Pentru mulți dintre noi, cafeaua este esențială în rutina de dimineață. Totuși, unii pot observa că efectele ei energizante par să dispară în timp. Potrivit chirurgului britanic Dr. Karan Rajan, motivul ar putea fi adaptarea corpului nostru la cofeină, scrie Yorkshire Live.
„Dacă cafeaua te face să te simți obosit, s-ar putea să fie din cauza unei «erori» în gena ta responsabilă de cofeină”, explică Dr. Rajan. El a detaliat că metabolizarea cofeinei variază de la o persoană la alta, în funcție de o enzimă hepatică numită CYP1A2. Aceasta influențează viteza cu care corpul metabolizează cofeina, determinând sensibilitatea fiecăruia la acest stimulent.
Potrivit expertului, organismul nostru poate avea nevoie între două și opt ore pentru a procesa cofeina. În acest interval, cofeina blochează receptorii de adenozină, care încetinesc activitatea nervoasă, menținându-ne alerți.
„Oamenii care au o mutație ce le permite să metabolizeze rapid cofeina scapă mai repede de efectele acesteia, permițând receptorilor de adenozină să redevină activi mai rapid. Aceasta face ca substanța chimică responsabilă de somn să se lege din nou, provocând senzația de oboseală”, a declarat Dr. Rajan, citat de Surrey Live.
Cofeina nu se găsește doar în cafea și băuturi energizante, ci și în ceaiuri, băuturi carbogazoase, ciocolată și anumite suplimente nutriționale
Ceea ce este mai interesant este că organismul poate dezvolta o toleranță la cofeină, reducând eficiența acesteia. „Dacă consumi multă cofeină în mod regulat și acei receptori de adenozină sunt blocați constant, corpul tău face un update de sistem și compensează producând și mai mulți receptori de adenozină în creier. Face asta pentru a-ți regla ciclul somnului astfel încât să nu te dezechilibrezi”, adaugă medicul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Servicul Britanic de Snătate Publică (NHS) recomandă un consum moderat de cofeină pentru a evita efectele adverse. Cofeina nu se găsește doar în cafea și băuturi energizante, ci și în ceaiuri, băuturi carbogazoase, ciocolată și anumite suplimente nutriționale.
Un consum excesiv, de peste 600 mg de cofeină pe zi – echivalentul a șase căni mari de cafea – poate provoca anxietate, insomnie, agitație, palpitații, diaree și alte probleme. Pentru cei care doresc să reducă aportul de cofeină, se recomandă trecerea treptată la alternative decofeinizate.