Programul ”Tomata”, finanțat de la bugetul de stat, derulat și în sezonul agricol următor/Sprijinul financiar este de maxim 1.000 de euro/1.000 mp/Alte culturi subvenționate: castraveții, fasolea păstăi, salata verde

tomate, legume, fermieri, ajutor de minimis foto G4Food

Fermierii care cultivă tomate, fasole păstăi, castraveți, salată verde, ardei gras și ardei gogoșar, spanac și ceapă verde în spații protejate pot încasa un ajutor de minimis în cuantum de 1.000 de euro/1.000 mp, în sezonul agricol următor, potrivit Hotărârii de Guvern pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate”, pentru perioada 2024—2025”, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 1095, luni, 4 noiembrie 2024. 

Potențialii beneficiari pot solicita ajutorul de minimis la Direcțiile Agricole Județene ( DAJ ) în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a HG.

Producțiile minime sunt următoarele: a) 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate; b) 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar; c) 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți; d) 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi; e) 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată; f) 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac; g) 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.

Prevederile schemei se aplică întreprinderilor/întreprinderilor unice, pentru culturile de legume cultivate în spații protejate:

a) producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător valabil până la 31 decembrie 2025; 

b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;

c) producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de legume în spații protejate, potențialii beneficiari trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate: 

a) să utilizeze o suprafață cumulată de spații protejate de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde; 

b) să marcheze suprafața, la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripția „Program susținere legume, perioada 2024—2025, beneficiar numărul ……….., Direcția pentru Agricultură a Județului ………….”, cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm; 

c) să obțină producțiile minime pentru culturile de legume înființate; 

d) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu legume în spațiile protejate în anul 2024, respectiv la data depunerii cererii; 

e) să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor; 

f) să facă dovada obținerii producției minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare; 

g) să obțină legume care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

Ajutorul de minimis acordat unei întreprinderi trebuie să aibă o valoare cumulată pe durata a trei exerciții financiare, exercițiul financiar în cauză și două exerciții financiare precedente, care nu depășește echivalentul în lei al sumei de 20.000 euro.

Valorificarea producțiilor trebuie făcută până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv.

Documentul integral:

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *