Prânzul de Crăciun, în caz că e pregătit în ultima clipă. Trei idei de friptură rapidă cu garnitură de fructe: mango, mere, prune uscate

porc cu mango pranz de Craciun rapid reteta exotica carne de porc carne de porc cu fructe porc cu mere porc cu prune foto: dreamstime.com

Se întâmplă des ca, în ciuda celor mai bune intenții, să nu reușim să pregătim anticipat masa de Crăciun sau să mai rămână ceva de făcut în ultima clipă. Nu trebuie să disperăm, există mereu soluții, cum ziceau niște personaje simpatice într-un film, există doar două lucruri în viața omului care nu au soluție: moartea și taxele. Iar din perspectiva grecilor antici, intenția/ intentio are o valoarea similară cu acțiunea/ actio, pentru că nu totul depinde de noi si sunt mereu multe variabile în joc.

Așadar, iată soluțiile rapide de friptură pregătită în ultima clipă, cu o notă exotică, prezența fructelor ca garnitură. Iar dacă nu e pentru azi, poate fi pentru zilele viitoare.

Cotlet de porc cu mango și orez simplu

Pentru circa 4 porții avem nevoie de:

Vezi detalii

800 g cotlet de porc

4 cepe verzi

30 g ghimbir

1 lămâie

300 g mango

5 linguri ulei de măsline extravirgin

1 ardei iute

400 g orez basmati

sare, după gust

scorțișoară

cimbru

Procedeu

Putem folosi cotletele întregi sau putem tăia carnea în bucăți mici – în acest fel se aromatizează mai bine.

Dacă alegem a doua variantă, tăiem cotletul în bucăți mici și pregătim restul ingredientelor: stoarcem sucul de lămâie, curățăm și tăiem feliile de ghimbir cât mai subțire, se taie mărunt cimbrul.

Tăiem apoi ceapa verde rondele fine și o călim foc mic cu 3 linguri de ulei. Adăugăm carnea și ardeiul iute întreg, gătiți 5 minute la foc iute, amestecând.

Reducem focul, adăugăm ghimbirul, cimbrul, scorțișoara, sucul de lămâie și gătim încă 15 minute. Completăm cu puțină sare.

În timp ce așteptăm, curățăm fructele de mango, le tăiem felii mici și le adăugăm peste carne când mai lipsesc doar câteva minute să fie gata. Continuați gătirea pentru încă 8 minute.

În paralel, fierbem orezul basmati 12-13 minute, îl scurgem, în aromatizăm cu puțin ulei, sare, piper, și îl servim alături de friptura cu mango.

Alternative la mango

Alte posibilități de sezon și mai puțin exotice, în afară de mango: merele, prune uscate, caise uscate, portocale.

Procedăm în mod similar, păstrând procedeul și variind partea aromatică, mai precis condimentele. În cazul merelor, dulci acrișoare și foarte potrivite pentru a contrabalansa partea grasă a cărnii de porc, cu un mic adaos de vin. Se completează foarte bine cu vin alb, rozmarin și cuișoare.

În timp ce prunele uscate, fiind foarte dulci, au nevoie de o parte acidă mai importantă, dar și de sapiditate, umami, mai mult. Tradus în practică, ceapă roșie, oțet balsamic, dafin și piper.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *