Morcovii câștigă popularitate: Aceste legume iubite de copii au efecte benefice extraordinare pentru sănătate / Dietetician: O rădăcină lungă de 15 cm are doar 35 de calorii

morcovi, sanatate, morcovi baby, beneficii Sursa foto: Pixabay / Couleur

Morcovul este una dintre legumele care poate fi folosite în foarte multe moduri. Fie că sunt cruzi sau gătiți, veți obține aceleași beneficii nutriționale de la morcovi, transmite Today.com.

„Morcovii sunt prietenoși cu bugetul, au un termen de valabilitate îndelungat, pot fi consumați cruzi sau gătiți, singuri sau amestecați într-un fel de mâncare și sunt una dintre cele mai populare legume din America”, a declarat, pentru Today.com, Debbie Petitpain, dietetician autorizat și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Multiplele calități fac din morcov o legumă accesibilă pentru mulți oameni. Aceste legume colorate sunt pline de nutrienți sănătoși. Da, au o tonă de betacaroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A), dar morcovii sunt, de asemenea, o sursă abundentă de fibre, vitamina C și antioxidanți.

Informații nutriționale despre morcov

Un bol de morcovi cruzi tocați conține:

  • 52 calorii
  • 1 gram de proteine
  • 0,3 grame de grăsime
  • 12 grame de carbohidrați
  • 3,5 grame de fibre

Veți găsi nutrienți similari în morcovii mici și în morcovii de diferite culori. Dar morcovii de culori diferite conțin compuși suplimentari, care le conferă culoarea și unele beneficii unice pentru sănătate.

Morcovii te pot ajuta să obții cantitatea zilnică de vitamina A, necesară pentru sănătatea vederii, a pielii și pentru funcția imunitară, spune Petitpain.

Vitamina A este alcătuită din alfa și beta-caroten, iar morcovii conțin o cantitate uriașă de beta-caroten, a declarat dieteticianul înregistrat Grace Derocha, pentru sursa citată. În doar o porție de jumătate de bol de morcovi, veți găsi aproape 9.700 UI de beta-caroten, „ceea ce este deja mult peste 100% din doza dietetică recomandată”, adaugă Derocha, care este și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Petitpain prezintă și altfel beneficiile: „O rădăcină lungă de 15 cm are doar 35 de calorii, nu conține grăsimi și furnizează 270% din betacarotenul zilnic și 10% din necesarul de vitamina C”.

Morcovii vin și cu alte beneficii, care s-ar putea să nu fie la fel de bine cunoscute. Ei au o cantitate mică de zahăr natural – aproximativ 6 grame într-un bol de morcovi tăiați -, dar fără amărăciunea obișnuită la alte legume. Acest lucru îi poate face să fie o opțiune vegetală mai dulce și mai prietenoasă pentru copii.

De asemenea, morcovii conțin o porție bună de fibre, aproape 4 grame într-un bol, care ne ajută să digerăm mai încet alimentele, spune Derocha. Acele fibre ne ajută, de asemenea, să ne simțim plini și sătui, ceea ce înseamnă că morcovii pot ajuta la gestionarea greutății, adaugă Petitpain.

Morcovii de orice culoare vor „avea o întreagă pleiadă de antioxidanți care sunt benefici pentru a lupta împotriva radicalilor liberi din organism”, mai spune Derocha. Radicalii liberi sunt compuși care contribuie la îmbătrânire, cancere și alte boli.

De exemplu, morcovii conțin antioxidantul luteină, care ajută la protejarea împotriva deteriorării celulelor de către radicalii liberi și ajută la sănătatea vederii, spune Petitpain.

Diferitele culori de morcovi oferă nutrienți diferiți?

În plus față de toate celelalte beneficii ambalate în morcovi, aceste legume conțin, de asemenea, o mulțime de fitonutrienți. Acești compuși dau fiecărui soi de morcovi culoarea sa caracteristică și pot contribui la beneficiile pentru sănătate, spun experții.

  • Morcovii galbeni conțin xantofile, pigmenți care pot ajuta la sănătatea vederii.
  • Morcovii roșii conțin licopen, care se găsește, de asemenea, în roșii. Acest pigment antioxidant poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer.
  • Morcovii mov conțin antocianine. Acești antioxidanți, care se găsesc și în afine, pot avea efecte antiinflamatorii.

Care este treaba cu morcovii mici?

morcovi, sanatate, morcovi baby, beneficii
Morcovi baby (Sursa foto: Wikimedia Commons)

Morcovii baby pot fi obținuți în două moduri. În primul rând, aceștia pot fi morcovi imaturi care sunt recoltați prea devreme, spune Derocha. În al doilea rând, morcovii baby pot fi morcovi complet crescuți, cu imperfecțiuni care au fost tăiați și curățați de coajă. Această a doua metodă, dezvoltată în anii 1980 de fermierul Mike Yurosek, ajută la reducerea risipei de alimente prin reutilizarea morcovilor cu defecte, care altfel ar fi fost aruncați.

Câteva campanii de marketing de succes au ajutat morcovii mici să atingă succesul maxim în materie de gustări. În zilele noastre, „există o mulțime de oameni care mănâncă morcovi în loc de alte lucruri pentru că este ușor și convenabil”, spune Derocha. În plus, adăugarea cuvântului „baby” la nume îi face mai drăguți, spune ea.

Deoarece morcovii pentru adulți și cei pentru bebeluși sunt, în esență, același lucru, ei oferă beneficii nutriționale similare, explică Petitpain.

Comentarii

  1. Mizerabil ce faceti, puneti linkuri pe g4media catre toate mizeriile (alte siteuri, gen protv) sau platforma noua cu articole traduse. Pacat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *