Cu toții știm că fulgii de ovăz sunt considerați alimente sănătoase și că pot fi alternative gustoase și sățioase pentru mic dejun pentru aproape toată lumea. Chiar dacă adăugăm în bol fructe dulci sau mix de semințe, iaurt mai gras sau lapte vegetal, cumva se găsește un mix potrivit chiar și pentru cele mai exigente gusturi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Veți regăsi pe piață atât hrișcă pe care o puteți fierbe și vă puteți face diverse preparate vegetariene, dar și fulgi de hrișcă gata copți, ușor de folosit ca mic dejun sau gustare.
Spre deosebire de fulgii de ovăz, care pot conține gluten, fulgii de hrișcă nu conțin gluten. Așadar, dacă urmați o dietă fără gluten sau ați observat că retenția de apă este mai mică dacă aveți în dietă hrișcă versus grâu sau ovăz, folosiți cu încredere fulgii de hrișcă, întrucât sunt foarte sănătoși și hrănitori.
Avantaje ale fulgilor de hrișcă:
-
100% naturali și fără gluten – potriviți în intoleranță sau sensibilitate, sau dacă vrei să stai departe de gluten câteva săptămâni;
-
Bogați în antioxidanți – orice aliment cu culoare intensă este mai bogat în antioxidanți față de unul alb;
-
Sursă bună de magneziu, fier și fibre;
-
Pot ajuta la echilibrarea glicemiei, dacă nu sunt parte a unui mic dejun bogat în fructe sau miere sau alte ingrediente cu mulți carbohidrați;
-
Ușor de digerat – bine tolerați de stomac sensibil. Dacă folosiți varianta de fulgi crocanți, gata gătiți, din comerț, practic sunt și foarte ușor de integrat în micul vostru dejun, oricât de grăbiți ați fi să plecați la serviciu dimineața.
-
Indicele glicemic este mediu – 40, aproximativ. Mult mai mic decât al fulgilor de ovăz instant, de exemplu (70). Ca să scădeți acest indice glicemic, combinați fulgii cu: semințe (chia, in), fructe cu IG scăzut (măr, fructe de pădure), iaurt, nuci, scorțișoară.
-
Au 3-4 g de grăsimi la 100 grame față de 6-7 grame cât conține ovăzul;
-
Sunt ușor mai puțin calorici decât ovăzul;
-
Sunt mai ușori luați individual și, drept urmare, masa voastră poate arăta vizual mai bogată decât este de fapt. Par mici trucuri, dar vă asigur că în materie de mâncat, cu cât ne putem “păcăli” ochii că masa noastră e mai bogată ca și gramaj, dar și ca ingrediente adăugate, pe atât nu vom vrea să părăsim prea rapid acest nou mod de a mânca. Și asta va face practic diferența între a învăța să mănânci dar să și slăbești și a te înfometa în cadrul unor diete extreme hipocalorice și a aștepta apoi cu sufletul la gură să te întorci la vechile obiceiuri care, în timp, vor însemna și vechile kilograme.
3 modalități prin care te poți bucura de fulgii de hrișcă în bucătăria ta
1. Terci de cereale, nuci și semințe. Îi adaugi pe foc într-un ibric împreună cu lapte sau lapte vegetal. Îi lași să fiarbă câteva minute, amestecând încontinuu. Adaugi apoi în bol nuci și semințe, fulgi de cocos dacă vrei să te abați puțin de la gustul mai puternic al hrișcăi. Ca totul să fie în spiritul proaspăt al micului dejun, poți să pui peste afine, căpșuni, caise, fructe proaspete gustoase și eventual și puțin dulci;
2. Budincă lăsată peste noapte. Practic, hidratezi fulgii nu prin fierbere, ci prin contact ore îndelungate cu laptele. Semințele vor beneficia și ele de hidratare și astfel se vor digera mai ușor. Poți pune totul în straturi într-un borcan de sticlă sau alt recipient care îți place – nucile, semințele, fructele. Lasă fructele proaspete pentru a fi adăugate direct în bolul din care vei mânca. Scoate recipientul din frigider cu 30–45 min înainte de a fi consumat pentru a simți toate aromele ingredientelor.
3. Granola făcută în casă. Ai observat poate că multe rețete din comerț, deși prezentate în ambalaje scumpe, nu sunt de fiecare dată satisfăcătoare ca gust, aromă. Poate au un ingredient care ție nu îți place, poate un condiment, poate sunt pline de stafide și ție nu îți plac sau poate pur și simplu sunt mult prea scumpe pentru ce conțin.
Iei așadar o tavă de cuptor pe care pui hârtie de copt, presari fulgii de hrișcă și îi amesteci cu mixul tău preferat de nuci și semințe, pui câteva lingurițe de miere și dai la cuptor la 150 grade pentru câteva minute, până se rumenesc frumos. Dacă te grăbești, poți coace rapid doar fulgii într-o tigaie și apoi să faci tu mixul care îți place. Păstrezi totul, după ce se răcește, într-un borcan de sticlă sau caserolă închisă ermetic.
