Observatorul pieței europene a laptelui a împlinit 10 ani de la lansare / Lactatele ocupă locul doi în exporturile agroalimentare ale Uniunii Europene

carne porc si vaca foto: Pixabay

Observatorul pieței europene a laptelui a fost lansat la 16 aprilie 2014, fiind primul observator pentru piețele agricole înființat de Comisia Europeană, informează forul european, pe site-ul agriculture.ec.europa.eu

G4Food reamintește că portofoliul Agriculturii la nivel european a fost deținut, în perioada februarie 2010 – octombrie 2014, de România, prin Dacian Cioloș, care a avut inițiativa înființării unei platforme de date deschise dedicată sectorului lactatelor din blocul comunitar.

De atunci, acest instrument statistic de succes a fost replicat pentru sectoarele cărnii, zahărului, culturilor agricole, fructelor și legumelor și vinului. De asemenea, a servit ca model pentru Observatorul privind îngrășămintele lansat în 2023 și pentru Observatorul lanțului alimentar, a cărei lansare este programată pentru iulie 2024.

Înființat cu un an înainte de încheierea regimului cotelor de lapte, Observatorul Laptelui este menit să sporească transparența pentru sectorul lactatelor, oferind cele mai precise date de piață și analize pe termen scurt, în timp util. Instrumentul ajută părțile interesate din lanțul de aprovizionare cu lapte și Comisia Europeană să ia decizii pe baza unor informații reale. 

Observatorul s-a dovedit deosebit de valoros în perioada de cădere a prețurilor în sectorul laptelui, 2016-2017, ceea ce a condus la utilizarea cu succes a instrumentului de intervenție financiară publică de către Comisia Europeană, pentru a menține echilibrul pieței și a sprijini redresarea sectorului lactatelor.

Observatorul pieței laptelui (MMO/Milk Market Observatory) oferă, în mod regulat, o imagine de ansamblu în format online a datelor privind producția, prețurile și comerțul cu principalele produse lactate: lapte crud, unt, lapte praf și câteva sortimente de brânzeturi de bază. Fișele analitice lunare însoțitoare sunt pregătite și publicate de Comisia Europeană. Date extinse de piață privind laptele și produsele lactate sunt, de asemenea, disponibile pe portalul de date agroalimentare.

Pe lângă multitudinea de date de piață disponibile, observatorul include un consiliu economic prezidat de Comisie și compus din reprezentanți ai organizațiilor care reprezintă toate etapele lanțului de aprovizionare cu lapte: CEJA ( tinerii fermieri europeni ), COPA-COGECA (producători agricoli și cooperative) , ECVC (Via Campesina), EMB (European Milk Board), EDA (industria lactatelor), Eucolait (comerț cu produse lactate) și Eurocommerce (retail). Consiliul Economic al Observatorului pieței de lapte se întrunește de patru ori pe an. Ordinele de zi și procesele-verbale ale tuturor întâlnirilor sunt disponibile online.

Sectorul lactatelor

Laptele și produsele lactate sunt unul dintre sectoarele agricole emblematice ale UE. Cu 280 de indicații geografice (IG) înregistrate, este al doilea sector care produce cel mai mare număr de produse cu indicație geografică, după vin. Produsele lactate sunt, de asemenea, un factor cheie al exporturilor UE. Reprezentând 9% din totalul exporturilor agroalimentare ale UE, cu o valoare de aproape 20 de miliarde euro, lactatele ocupă locul doi în clasamentul produselor vândute pe piețele terțe, după cereale și produsele de morărit și înaintea vinului.

UE este renumită pentru produsele sale de înaltă calitate și pentru că are cele mai stricte standarde de producție și durabilitate din lume.

Producerea laptelui este o activitate importantă pentru zonele rurale. Există aproximativ 530.000 de ferme de produse lactate în UE, majoritatea ferme de familie. Vacile care pasc sunt o caracteristică binecunoscută a peisajelor rurale ale UE. Este un fapt că 86% din iarba și reziduurile de recoltă consumate de animale (vaci, capre și oi) nu sunt potrivite pentru consumul uman, în timp ce produsele obținute din laptele acestor animale îndeplinesc o mare parte din necesarul nostru de proteine.

Politica Agricolă Comună (PAC) a sprijinit sectorul în tranziția către adoptarea unor practici agricole mai durabile, alături de toate celelalte sectoare agricole, deoarece ajutorul PAC a fost în mare parte decuplat de producție, din 2003. 

Eco-schemele din PAC actuală oferă sprijin pentru intervenții personalizate pentru a minimiza amprenta de carbon a fermelor și pentru a maximiza efectele pozitive ale acesteia. De exemplu, sistemele extensive de întreținere a pășunilor și-au demonstrat contribuția pozitivă prin transformarea ierbii în hrană, în producția de lână și biomasă, menținerea biodiversității, stocarea carbonului, controlul eroziunii solului și conservarea peisajelor. În ansamblu, eco-schemele vor acoperi 68% din suprafața agricolă totală utilizată, reprezentând astfel un instrument promițător pentru creșterea durabilității ecologice a sectorului. Să nu uităm: aproape 98 de miliarde de euro din PAC (reprezentând 32% din cheltuielile totale) sunt alocate pentru a oferi beneficii pentru climă, apă, sol, aer, biodiversitate și bunăstare a animalelor.

Consultă AICI Observatorul pieței laptelui.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *