Radu Burnete director executiv Concordia, în Economedia: Vrei să faci un produs care nu este de necesitate absolută să dispară? Plafonează-i prețul sau marja

plafonare adaos, produse romanesti, ministerul agriculturii, radu burnete Radu Burnete (Sursa foto: Economedia)

„În goana lor după soluții rapide care sună bine, dar care nu rezolvă nimic, prea mulți politicieni români au reinventat apa rece: plafonările de preț și marjă”, scrie Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, într-un articol de opinie publicat în Economedia.

El scrie că în producția alimentară, unde „se vede cu ochiul liber că industria autohtonă a făcut progrese semnificative, produce la calitate tot mai mare, are o cerere în creștere și a pătruns semnificativ în marile sisteme de retail” plafonarea marjei de profit i-ar pune bețe în roate sectorului.

„Rezultatele sunt previzibile: producătorii vor fugi de produsele cu marje plafonate, cum o vor face și retailerii. Plafonarea actuală a câtorva produse de bază nu a produs penurie încă pentru că retailerii au putut să facă crească marjele în alte locuri, obligând marea masă a consumatorilor să subvenționeze produsele plafonate, fie că le cumpără sau nu. Când vor fi plafonate cu sutele și miile să vedeți atunci distracție. Vrei să faci un produs care nu este de necesitate absolută să dispară? Plafonează-i prețul sau marja”, a explicat Burnete.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat, pe 1 iunie, că în maxim o lună de la data respectivă va fi aprobat proiectul prin care va fi plafonat adaosul comercial la produsele românești. „Am luat decizia ca toate produsele care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial de 20%”, a declarat el.

Citește și Plafonarea adaosului comercial la produsele procesate în România, analizată de Guvern împreună cu Consiliul Concurenței – surse guvernamentale / „Cred că s-au mai calmat puțin lucrurile”

Radu Burnete (Sursa foto: Economedia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *