Cum se învață meseria de fermier la o școală profesională cu finanțare regională din Toscana. Un tânăr care abandonase liceul și-a descoperit acolo pasiunea pentru agricultură și a devenit inginer agronom

meseria de fermier scoala de fermier scoala profesionala Italia agricultura in Italia Foto: Dreamstime

Într-o epocă în care tot mai puțini tineri sunt atrași spre agricultură, iată un contraexemplu din Italia: școli agrare care atrag tinerii învețându-i să producă și să administreze o fermă.

Davide Telesca are acum 24 de ani și îi mai lipsește puțin până să își ia diploma de inginer agronom. Însă traseul lui nu este unul obișnuit. La 16 ani, el abandonase învățământul liceal, era total dezorientat și nu știa pe ce drum să apuce. Să fie întâmplarea, să fie destinul, să fie cineva acolo sus care-l iubește? Eterna întrebare, fapt e că avea să descopere școala pentru fermieri din San Casciano in Val di Pesa, în Toscana: un program de studii de doi ani de nivelul unui institut tehnic profesional, vechile școli professionale, finanțat la nivel regional, scrie firenzetoday.it.

O problemă a sistemului didactic

Aici, Davide avea să își descopere o adevărată pasiune pentru agricultură și plante. Cred că există o mare problemă la nivelul sistemului scolastic italian, spune el. „La 14 ani nu poți ști ce vrei să faci în viață. După doi ani de liceu, mi-am dat seama că profilul mecanic nu era pentru mine. La început am căutat un loc de muncă, apoi am auzit despre această școală pentru fermieri. Mi-a plăcut dintotdeauna să stau în aer liber, așa că mi-am spus: de ce să nu încerc?”, povestește Davide.

Vezi detalii

Pe parcursul celor doi ani, Davide a intrat în contact direct cu pământul, și a început pas cu pas să stăpânească o serie de tehnici și de competențe necesare gestionării culturilor și producțiilor tipice din cunoscuta zonă Chianti, renumită pentru vinul cu același nume.

„Pe câmp mă simt liber. Această legătură cu natura, moștenită parțial de la tatăl meu, care este agricultor din pasiune, îmi conferă o stare de bine și încredere în mine însumi. Datorez mult acestui parcurs educațional, dar și profesorilor, profesoarelor și întregii organizații Chiantiform, un mediu primitor, aproape familial, care mi-a arătat că eram prea mic pentru a renunța la studii și că trebuia să încerc din nou dar ținând cont de pasiunile mele și de ceea ce îmi doream cu adevărat să fac, la școală și apoi la muncă.”

După școala profesională a urmat liceul, apoi facultatea de agronomie, în curând și un master

După această perioadă de formare profesională, Davide a decis să se întoarcă la școală pentru a aprofunda domeniul agricol, la nivelul următor de studii. „După ce am acumulat experiență practică, am vrut să aflu ce se află în spate, din perspectivă teoretică. Din acest motiv, m-am reînscris la liceu, de data aceasta la unul cu profil agricol, direct în anul al treilea. Iar după ce mi-am luat diploma, m-am înscris la Științe Agricole la Universitatea din Florența. A fost o schimbare majoră, am a fost mult de studiat, dar la universitate am găsit teoria pe care o căutam”, povestește Davide.

Lucrarea de diplomă la care lucrează este despre Trichoderma – o ciupercă ce intră în simbioză cu plantele și devine foarte greu de eliminat. „În clasă și apoi printre viile din Chianti, mi-am descoperit interesul pentru bolile care fac plantele vulnerabile și pentru modul în care putem colabora cu acestea pentru a proteja ecosistemul de care depinde viața noastră. Visul meu este să devin un fel de medic al plantelor. De aceea, după licență, mă voi înscrie la programul de master numit „Medicina pentru plante”.

„Suntem obișnuiți ca atunci când ne gândim la agricultură să ne vină în minte imediat sapa. Dar nu este așa, pentru că, odată cu trecerea timpului, tehnologia ne va ajuta să folosim sapa din ce în ce mai puțin. Agricultura este un domeniu fascinant și plină de curiozități. Sfătuiesc toți tinerii să se implice, să încerce, să nu stea niciodată locului. Doar așa poți înțelege cu adevărat pentru ce ești făcut”, este sfatul tânărului pentru cei din generația sa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *