Piețele agricole ale UE, semne pozitive de stabilizare, după șocuri severe și o volatilitate ridicată în ultimii ani/ Producția de cereale din sezonul 2024/2025 ar putea fi cea mai mică din ultimul deceniu – raport Comisia Europeană

piata agricola, uniunea europeana, cereale, carne

După ce a trecut prin șocuri severe și o volatilitate ridicată în ultimii ani, piețele agricole ale Uniunii Europene arată semne pozitive de stabilizare, costurile inputurilor scăzând constant în ultimele luni, iar inflația alimentară revenind la un ritm moderat. Mediul macroeconomic general și cel al prețurilor alimentare indică posibile îmbunătățiri ale cererii pentru produsele agroalimentare în majoritatea sectoarelor. Cu toate acestea, perspectivele rămân supuse unui grad ridicat de incertitudine, legat de evenimente meteorologice, conflicte geopolitice și boli ale animalelor și plantelor, arată Comisia Europeană în ediția de toamnă 2024 a raportului privind perspectivele pe termen scurt pentru piețele agricole ale UE.

Conform raportului publicat marți, 8 septembrie, piețele agricole prezintă semne de stabilizare. Inflația alimentară a scăzut, iar prețurile alimentelor au rămas relativ stabile, în ultimele luni, pentru majoritatea produselor, deși, în medie, sunt cu 32% mai mari comparativ cu 2020. O creștere a cererii pentru produsele agroalimentare ar putea fi susținută de creșterea așteptată a PIB-ului Uniunii Europene și de o inflație moderată și constantă. De la ediția de primăvară a raportului de perspective pe termen scurt, condițiile meteorologice nefavorabile au fost mai frecvente și mai dăunătoare, afectând nivelurile de producție și calitate ale principalelor culturi arabile.

Piața îngrășămintelor din UE se stabilizează și aceasta treptat, fluxurile comerciale revenind la normal, iar producția internă arătând semne de redresare. Cu toate acestea, accesibilitatea rămâne o preocupare pentru fermieri, în principal din cauza scăderii prețurilor la culturile arabile. Producțiile mai mici de culturi în diferite regiuni ale Europei în 2024 ar putea provoca probleme de flux de numerar pentru fermierii de culturi arabile, afectând astfel achizițiile de îngrășăminte în primăvara anului 2025.

De la începutul anului, Comisia Europeană, în strânsă cooperare cu statele membre, a luat o gamă largă de măsuri pentru a contribui la simplificarea Politicii Agricole Comune ( PAC ) pentru fermieri. Această politică de lungă durată a Uniunii Europene reprezintă o plasă importantă de siguranță economică pentru fermierii europeni și ghidează tranziția către o agricultură sustenabilă și rezilientă. Stabilitatea într-un mediu instabil rămâne esențială pentru ca fermierii să își desfășoare activitatea cu succes.

Culturile arabile
Producția de cereale a Uniunii Europene în 2024/25 este estimată la 260,9 milioane de tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, ceea ce reprezintă cea mai mică producție din ultimul deceniu. Acest lucru este cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile care afectează randamentele și, parțial, de o reducere a suprafeței cultivate, din cauza, printre altele, a precipitațiilor excesive care au perturbat plantarea. Cele mai afectate culturi sunt grâul moale și porumbul, în timp ce producția de ovăz, orz și grâu dur crește.

Producția de oleaginoase din UE în 2024/25 este estimată la 29,7 milioane de tone (-8% față de anul precedent), din cauza unei reduceri a suprafeței de rapiță și a condițiilor meteorologice nefavorabile care afectează floarea-soarelui. Aceasta este o revizuire semnificativă față de raportul de primăvară privind perspectivele pe termen scurt. În schimb, producția de soia este estimată să crească cu 8% față de anul precedent (cu 13% peste media pe 5 ani), reflectând o creștere a suprafeței cultivate cu soia (+11% față de anul precedent).

