Pe măsură ce treceau anii și mama îmbătrânea, continua să ne adune pe toți la masă în weekend, copii, nepoți. Eram mulți, iar mama gătea oale întregi de mâncare. Cu vârsta îi era din ce în ce mai greu, dar se ținea mândră, nu vroia să o ajutăm. Când ajungeam la ea, masa trebuia să fie pusă și mâncarea gata în cuptor. Așa că a început să prepare lucruri delicioase, dar care se făceau repede, nesofisticate. Orezul cu cartofi la cuptor e unul dintre ele. Eu și fratele meu am continuat să-l gătim, este extrem de ușor de preparat și merge perfect lângă niște ciocănele de pui sau somon la cuptor.
Ingrediente
1 kg cartofi curățați, spălați și tăiați felii ca pentru cartofi prăjiți.
200 de gr de orez .
500 ml supă de pui (sau de legume, ca variantă vegetariană).
50 ml ulei de măsline
sare (puțină, că are deja supa).
piper (generos).
boia dulce (generos).
un pic de boia iute (opțional).
Preparare
Dacă nu aveți supă, evident puteți pune apă, eventual 1 cup de concentrat de legume sau pui, musai bio.
Se pun într-o tavă pentru cuptor cartofii și orezul, se amestecă cu sarea, piperul, boiaua dulce și cea iute (dacă se folosește), se adaugă uleiul și se amestecă din nou până când orezul și cartofii sunt acoperite complet, se adaugă apoi și supa sau apa.
Totul merge la cuptorul preîncins la 180 de grade, căldură sus-jos, pentru 50-60 de minute, ultimele 10 minute cu ventilație și căldură doar de sus, să se rumenească frumos.
Se poate utiliza ca garnitură sau se poate consuma așa, inclusiv în varianta de post.
Poftă bună!