Sarea de mare a devenit din ce în ce mai populară. Este folosită ca ingredient principal în multe deserturi și gustări, iar multe rețete o menționează explicit. Adesea, termeni precum „organic”, „natural” și „pur” însoțesc produsele care conțin sare de mare, sugerând, potrivit mayoclinichealthsystem.org, că este o alternativă sănătoasă la sarea de masă. Dar este într-adevăr un motiv să punem din nou solnița pe masă?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Diferențe și asemănări între sarea de mare și sarea de masă
Principalele diferențe dintre sarea de mare și sarea de masă sunt gustul, textura și procesarea. Sarea de mare provine din evaporarea apei de mare și este minim procesată, astfel că poate păstra urme de minerale. Mineralele conținute de sarea de mare depind de sursa de apă din care este obținută. Acest lucru poate influența și gustul sau culoarea sării. Din punct de vedere al sănătății, aceste minerale sunt în cantități mici și pot fi ușor obținute prin alimentația zilnică.
Sarea de masă obișnuită provine din mine de sare și este procesată pentru a elimina mineralele. În plus față de iod – un nutrient esențial care ajută la menținerea sănătății tiroidei – sarea de masă conține de obicei și un aditiv pentru a preveni formarea de bulgări.
Sarea de mare, mai săracă în sodiu decât sarea de masă?
Experții recomandă limitarea consumului de sare, indiferent de tip, deoarece acest ingredient comun conține sodiu. Pentru unele persoane, sodiul poate crește tensiunea arterială deoarece reține lichide în exces în organism. Conținutul de sodiu din sarea de mare și sarea de masă este identic – 40% atunci când este măsurat în greutate. Totuși, unele tipuri de sare de mare pot avea cristale mai mari decât sarea de masă, așa că, măsurată în volum, sarea de mare poate conține mai puțin sodiu, deoarece mai puține cristale încap, de exemplu, într-o lingură, explică nutriționista Allie Wergin, specialist în cadrul programelor de Educație pentru Diabet și Consiliere Nutrițională din New Prague, Minnesota.
Indiferent dacă alegi să folosești sare de mare sau sare de masă, amintește-ți să o folosești cu moderație. Și mai bine, experimentează cu ierburi și condimente pentru a da gust mâncării și evită să ții solnița pe masă.
Alternative pentru a reduce consumul de sare
Aceste recomandări de condiment, de la Asociația Americană a Inimii, adaugă varietate alimentelor tale:

- Cuișoare – Carne slabă, tocănițe, roșii, sosuri
- Busuioc – Pește, carne slabă, tocănițe, salate, supe, sosuri, cocktailuri cu pește
- Foi de dafin – Carne slabă, tocănițe, carne de pasăre, supe, roșii
- Semințe de chimen – Carne slabă, tocănițe, supe, salate, pâine, varză, sparanghel, tăiței
- Arpagic – Salate, sosuri, supe, preparate din carne slabă, legume
- Oțet de mere – Salate, legume, sosuri
- Curry – Carne slabă, miel, vițel, pui, pește, roșii, supă de roșii, maioneză
- Mărar – Sosuri pentru pește, supe, roșii, varză, morcovi, conopidă, fasole verde, castraveți, cartofi, salate, macaroane, carne de vită slabă, pui, pește
- Usturoi (nu sare cu aroma de usturoi) – Carne slabă, pește, supe, salate, legume, roșii, cartofi
- Ghimbir – Pui, fructe
- Suc de lămâie, boia dulce, pătrunjel – Carne slabă, pește, supe, salate, sosuri, legume
- Muștar (pudră) – Carne tocată slabă, carne slabă, pui, pește, salate, sparanghel, broccoli, varză de Bruxelles, sosuri
- Nucșoară – Cartofi, pui, pește, chiftele slabe, pâine prăjită, vițel
- Pudră de ceapă (nu sare cu aromă de ceapă) – Carne slabă, tocănițe, legume, salate, supe
- Rozmarin – Carne slabă, carne de pasăre, chiftele, sosuri, umpluturi, cartofi, mazăre, fasole lima
- Salvie – Carne slabă, tocănițe, biscuiți, roșii, fasole verde, pește, fasole lima, ceapă, porc
- Cimbru – Carne slabă, vițel, porc, sosuri, supe, ceapă, mazăre, roșii, salate
- Turmeric – Carne slabă, pește, sosuri, orez