Consumul de uleiuri vegetale din UE continuă să urmeze o tendință descendentă (cu 14% sub media pe 5 ani), pe măsură ce utilizarea uleiului de palmier își continuă tendința descendentă, ducând la scăderea importurilor, în timp ce exporturile rămân stabile.

Producția de zahăr a UE în 2024/25 va crește cu până la 1 milion de tone comparativ cu anul trecut. Această creștere este determinată de o creștere a suprafeței cultivate, datorită prețurilor record la zahăr care îi pot determina pe fermieri să renunțe la alte culturi arabile. Consumul de zahăr este de așteptat să rămână stabil, ceea ce va duce la o reducere a importurilor.

Culturile specializate
Producția de ulei de măsline din UE în 2024/25 este așteptată să revină la nivelurile medii, la 2 milioane de tone, după doi ani cu producție scăzută și prețuri record. Pe măsură ce disponibilitatea crește, prețurile ar trebui să scadă treptat, iar consumul să crească, favorizând astfel exporturile. Totuși, sectorul se confruntă încă cu incertitudinea privind viteza de adaptare a prețurilor la creșterea disponibilității și reacția consumatorilor care și-au schimbat obiceiurile de consum din cauza prețurilor ridicate.

Producția de vin din UE este așteptată să scadă ușor de la an la an și să rămână cu 7% sub nivelurile medii pe 5 ani, în timp ce consumul continuă să urmeze o tendință descendentă. Exporturile de vin sunt, de asemenea, în scădere. În luna iulie 2024, Comisia a lansat un Grup la Nivel Înalt pentru Politica Vinului, pentru a aborda provocările cu care se confruntă sectorul și pentru a explora soluții posibile.

Raportul analizează, de asemenea, merele, portocalele, piersicile și nectarinele, precum și roșiile, care au fost afectate de diverse evenimente meteorologice. Pe măsură ce inflația alimentară se stabilizează, consumul de fructe și legume proaspete ar putea să își revină în viitorul apropiat.

Produse lactate
Aprovizionarea cu lapte a UE este prognozată să crească marginal în 2025. Presupunând condiții meteorologice normale, scăderea continuă a efectivelor de bovine (-0,7%) este așteptată să fie contrabalansată de creșterea randamentului laptelui (+1%).

Producția de brânzeturi din UE ar putea crește în continuare în 2025, iar exporturile de brânzeturi europene ar putea beneficia de prețuri competitive.

Totuși, redresarea cererii consumatorilor pentru produsele lactate în general rămâne prudentă și variată între diferitele produse lactate. Într-adevăr, prețul untului a crescut semnificativ în 2024, determinat de oferta limitată și de cererea stabilă.

Produse din carne
Ajustările structurale continue determină o scădere a producției de carne de vită din UE, cu o scădere estimată de 1% în 2025. Consumul de carne de vită pe cap de locuitor în UE a scăzut cu 1,7% în 2024, ajungând la 9,6 kg.

Per ansamblu, producția de carne de porc din UE este de așteptat să scadă ușor cu 0,5% în 2024 și cu 0,2% în 2025. Focarele de pestă porcină africană rămân un risc pentru producție. Pentru 2025, consumul pe cap de locuitor este de așteptat să se stabilizeze la 30,9 kg, în timp ce prețurile mai puțin competitive ale cărnii de porc din UE fac ca exporturile pe piața globală să fie o provocare reală.

În schimb, sectorul avicol din UE are perspective de piață destul de bune în 2024, cu o creștere de 4% a producției și o creștere de 3% a exporturilor. Această tendință ascendentă este așteptată să continue și în 2025, iar consumul pe cap de locuitor de carne de pasă

În schimb, sectorul avicol din UE are perspective de piață destul de bune în 2024, cu o creștere de 4% a producției și o creștere de 3% a exporturilor. Această tendință ascendentă este așteptată să continue și în 2025, iar consumul pe cap de locuitor de carne de pasăre în UE să ajungă la 25,2 kg.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *