Ca orice fruct exotic, mango stârnește și puțină teamă celor nefamiliarizați cu acest fruct. Mango trebuie cojit, ceea ce se consumă este pulpa fructului. Are un singur sâmbure în interior, lemnos și plat, iar în cadrul procesului de curățare și tăiere a fructului trebuie să evităm acest sâmbure.
Trei variante de a curăța și tăia mango
1. Se secționează fructul pe o parte, pe lângă sâmbure, de sus până jos, fără a-l decoji. Cu ajutorul unui cuțit mic și ascuțit se face un caroiaj în pulpa fructului,, până la coajă, fără a o tăia și pe aceasta. Se întoarce pe dos coaja, astfel încât bucățile de pulpă de fruct să iasă în relief. Se desprind de pe coajă și se procedează la fel și cu cealaltă jumătate.
2. Se secționează jumătate de fruct cu tot cu coajă ca și la punctul anterior. Cu ajutorul unui pahar se separa pulpa de coajă, apoi se taie cubulețe. Identic, procedăm și cu cealaltă jumătate de fruct.
3. Se curăță de coajă fructul. Se taie jumătate de fruct, pe lângă sâmbure, secționând de sus până jos. Se taie apoi pulpa în fâșii și ulterior în cuburi. Reluăm procedeul și pentru cealaltă jumătate.
Un mango este copt dacă are o coajă de culoare roșie sau galbenă și este moale la pipăit. Cei verzi și tari vor trebui lăsați câteva zile, la temperatura camerei, pentru a ajunge la consistența perfectă.