Cercetătorii demontează un mit despre slăbit: sănătatea poate fi îmbunătățită și fără pierdere în greutate / O alimentație sănătoasă îți poate proteja inima și metabolismul

Alimentația sănătoasă nu e întotdeauna despre slăbit. FOTO: Dreamstime/Tero Vesalainen

Slăbitul nu mai este unicul barometru al sănătății. Un nou studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology arată că modificările benefice ale metabolismului pot apărea chiar și în absența pierderii în greutate, contrazicând ideea că doar scăderea numărului de kilograme duce la îmbunătățirea sănătății, arată Eatingwell. Cercetătorii au arătat că nu e vorba doar despre slăbit, atunci când vorbim despre sănătate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Studiu amplu pe trei diete diferite

Cercetătorii de la Harvard au analizat datele a 761 de persoane din Israel, care au urmat diete diverse – de la regimuri low-fat sau low-carb, până la versiuni clasice cu legume ale dietei mediteraneene. Participanții au fost urmăriți între 18 și 24 de luni, iar în acest timp le-au fost monitorizate valori precum grăsimea corporală, tensiunea arterială, nivelul colesterolului și prezența inflamațiilor.

La finalul studiului, voluntarii au fost împărțiți în trei grupuri:

  • 36% au slăbit peste 5% din greutatea corporală
  • 36% au slăbit până la 5%
  • 28% nu au slăbit deloc sau chiar au luat în greutate

Surprinzător, chiar și cei din ultimul grup – considerați „rezistenți la slăbit” – au prezentat unele îmbunătățiri în biomarkerii metabolici.

Beneficii notabile, chiar fără scădere în greutate

Fiecare kilogram pierdut a fost asociat cu:

  • creșterea cu 1,44% a colesterolului HDL (cel bun)
  • scăderea cu 1,37% a trigliceridelor
  • reducerea cu 2,46% a nivelului de insulină
  • reducerea cu 2,79% a nivelului de leptină (hormon ce reglează apetitul)
  • scăderea grăsimii hepatice cu 0,5 unități

Deci, chiar și fără pierdere în greutate, unii participanți au prezentat creșteri ale colesterolului bun, scăderi ale leptinei și reduceri ale grăsimii abdominale.

„Este o schimbare metabolică profundă, cu consecințe reale asupra sănătății cardiovasculare,” a declarat dr. Anat Yaskolka Meir, coautor al studiului. „O alimentație sănătoasă funcționează chiar dacă greutatea nu se modifică.”

Mesajul cercetătorilor: sănătatea nu înseamnă doar cântar

Studiul aduce un mesaj important pentru milioane de persoane care nu reușesc să slăbească în ciuda eforturilor. „Am fost învățați să credem că sănătatea se reduce la greutate și că cei care nu slăbesc fac ceva greșit,” afirmă Meir. „Dar adevărul este că și fără slăbit, oamenii pot să își îmbunătățească metabolismul și să reducă riscurile pe termen lung.”

În plus, cercetătorii au analizat și metilarea ADN-ului – un proces care reglează expresia genelor – și au identificat 12 site-uri genetice care ar putea prezice capacitatea de a slăbi pe termen lung. „Este un semn că unii oameni sunt programați genetic să răspundă diferit la aceeași dietă,” a explicat dr. Iris Shai, coordonatorul studiului. „Nu e doar o chestiune de voință, ci și de biologie.”

Sănătatea e un mod de viață, nu un număr

Studiul nu a diferențiat efectele fiecărei diete și nici nu a luat în calcul nivelul de activitate fizică, ceea ce limitează concluziile. Însă mesajul este clar: o alimentație sănătoasă aduce beneficii indiferent de ce arată cântarul.

În plus, alte obiceiuri precum mișcarea regulată, somnul de calitate, gestionarea stresului și relațiile sociale au efecte majore asupra sănătății. Mișcarea fizică, chiar și ocazională, poate reduce riscul de diabet sau boli cardiovasculare. Iar mersul pe jos după cină, spre exemplu, poate preveni constipația.

Sfatul specialiștilor este clar: nu te concentra exclusiv pe slăbit. O dietă echilibrată, mișcare și o viață echilibrată pot aduce beneficii majore, chiar dacă nu pierzi niciun gram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *