Tania Fântână, nutriționist: 15 reguli pentru slăbit fără să ții dietă

tania fantana, nutritionist, slabit, dieta Sursa foto: PickPik

1. Nu schimba nimic în felul în care mănânci acum, dar redu cantitatea de mâncare cu 25%.

2. Renunță la băuturile cu calorii: sucuri, freshuri de fructe sau legume, cafea cu zahăr sau miere etc.

3. Mănâncă zilnic o porție de fructe proaspete, de sezon. Asta o să-ți meargă pe suflet ca înlocuitor de dulce și reține că oricând te bântuie pofta de dulce poți manca un măr, o portocală sau un fruct în general.

4. Fă din prânz cea mai importantă masă a zilei. Aici trebuie să ai o sursă de proteină animală, ideal carne slabă sau pește, dar și brânza de vaci este o variantă pentru vegetarieni. Mărimea aproximativă a porției este de o palmă, după gătit, dar o poți depăși.

5. Garnisește mesele cu legume crude sau gătite de culori cât mai diverse. Acestea vor da volum meselor și vor oferi fibrele necesare pentru ca tu să te simți un „greier burtos și fericit”.

6. Nu face foamea. Foamea duce la tulburări ulterioare de alimentație (mâncat compulsiv, bulimie), la pierderea masei musculare, la efectul de „yoyo” de după și în general la tristețe. Avem destule alte motive în viață pentru așa ceva, poate. Chiar dacă bei un iaurt sau rozi un morcov, te rog să nu stai într-o stare profundă de foame. Viața e o continuă „cura de slăbire” și nu ți-o poți trăi făcând foamea. În plus, dacă rezolvi problema emoțiilor, atunci nu e nevoie să faci foamea.

7. Dacă nu îți e foame, nu mânca. Inclusiv la micul dejun. Dar dacă te trezești mâncând covrigi de la celebri apostoli, atunci poate că e cazul să iei câteva lingurițe de „ceva”.

8. Bea apă, 1,5 – 2 litri zilnic, chiar dacă nu îți vine să bei mai mult de două pahare. Nu aștepta până devii deshidratat și ca organismul să-ți trimită semnalul acesta.

9. Mănâncă divers. Renunțatul la o grupă alimentară anume nu te va ajuta să pierzi din greutate mai repede, ci îți va crește frustrarea și dezechilibrul nutrițional din corp. Nu lactatele, fructele sau carnea îți influențează îngrășatul, ci faptul că alegi variante păguboase și că poate mărimea porției e prea mare față de efortul depus.

10. Fă mișcare. Îți menții astfel masa musculară, metabolismul în parametrii buni și te destresezi. În plus, mâncatul sănătos fără mișcare nu o să însemne niciodată sănătate.

11. Nu ține diete celebre. Devino tu celebru pentru tine găsind echilibrul optim între numărul de kilograme și nivelul de frustrare (ideal, cât mai mic).

12. Nu mânca mai puțin de 1.200 kcal zi dacă ești femeie și 1.500 kcal dacă ești bărbat.

13. „Cook from scratch”. Gătește simplu și minimalist și cumpără cât mai puține ambalaje.

14. Înglobează câte puțin din alimentele care ți-au marcat copilăria (în bine) în mesele tale zilnice. Gusturile formate în copilărie devin baza adultului de mai târziu. Trebuie reținut că un copil salvează tot filmul legat de un anumit preparat mâncat: cu cine l-a mâncat, cine l-a pregătit, câtă veselie era în casă etc.

15. Fă acest demers pe termen lung, dă-ți voie să greșești din când în când, dar reîntoarce-te a doua zi la obiectivul tău.

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână

Sursa foto: PickPik

Comentarii

  1. Ce sunt covrigii de la celebrii apostoli? Și să iei câteva lingurițe de “ceva”? Ce este acel “ceva”??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *