Un simplu vârf de cuțit de turmeric poate avea efecte surprinzătoare asupra sănătății – inclusiv asupra inflamației din organism. Potrivit cercetărilor, consumul zilnic a jumătate până la o linguriță de turmeric poate reduce markerii inflamatori din corp. Iar suplimentele pe bază de turmeric ar putea avea beneficii chiar mai puternice, în special pentru sănătatea creierului, arată mindbodygreen.com.
Atenție, însă: pentru ca acest condiment să fie eficient, forma sub care este consumat contează. Un nou studiu vine cu concluzii relevante despre modul în care turmericul susține funcțiile cerebrale și ce poate face diferența între un supliment eficient și unul lipsit de efect.
De ce are turmeric efect antiinflamator
Turmericul conține curcumină – compusul activ responsabil pentru majoritatea beneficiilor sale. Curcumina acționează prin blocarea și reglarea proceselor inflamatorii din organism, având efecte la nivelul mai multor sisteme. Acest mecanism explică de ce turmericul este folosit împotriva durerilor articulare, dar și pentru susținerea funcției cognitive.
De altfel, turmericul este utilizat de secole în medicina tradițională, iar știința modernă confirmă acum eficiența acestuia.
Curcumina și inflamația cerebrală
Majoritatea studiilor despre turmeric s-au concentrat pe ameliorarea durerilor articulare și a osteoartritei. Totuși, există tot mai multe dovezi că acest condiment sprijină și sănătatea cerebrală.
Cercetările de laborator, pe animale și pe oameni sugerează că turmericul poate:
- Reduce inflamația și acumularea de proteine toxice (cum ar fi amiloidul-beta și proteina tau)
- Stimuleze formarea de noi celule cerebrale (neurogeneză)
- Îmbunătățească transmisia neuronală și nivelul dopaminei
- Regleze genele implicate în memorie și reducă toxinele asociate cu boala Parkinson
În plus, bacteriile intestinale transformă curcumina într-un metabolit numit tetrahidrocurcumină, care contribuie la protejarea creierului prin intermediul axei intestin-creier.
Cum poți beneficia de aceste efecte
Eficiența turmericului depinde de dozaj și de modul în care organismul îl absoarbe – ceea ce se numește biodisponibilitate. Din păcate, curcumina are o absorbție redusă în mod natural. De aceea, suplimentele moderne folosesc diverse tehnologii pentru a-i crește eficiența.
Una dintre cele mai populare metode este asocierea turmericului cu piperina (compusul activ din piperul negru), care crește absorbția cu până la 2.000%.
O altă metodă avansată constă în tehnologia „polar-nonpolar sandwiching”, care protejează compușii activi ai turmericului și le crește absorbția. Suplimentele care folosesc această tehnologie – cum este Acumin™ – pot avea o biodisponibilitate de:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- 5 ori mai mare decât extractul de turmeric fosfolipidic/liposomal
- 6 ori mai mare decât extractul de ulei volatil de turmeric
- 10 ori mai mare decât extractul standard de turmeric
Ce doză este recomandată
Studiile indică un interval eficient de 500 până la 1.000 miligrame de extract de rădăcină de turmeric pe zi. Dacă alegi un supliment optimizat pentru absorbție, poți începe cu doza minimă.
Pentru a simplifica procesul, autorii cercetării au și o listă cu cele mai bune 14 suplimente de turmeric testate de experți – dar până atunci, o linguriță pe zi, în mâncare sau sub formă de supliment corect formulat, poate fi un prim pas pentru un creier mai sănătos.