Pentru iubitorii de cafea, Cold Brew este un tip de cafea preparată la rece care a devenit popular în ultimii ani, spune Genevieve Kappler, director tehnolog în domeniul cafelei pentru Roasting Plant Coffee. Pe lângă aroma sa fantastică, alte beneficii ale preparării la rece includ faptul că nu aveți nevoie de niciun echipament pentru a o prepara acasă, este mult mai ieftin decât să o cumpărați la o cafenea și puteți face un lot mare care durează zile întregi, notează eatingwell.
Ce este cafeaua preparată la rece (Cold Brew Coffee)
Cafeaua preparată la rece este exact ceea ce sugerează numele: cafea preparată folosind apă rece în loc de apă fierbinte. Majoritatea metodelor populare de preparare la domiciliu folosesc apă fierbinte, inclusiv metoda pour-over, cafeaua filtru, espresso și presa franceză tradițională. Deoarece este preparată cu apă rece, cafeaua preparată astfel necesită mult mai mult timp decât alte metode de preparare a cafelei.
„Este preparată în câteva moduri diferite. Cel mai popular constă în înmuierea cafelei, de obicei măcinată mai grosier, în apă pentru o perioadă extinsă de timp — între 18 și 24 de ore — apoi filtrarea pentru a prinde orice reziduuri, iar cafeaua se servește peste gheață,” explică Kappler. „Procesul lent de înmuiere o diferențiază de alte metode tradiționale, care implică trecerea apei fierbinți prin cafea măcinată.”
Care este diferența dintre Cold Brew și Iced Coffee
În timp ce cafeaua preparată la rece este rece de la început până la sfârșit, cafeaua clasică cu gheață (iced coffee) începe cu cafea preparată fierbinte, care este apoi răcită și servită peste gheață. Orice tip de cafea preparată, inclusiv metoda pour-over, cafeaua filtru sau espresso, poate fi punctul de plecare pentru iced coffee.
Cold brew este apreciată pentru aroma sa extrem de fină — adesea pare dulce chiar și fără zahăr adăugat. Unii oameni consideră că este mai ușor de tolerat pentru stomac, deoarece tinde să fie mai puțin acidă decât cafeaua preparată tradițional.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Îmi place că prepararea cold brew este simplă și ușoară, indiferent de nivelul de experiență al consumatorului de cafea,” spune Kappler. Ea adaugă că, deși Roasting Plant folosește echipamente speciale numite FlashChiller pentru prepararea cafelei cu gheață, prepararea clasică a cafelei iced coffee fără echipamente speciale poate duce la o cafea oxidată, amară sau cu un gust diluat. Acest lucru face ca metoda la rece să fie „eficientă pentru consumatorii care vor o cafea rece, dar nu au multe aparate sau echipamente acasă.”
Kappler apreciază, de asemenea, faptul că cold brew poate fi pregătită în avans, în cantități mari, ceea ce o face ideală pentru ocazii cu mulți invitați.
Câtă cofeină conține cafeaua preparată la rece
Cantitatea de cofeină dintr-o ceașcă de cold brew variază în funcție de boabele specifice, prăjire, raportul dintre cafeaua măcinată și apă, și timpul de preparare. Totuși, de obicei, cold brew conține mai multă cofeină decât cafeaua preparată tradițional, în ciuda gustului său surprinzător de fin. „Timpul lung de înmuiere, combinat cu o doză mai mare de cafea, duce la un conținut mai mare de cofeină în cold brew,” spune Kappler.
Pentru a face cold brew, vei avea nevoie de un recipient pentru preparare — un borcan mare de sticlă, cum ar fi un mason jar, este ideal. De asemenea, ai nevoie de ceva pentru a strecura cafeaua, cum ar fi un tifon, o lavetă subțire, un prosop fin, un filtru metalic pentru cafea, un filtru de hârtie sau o sită fină. Kappler spune că, cu cât strecurătorul este mai fin, cu atât cafeaua va fi mai netedă. Poți prepara cold brew și într-o presă franceză, care funcționează atât ca recipient, cât și ca filtru.
Care este raportul corect între cafea și apă pentru Cold Brew?
Raportul preferat al lui Kappler pentru cold brew este de o parte cafea la opt părți apă, măsurat în greutate. Kappler recomandă utilizarea unui cântar de bucătărie pentru a obține cel mai bun raport, deoarece acesta oferă o măsurare mai precisă. De asemenea, îți permite să măsori boabele înainte de măcinare. Totuși, în cazul în care nu ai un cântar, există măsurători în cești incluse în rețetă.
După ce ai filtrat cafeaua astfel preparată, păstrează-l într-un recipient bine sigilat în frigider. Kappler recomandă consumarea cafelei în cel mult 24 de ore pentru cel mai bun gust. Însă alți experți spun că poate fi păstrată între 3 zile și 2 săptămâni. Lasă propriul tău gust să te ghideze.
Cum se servește cafeaua Cold Brew
„Cold brew este, bineînțeles, servită cel mai bine peste un pahar mare cu gheață,” spune Kappler. „Nu-mi place să adaug prea multe alte ingrediente, dar, desigur, poți adăuga laptele sau aromele tale preferate.” Dacă preferi o băutură mai diluată, poți adăuga apă în cold brew. Sau urmează recomandarea lui Kappler și adaugă half-and-half sau lapte de ovăz gros, cum ar fi un amestec pentru barista.
Deși unii oameni preferă să încălzească cafeaua preparată la rece, Kappler nu este fan al acestei abordări. Ea spune că ar fi mai bine să prepari ceva precum metoda pour-over dacă vrei cafea fierbinte. Cold brew reîncălzit „va avea un gust hibrid între cafea instant și cafea fierbinte preparată.”
Sfaturi pentru cafeaua Cold Brew
Cumpără boabe proaspăt prăjite
„Cu cât cafeaua este prăjită mai recent, cu atât cold brew va fi mai bun, fără gust amar,” spune Kappler. Ea recomandă cumpărarea boabelor prăjite cu cel mult 10 zile înainte de achiziție.
Macină boabele de cafea doar înainte de a le prepara
La fel ca în alte metode de preparare, cafeaua preparată la rece are cel mai bun gust dacă boabele sunt proaspăt măcinate. Măcinarea proprie îți oferă, de asemenea, control asupra grosimii măcinării. „Pentru cold brew, este preferată o măcinare grosieră, mai ales dacă folosești o presă franceză,” spune Kappler.
Sigilează bine recipientul
Asigură-te că recipientul este bine sigilat pentru a împiedica pătrunderea aerului. Kappler recomandă punerea unei bucăți de folie de plastic pe suprafața amestecului de cafea și apă pentru a preveni oxidarea.
Păstrează-l la rece
Deși unele rețete sugerează prepararea cafelei la temperatura camerei, Kappler spune să o păstrezi în frigider. „Secretul constă în temperatură,” explică ea. „Ar trebui ca acel cold brew să fie infuzat în frigider pentru a preveni oxidarea uleiurilor și grăsimilor din cafea, ceea ce optimizează rezultatul — mai curat, mai proaspăt și mai bogat.”