Kombwine, o posibilă alternativă la vinurile fără alcool. Un produs inovativ analcoolic obținut din must de vin fermentat cu kombucha, creat în Italia

Kombwine kombucha must fermentat cu kombcuha Italia bautura fara alcool foto: linkiesta.it

Două lumi aparent diferite – cea a vinului și cea a kombucha, un produs cu proprietăți nutriționale dovedite – se întâlnesc într-un produs nou și surprinzător: Kombwine. Creat în italia de enologul Andrea Moser și de antreprenorul Ettore Ravizza, Kombwine este o băutură artizanală obținută din must de struguri, fermentat în stilul kombucha. Fără alcool, cu zahăr puțin și plină de caracter, noua băutură promite să fie o alternativă sustenabilă la vinurile dealcoolate, scrie publicația linkiesta.it.

O idee născută în bucătărie

„Totul a început când făceam kombucha acasă pentru copiii mei”, povestește Andrea Moser, fondatorul AMProject, o companie de consultanță în domeniul vinului. „Mi-am pus întrebarea: dacă în loc de zahăr aș folosi must de struguri, ce ar ieși?”  O idee aparent simplă, ca toate ideile destinate să dureze.

Așa a început colaborarea cu Ettore Ravizza, cunoscut pentru brandurile Legend Kombucha și Evoluzioni. După mai multe degustări și luni de testare, cei doi au pus la punct o rețetă unică: o kombucha fermentată din must de struguri, cu ceai ca ingredient secundar. Numele „Kombwine” sugerează această fuziune neașteptată dintre kombucha și vin.

Ce este diferit față de vinurile fără alcool?

Procesul clasic de dealcoolizare a vinului este energivor, presupune un consum mare de energie, iar pe lângă energie, apă și timp. În plus, produsul rezultat are adesea o aromă diluată și un profil gustativ neconvingător. Spre deosebire de aceste metode costisitoare și puțin sustenabile, Kombwine este creat prin fermentarea naturală cu ajutorul culturii Scoby – o combinație simbiotică de bacterii și drojdii care alcătuiesc ceea ce se numește kombucha, și care transformă zahărul în acizi organici, fără a produce alcool.

Rezultatul este o băutură revigorantă, ușor acidulată, fără alcool și cu un conținut foarte redus de zahăr – doar 2-3 grame la 100 ml. Și, cel mai important, gustul reflectă caracterul strugurilor din care provine, oferind o legătură autentică cu teritoriul de origine.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Un nou mod de a vedea vinul

Kombwine nu este doar o băutură alternativă. Ea se vrea o nouă formă de expresie a culturii vinului, care pune în valoare ingredientul principal – strugurele – într-un mod prietenos cu mediul și accesibil oricui, inclusiv celor care nu consumă alcool. În plus, este realizată printr-o metodă 100% naturală, fără instalații complicate sau cu consum de energie, nu presupune rebuturi de producție, nu poluează.

Este al doilea experiment reușit în această direcție în Italia, după Orlo, un alt produs care se dorește a fi o alternativă la vinul fără alcool, fermentat printr-un proces prin care este evitată sinteza alcoolului.

Primele sortimente Kombwine vor fi disponibile în curând în Italia, prin platforma The Wine Gamblers Room, și se anunță deja ca o mică revoluție în lumea băuturilor non-alcoolice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *