Ivona Patzaichin nu este doar fiica legendarului canoist Ivan Patzaichin, ci și unul dintre oamenii care duc mai departe moștenirea acestuia prin gust și tradiție. În inima Bucureștiului, restaurantul Ivan Pescar & Scrumbia Bar este mai mult decât un loc unde se servește pește: e un colț de Deltă.
„Ideea nu a venit din senin”
„Ideea a pornit ca urmare a unei nevoi”, a spus pentru G4Food Ivona Patzaichin, explicând că totul a început în cadrul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
„De fiecare dată când mergeam în Deltă sau la Tulcea cu invitați, aceștia își doreau să mănânce pește proaspăt. Dar nu exista niciun restaurant cu specific pescăresc. Așa că, împreună cu partenerii noștri, mai ales cu Dan Buhai de la «Deltaica», am decis să deschidem un restaurant unde oamenii să poată mânca exact acel gust autentic pe care și-l doreau”.
Storceagul, vedeta meniului
Meniul restaurantului e construit în jurul ideii de prospețime și sezonalitate. Ivona spune că „de cele mai multe ori ne dorim ca peștele să fie cât mai proaspăt. Avem în meniu captura zilei, iar acum, de exemplu, promovăm scrumbia, fiind sezonul ei”. Un detaliu important pentru clienți, mai ales pentru cei din afara țării.
„O prietenă din China, care locuiește în Hong Kong, vine de fiecare dată la restaurantul nostru când ajunge în România. Este fascinată de peștele de aici, pe care spune că nu l-a mai gustat nicăieri altundeva”.
Dacă ar fi să aleagă un fel de mâncare emblematic pentru restaurant, acesta ar fi storceagul. „Feedbackul clienților este clar: cel mai bun storceag din București și chiar și din Tulcea se mănâncă la Ivan Pescar”, spune Ivona zâmbind.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Moștenirea lăsată de Ivan Patzaichin
Pentru Ivona Patzaichin, restaurantul nu e doar o afacere — este o formă de continuitate. Spiritul tatălui său este prezent în fiecare colț, dar mai ales în fiecare rețetă: „Tata a urmărit îndeaproape fiecare preparat. A fost foarte atent ca gustul să fie cât mai aproape de cel din Deltă, cel din copilăria și adolescența lui”.
Ce îi plăcea lui Ivan Patzaichin cel mai mult? „Contrar așteptărilor, prefera peștele prăjit, mai ales carasul, pentru că e un pește dulceag. Și era mare amator de dulciuri — îi plăceau plăcintele, în special cea cu dovleac și cea cu brânză. Aici n-avea încotro, trebuia să fie și de partea mea și a mamei”, glumește Ivona.
Articolul că a fost transcris cu ajutorul Vatis Tech.