În următorii patru ani, o echipă internațională de cercetare, din care fac parte Italia, Bulgaria, Franța, Israel, Țările de Jos, Spania și Taiwan, va lucra la un amplu proiect de cercetare, Harnesstom, dedicat roșiilor. Obiectiv principal al proiectului este dezvoltarea unor soiuri de roșii mai rezistente la principalele boli, sporirea toleranței plantelor la schimbările climatice și la dăunători, precum și îmbunătățirea calității și a gustului produsului, scrie ziarul economic Il Sole 24 Ore.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană cu peste 8 milioane de euro și va fi coordonat de cercetătorul spaniol Antonio Granell de la Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC). În cadrul cercetării vor fi implicate companii, asociații de agricultori, ONG-uri și alte organizații din domeniul agroalimentar.
Obiectivul este de a obține roșii de o calitate superioară în raport cu cele tradiționale, capabile să reziste mai bine la boli și la efectele schimbărilor climatice, utilizând gene legate de rezistență, pe de o parte, dar și de calitate. Acest lucru este posibil prin utilizarea genelor de rezistență și calitate, cu accent pe crearea de noi varietăți. Potrivit celor implicați, proiectul urmărește să demonstreze că utilizarea sporită a resurselor genetice „este esențială pentru securitatea alimentară și poate aduce inovație și beneficii pentru toate părțile implicate”.
Cele patru direcții strategice ale proiectului
Potrivit autorilor proiectului, patru sunt obiectivele sale principale:
- Introducerea rezistenței la principalele boli emergente.
- Creșterea toleranței roșiilor la schimbările climatice.
- Îmbunătățirea calității fructelor.
- Creșterea rezilienței roșiilor tradiționale europene prin ameliorare participativă.
„Roșia de astăzi este rezultatul a mii de ani de selecție, care i-au restrâns baza genetică. Proiectul Harnesstom combină tradiția și inovația, folosind ameliorarea clasică pentru a introduce noi gene de rezistență și calitate, alături de tehnologii genetice avansate pentru îmbunătățiri suplimentare”, explică Giovanni Giuliano, un cercetător italian care participă la proiect.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Proiectul a primit acum finanțare europeană dar inițiativa datează deja de câțiva ani buni. A debutat în urmă cu opt ani, după încheierea și publicarea în revista Nature a unui studiu despre genomul roșiei. „Acum, aceste cunoștințe s-au transformat în aplicații practice, transferate industriei semințelor”, adaugă Giuliano, subliniind legătura strânsă dintre cercetarea fundamentală, cercetarea aplicată și transferul tehnologic – mai ales în domenii esențiale pentru economie, precum industria agroalimentară.
În plus, proiectul mai urmărește și crearea unei baze de date europene despre resursele genetice și cultivarea roșiilor, îmbunătățirea calității fructelor, precum și analize de impact asupra mediului.