de cartofi. Deasupra punem sare, piper și cu o pesulă întindem bulion peste cartofi.

musaca
Foto: G4Food

Băgăm la cuptorul preîncălzit la 200 de gr pentru 20 de minute, căldură sus-jos. Între timp radem brânză, pentru gratinat. Eu am pus telemea de oaie, mozzarella și cașcaval afumat.

După 20 de minute am scos tava, am presărat brânza și am mai băgat musacaua 10 minute, apoi încă 10 pentru că nu se rumenise frumos.

musaca
Foto: G4Food

În final, am scos tava, am așteptat să se răcească puțin și am terminat-o tot în 10 minute, alături de niște murături.

Eu am preparat o tavă mare, cantitate pentru 8 persoane. Pentru mai puțini reduceți dimensiunea tăvii și cantitatea de ingrediente.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *