Retailul și industria alimentară, în topul domeniilor care angajează studenți și elevi pe timpul verii

industria alimentara, retail, elevi, studenti Sursa foto: Anton Estrada | Dreamstime.com

Peste 40.000 de joburi au fost scoase pe piață în ultima lună și jumătate, iar, dintre acestea, 16.000 se adresau candidaților care nu aveau niciun fel de experiență, relevă datele unei platforme de recrutare.

Domeniile care au cea mai mare nevoie de acești candidați sunt retailul, industria alimentară, serviciile, call center/BPO, turismul, transportul/logistica și producția, fiecare dintre aceste sectoare având peste 1.500 de joburi postate de la începutul lunii mai și până acum, conform unui comunicat al eJobs.ro, transmite Agerpres.

83,3% din totalul joburilor adresate celor fără experiență sunt pentru România, 11,4% pentru străinătate și 5,3% remote.

“Deși cea mai mare parte a joburilor din această perioadă continuă să fie full-time, vedem și 4.000 de locuri de muncă part-time și aproape 500 sezoniere, pe bază de proiect. Vara este perioada ideală pentru internshipuri, însă, pe acest segment, există un număr relativ mic de opțiuni – aproximativ 300, ceea ce înseamnă că atât angajatorii, cât și candidații aleg mai degrabă varianta de angajare part-time sau pe perioadă determinată în locul stagiilor de practică”, spune Bogdan Badea, directorul general al eJobs.ro, citat în comunicat.

În cazul joburilor sezoniere, însă, crește atât procentul celor postate de angajatorii din afara țării, cât și al celor remote, astfel: 13,2% din locurile de muncă sezoniere și pe bază de proiect sunt pentru străinătate și 15,2% remote. Germania, Olanda, Belgia, Grecia, Irlanda, Spania și Italia sunt țările din care vin cele mai multe oferte pentru cei fără experiență, iar sectoarele cu nevoie crescută de candidați sunt transport/logistica, retail, medicină, servicii, producție, industria alimentară și turism.

Pe segmente de vârstă, candidații care au mai puțin de 18 ani au avut aproape 22.000 de aplicări în ultima lună și jumătate. Cei cu vârsta între 18 și 24 de ani au aplicat, în schimb, masiv și își păstrează cea de-a doua poziție în clasament, cu 340.000 de aplicări.

“Chiar și la început de carieră, prima intenție de angajare a tinerilor merge tot în direcția joburilor full-time. Astfel, de la începutul lunii mai, au fost înregistrate doar 20.000 de aplicări pentru joburile pe bază de proiect/sezoniere și aproape 13.000 pentru internshipuri. În schimb, joburile part-time par să rămână interesante pentru tineri, în condițiile în care au atras 161.000 de aplicări”, explică Bogdan Badea.

Domeniile care îi atrag cel mai mult pe tineri sunt retailul, call center/BPO, serviciile, IT/telecom, bankingul și turismul.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net la nivel național, pentru cei care au maximum doi ani de experiență este de 3.500 de lei pe lună. Așteptările lor, pe de altă parte, sunt de 4.500 de lei lunar, estimările incluzând toate domeniile de activitate.

În ceea ce privește joburile part-time, salariul mediu net este de 3.000 de lei pe lună.

În acest moment, sunt peste 26.000 de joburi disponibile pe eJobs.ro.

eJobs este platforma de locuri de muncă din România care verifică manual toate anunțurile și companiile. Pe eJobs ai anunțuri cu salarii afișate, joburi din toate domeniile și industriile, locuri de muncă remote și în străinătate.

În plus, pe platformă se găsesc multe articole și sfaturi de carieră, dar și un calculator salarial numit Salario, unde poți vedea dacă ești plătit corect.

Pentru recrutori și angajatori, eJobs oferă acces la o bază de peste 5 milioane de CV-uri, precum și o mulțime de soluții de recrutare eficiente.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *