Ce este valoarea Brix/Sistemul de măsurare a conținutului de zahăr din fructe

Valoarea BRix determină zahărul dintr-un lichid Foto: Freepik

Valoarea Brix se măsoară în grade și reprezintă zahărul conținut într-o soluție lichidă. Un grad Brix este de 1 gram de zaharoză în 100 de grame de soluție și reprezintă concentrația soluției în procente din greutate. Mai precis, un grad Brix înseamnă că o sută de grame de soluție lichidă conține un gram de zahăr, potrivit Plagron.com.

Deci, cu cât valoarea Brix este mai mare, cu atât soluția lichidă este mai dulce. Aceasta înseamnă că valoarea Brix este importantă pentru gustul și calitatea produsului final.

De ce să măsori zahărul din fructe

O valoare Brix ridicată indică un gust și o calitate bună a recoltei. Gustul produselor finale va fi mai dulce atunci când valoarea Brix este ridicată. De asemenea, o cultură cu o valoare Brix ridicată va rezista mai mult, deci poate fi păstrată mai mult timp. În plus, plantele cu o valoare Brix ridicată sunt mai rezistente la atacurile insectelor. La polul opus, o valoare Brix scăzută ar putea indica o deficiență de nutrienți în plantă.

Un alt avantaj al măsurării regulate a valorii Brix este că vă ajută să analizați tendințele de creștere. Acest lucru vă ajută să vedeți cum evoluează calitatea culturii în timp. Astfel de informații vă pot ajuta să găsiți cel mai bun moment pentru recoltare.

Determinarea valorii Brix

Există două lucruri de care aveți nevoie pentru a determina valoarea Brix. În primul rând, aveți nevoie de câteva picături de suc de fructe. Dacă este o plantă care nu produce fructe, puteți zdrobi o frunză și apoi să o stoarceți pentru a obține suc din ea.

Puteți măsura apoi valoarea Brix din acest suc cu ajutorul unui refractometru. Un refractometru măsoară unghiul pe care lumina îl face atunci când se curbează la marginea unui lichid. Cantitatea de zahăr dizolvată într-un lichid influențează acest unghi. Vă recomandăm să utilizați un refractometru digital, deoarece acesta vă oferă imediat valoarea Brix.

Valoarea Brix potrivită

Pentru majoritatea plantelor, regula de bază este că o valoare de 10 sau mai mică poate indica o deficiență de nutrienți. O valoare Brix de 12 sau mai mare indică o plantă sănătoasă. Dar pentru unele fructe, valoarea optimă poate fi mult mai mare.

Spre exempli, pentru struguri este optimă înter 18-22, roșiile cherry între 6 și 10, iar celelalte roșii, între 3,5 și 5,5.

Plantele produc fructe mult mai dulci atunci când au fost plantate în sol acid cu un nivel ridicat de potasiu. Pentru a crește dulceața produselor finale, puteți utiliza Sugar Royal. Acesta va ajută plantele să creeze mai multă clorofilă și rășină. Ca urmare, planta va începe să creeze mai repede semințe și fructe. De asemenea, produce mai multă fotosinteză. Deoarece o plantă utilizează fotosinteza pentru a crea zaharuri (și oxigen), înseamnă că valoarea Brix va crește.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *