Imaginile dezastrului: Culturi agricole distruse de vijelie și grindină în județul Călărași/Fermierii, îndemnați să notifice primăriile despre pagubele din teren

grindina, Calarasi, furtuna foto: Facebook/@Primaria Sohatu

Fenomenele meteo extreme ( vijelie, grindină ) care au lovit, cu precădere sudul României, în seara zilei de 13 iunie, au provocat pagube semnificative culturilor agricole. Una dintre cele mai mari forme asociative din țară, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România ( L.A.P.A.R. ) a postat pe Facebook, vineri, 14 iunie, un mesaj de semnalare a efectelor negative majore provocate de furtună culturilor agricole din județul Călărași:

După zile fierbinți, a venit și ploaia mult așteptată. Din păcate, în multe localități furtunile din ultimele zile au distrus recoltele de toamnă și chiar pe cele de primăvară.

Fotografiile primite de la colegii din județul Călărași vorbesc de la sine”.

L.A.P.A.R. precizează că ”este așteptată convocarea Comitetului pentru Situații de Urgență”.

grindina, Calarasi, furtuna
foto: Faacebook/@LAPAR

Primăria Sohatu, din județul Călărași, a postat, de asemenea, imagini cu dezastrul provocat de furtună în culturile agricole și îndeamnă fermierii ”să meargă la Primărie pentru constatarea situațiilor de urgență provocate de furtună și grindină!”.

grindina, Calarasi, furtuna
foto: Facebook/Primăria Sohatu 

G4Food menționează că, potrivit legislației în vigoare, fermierii trebuie să notifice Primăria despre pagubele provocate culturilor agricole de fenomenele meteo extreme, urmând ca autoritatea publică locală să înființeze comitete locale de evaluare a pagubelor, care întocmesc procese verbale pe baza celor văzute în teren. În final, pe baza datelor centralizate, Guvernul ar putea emite un act normativ ( OUG sau HG ), pentru acordarea unor despăgubiri. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: Facebook/@Primaria Sohatu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *