Dietele vegetariene au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului din organism, deoarece ele presupun un consum mai mic de grăsimi saturate. Colesterolul ridicat este periculos, deoarece, adesea, nu este diagnosticat și, prin urmare, rămâne multă vreme netratat și afectează organismul. Potrivit dailymail.co.uk, consumul de legume ar putea fi o metodă preventivă pentru bolile cardiovasculare.
Dietele vegetariene au fost asociate cu o reducere a colesterolului total cu 29,2 miligrame pe decilitru. Experții încurajează oamenii să fie atenți la nutriție, cât mai devreme posibil.
Dietele pe bază de plante reduc colesterolul, pentru că ele presupun consum mic de grăsimi saturate
Potrivit unei analize a aproape 50 de studii, dietele pe bază de plante reduc, într-adevăr, colesterolul. Vegetarienii consumă, de obicei, mai multe legume, fructe și nuci, ceea ce înseamnă un consum mai mic de grăsimi saturate, au descoperit cercetătorii.
Aceste alimente sunt, în mod natural, bogate în componente precum fibre solubile, proteine din soia și steroli vegetali (un tip de colesterol prezent în plante), toate având efecte de reducere a colesterolului.
Colesterolul ridicat este foarte periculos, deoarece, adesea, nu este diagnosticat și, prin urmare, rămâne netratat. El este asociat cu un risc crescut de boli coronariene, accidente vasculare cerebrale și boli vasculare.
Autorii sugerează că a consuma mai multe legume ar putea fi o măsură preventivă eficientă pentru persoanele care sunt preocupate de sănătatea lor cardiovasculară, ajutându-le să abordeze problema înainte să fie prea târziu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Dietele vegetariene reduc colesterolul datorită unui consum mai mic de grăsimi saturate și unui consum mai mare de alimente pe bază de plante, cum ar fi legume, fructe și nuci.
Care sunt riscurile colesterolului ridicat?
Colesterolul ridicat este asociat cu un risc crescut de boli coronariene, accidente vasculare cerebrale și boli vasculare.
Dacă colesterolul se acumulează în arterele tale, poate duce la o reducere a fluxului de sânge, ceea ce poate cauza angină sau chiar un infarct miocardic, dacă un vas sanguin se blochează complet.
Dacă un vas care transportă sânge către creier se blochează, poate apărea un accident vascular cerebral.
De asemenea, colesterolul ridicat a fost legat de diabet și hipertensiune arterială.
Vegetarienii au colesterol mai scăzut
Colesterolul este o substanță grasă, asemănătoare cu ceara, prezentă în fiecare celulă a corpului tău.
Cercetările conduse de dr. Yoko Yokoyama, de la Universitatea Keio din Fujisawa, au descoperit că vegetarienii aveau cu 29,2 miligrame mai puțin colesterol total pe decilitru, decât cei care consumau carne.
Cercetătorii au considerat „dieta vegetariană” ca fiind o dietă în care produsele de origine animală sunt consumate mai rar de o dată pe lună.
Pentru cei care consumă carne, adoptarea unei diete vegetariene ar putea reduce colesterolul cu 12,5 miligrame pe decilitru.
Rezultatele au fost comparate cu o dietă omnivoră, care include carne.
Dacă colesterolul se acumulează în arterele tale, poate duce la o reducere a fluxului de sânge, ceea ce poate cauza angină sau chiar un infarct miocardic dacă un vas sanguin se blochează complet.
Vegetarienii au o compoziție corporală mai sănătoasă
Un studiu amplul a analizat studii și cercetări controlate care vizat efectele dietei vegetariene, pentru perioade de minimum patru săptămâni. Dintre cele 8385 de studii identificate, 30 de studii observaționale și 19 studii clinice îndeplineau criteriile de includere.
Colesterolul este o substanță grasă, asemănătoare cerii, prezentă în fiecare celulă a corpului tău.
Există două tipuri principale de colesterol:
- LDL (lipoproteină cu densitate joasă) – sau „colesterolul rău”, care formează particule mai mari și se adună pe pereții arterelor, putându-le bloca.
- HDL (lipoproteină cu densitate înaltă) – sau „colesterolul bun”, este o particulă mai mică care are un rol pozitiv în transportul colesterolului din țesuturile periferice și ajută la eliminarea acestuia din corp.
Dietele vegetariene au fost asociate cu o scădere a colesterolului total cu 29,2 miligrame pe decilitru.
„Cei care au urmat modele alimentare vegetariene pe perioade mai lungi pot avea o compoziție corporală mai sănătoasă și o aderență mai bună la dieta vegetariană, ambele având un efect asupra lipidelor sanguine”, au scris cercetătorii în lucrarea publicată în Medical News Today.
„Pentru ca orice formă de îngrijire a sănătății să funcționeze și pentru a stimula mobilitatea economică, trebuie să devenim sănătoși”, a spus co-autoarea studiului, Susan Levin, director al educației nutriționale la Physicians Committee for Responsible Medicine din Washington, D.C.
Construirea meselor pe bază de alimente vegetale, primul pas spre sănătate
Dr. Levin a spus că încurajează oamenii să fie atenți la nutriție, cât mai devreme posibil.
„Primul pas este să construim mesele în jurul alimentelor vegetale bogate în nutrienți, care se potrivesc aproape oricărui tip cultural, preferințelor de gust și bugetului”, a spus ea.
„Ca dietetician, mesajul meu principal este să încurajez pe oricine să înceapă schimbările dietetice, cât mai devreme posibil în viața sa. Este mai ușor să menții o sănătate optimă decât să îți schimbi dieta la vârsta de 60 sau 75 de ani, deși, pentru a fi clar, niciodată nu este prea târziu să faci schimbări sănătoase în stilul de viață”, a spus dr. Levin.
