Probabil că ați auzit experții în sănătate și nutriție subliniind beneficiile unui mic dejun sănătos și echilibrat. Dar când sunteți pe fugă, poate fi dificil să găsiți timpul și motivația de a planifica și pregăti o masă care să ofere o nutriție echilibrată, transmite USA Today. Ar putea fi fulgii de ovăz răspunsul?
Consumatorii sunt din ce în ce mai interesați să cumpere fulgi de ovăz din cereale integrale, conform unui raport recent al firmei de cercetare a pieței Wise Guy Reports. Și se preconizează că acest interes va continua să crească vertiginos – socialiștii au citat atât creșterea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate, cât și o cerere tot mai mare de opțiuni convenabile pentru micul dejun.
Fie că sunteți interesat să pregătiți un produs copt pe bază de fulgi de ovăz sau ovăz pentru peste noapte, iată ce doresc experții în nutriție să știți despre adăugarea ovăzului la masa dvs. obișnuită.
Ovăzul este sănătos? Răspunsul scurt: da.
„Ovăzul este un aliment foarte bogat în nutrienți care poate susține digestia, sănătatea inimii și chiar managementul greutății”, spune dieteticianul Miranda Galati. „Acestea conțin o fibră beta-glucan unică care este deosebit de puternică pentru scăderea colesterolului și îmbunătățirea nivelului zahărului din sânge.”
În cazul în care zahărul din sânge este un aspect pe care doriți să îl vizați în mod special, este posibil să doriți să optați pentru crupe (boabe de ovăz întregi cărora li s-au îndepărtat doar cojile necomestibile) sau ovăz granulat (boabe de ovăz tăiate în bucăți mai mici), ambele având un timp de digestie mai lung și, prin urmare, un indice glicemic mai scăzut în comparație cu fulgii de ovăz, potrivit Harvard T. H. Chan School of Public Health din Harvard.
Fulgii de ovăz se încadrează în categoria cerealelor integrale, care în ansamblu conțin mai multe fibre, proteine și micronutrienți în comparație cu cerealele rafinate. (Deși cerealele rafinate, cum ar fi orezul alb și pâinea albă, oferă în continuare și anumite substanțe nutritive benefice).
Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) recomandă ca jumătate din aportul zilnic de cereale să fie reprezentat de cereale integrale. În timp ce consumul mai multor „cereale minim prelucrate” este un lucru bun, Galati spune, „nu este necesar 100% din timp”.
Sunt fulgii de ovăz buni pentru pierderea în greutate? Care este cel mai sănătos mic dejun?
Cei mai mulți dieteticieni vă vor spune că termenul „cel mai sănătos” este subiectiv – poate varia în funcție de dumneavoastră, de corpul dumneavoastră și de obiectivele dumneavoastră de sănătate.
Acestea fiind spuse, ovăzul este „cu siguranță unul dintre cele mai nutritive alimente pentru micul dejun”, spune Galati. Ea recomandă să faceți din ovăz o opțiune și mai bună pentru micul dejun combinându-l cu alte ingrediente nutritive pentru a-l face „mai sățios și mai prietenos cu glicemia”.
„Carbohidrații din ovăz se asociază cel mai bine cu o sursă de proteine, grăsimi și chiar câteva fibre suplimentare pentru un răspuns mai bun al zahărului din sânge”, spune ea. „Gătiți-vă ovăzul în lapte bogat în proteine, cum ar fi lapte sau băutură pe bază de soia, serviți cu fructe de pădure și adăugați o lingură de unt de nuci. Puteți chiar să adăugați niște albușuri de ou sau pudră proteică pentru o opțiune mai bogată în proteine.”
În general, Galati dorește să reamintească consumatorilor că nu există o abordare unică pentru a mânca sănătos.
„Cel mai sănătos aliment din orice categorie va depinde de tine, de bugetul tău, de cultura ta, de obiectivele tale de sănătate și de multe altele”, a declarat ea anterior pentru USA Today.